A2/AD și submarinul fără baterii

A2/AD și submarinul fără baterii
Publicat: 18/06/2016, 20:12

Analiștii militari au radiografiat perfect situația de la Marea Neagră. Cei doi piloni pe care și-a construit Rusia strategia – Crimeea (grupul de vest) și Coasta Caucazului (grupul de est) – „impun o zonă de interdicție aeriană, obstrucționează traficul maritim și țin NATO la distanță”. .E ceea ce, la începutul anului, ambasadorul Klem definea ca „anumite A2/AD” – anti-access/ area denial, capacități care schimbă paradigma de securitate în zonă, făcând patetică astăzi inițiativa României.

Flotila Aliată în Marea Neagră, „cooperarea întărită” cum îi spunem, poate-i păcălim pe ruși, are exclusiv valoarea simbolică de descurajare a Scutului de la Deveselu. Dacă românii s-ar fi învrednicit să finalizeze proiectul, am fi putut spera ca Aliații să-și mențină în zonă, prin rotație, o forță capabilă măcar să arate că România nu e singură în submarinul ei fără baterii. Ar fi fost nevoie de un accept de complezență al bulgarilor (care, tutelați de ruși, au capabilități navale chiar mai modeste decât ale noastre) și o umbră de interes a Turciei. N-am reușit să agregăm nimic.

Flota rusă stăpânește astăzi Marea Neagră, vecinii noștri și-au definit interesele și le urmăresc cu înverșunare, în vreme ce noi continuăm să plutim în apele tulburi ale iluziilor.

Curând, prețul economic dramatic al bâlbâielilor noastre ne va aduce brutal la realitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase