VIDEO | Klaus Iohannis vorbește despre aderarea țării noastre la Schengen: „România trebuia să fie în Schengen de mulți ani”

Publicat: 11 10. 2023, 16:28
Actualizat: 11 10. 2023, 16:31

This browser does not support the video element.

Aflat la Budapesta pentru a se întâlni cu omologul ungar, Klaus Iohannis nu a ezitat să vorbească despre aderarea României la Schengen, în contextul veto-ului Austriei. Iohannis a precizat că „nu există niciun argument contra aderării României”.

De la pupitrul Palatului Sandor, Klaus Iohannis a dat un mesaj ferm în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen, mai ales în contextul în care liderii UE au negociat reforma politicii de migrație și azil. Șeful statului spune că aderarea României la Schengen va face din acest spațiu, unul „mai sigur și mai puternic”.

Intrarea României în spațiul Schengen ar face spațiul Schengen mai sigur și mai puternic, ar face granița exterioară, externă a Uniunii mai solidă și mai bine apărată, și ar fi un cert câștig în relația economică dintre Ungaria și România, a punctat Klaus Iohannis.

Întrebat despre demersurile făcute de Ungaria pentru a facilita aderarea României, Iohannis a explicat că țara vecină „a fost din capul locului un partener foarte corect și ferm în această chestiune, și și-a exprimat de la început opinia că este pentru aderarea României la spațiul Schengen și mulțumim pentru această atitudine fermă”. Acesta a punctat faptul că Ungaria are pârghiile necesare pentru a întoarce decizia cancelariei de la Viena, în favoarea României.

În continuare, evident, pe căile diplomatice bine cunoscute de Budapesta poate în continuare să încerce să lămurească și pe vecinii Ungariei mai din Vest că așa stau lucrurile. Repet: nu există niciun argument contra aderării României. Dacă ar fi să ne luăm doar după procedură, așa cum în repetate rânduri în toate forumului europene spunem că nu trebuie să politizăm procedurile tehnice și să respectăm toți pașii care sunt prevăzuți în tratate și regulamente, dacă ar fi să le luăm ad literam, România trebuia să fie în Schengen de mulți ani. Nu suntem, și în continuare noi am înțeles că este nevoie să convingem partenerii noștri că suntem un câștig pentru spațiul Schengen, a adăugat Iohannis.

Președintelui României i s-a părut de neînțeles argumentul adus de cancelarul Karl Nehammer ca motiv al veto-ului acordat țării noastre. Acesta a mai precizat că indiferent cum ai privi situația, UE va ieși mai întărită odată cu lărgirea spațiului Schengen, „doar că încă nu toți au înțeles foarte bine acest lucru”.

„Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înțeles. Afirmația lor a fost că ei nu au nimic împotriva României și a Bulgariei, dar spațiul Schengen nu funcționează bine și atunci ei sunt împotrivă. Părerea mea: că aderarea României la spațiul Schengen, și al Bulgariei, nu ar face doar spațiul Schengen mai puternic, ar înlesni și negocierile de îmbunătățire a procedurilor din Schengen. Oricum am privi-o, aderarea României ar fi un câștig pentru Uniunea Europeană, doar că încă nu toți au înțeles foarte bine acest lucru”, a conchis președintele Iohannis.

Ultimele informații din presa occidentală arată că premierul Marcel Ciolacu ar ține în șah guvernul austriac în ce privește aderarea României la Schengen, prin intermediul gazelor naturale din perimetrul Neptun-Deep, exploatate de statul român în colaborare cu compania austriacă, OMV. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, prezent la ambasada Spaniei cu ocazia Zilei Hispanității: „1.000.000 de cetățeni români au ales Spania drept a 2-a casă”

VIDEO | Zelenski a mers într-o vizită surpriză la Bruxelles pentru a obține sprijinul aliaților NATO/ SUA a anunțat un ajutor de 200 mil. de dolari