Aceste carduri sunt date dracu`

Aceste carduri sunt date dracu`
Publicat: 28/07/2017, 00:07

Revoltă, lupte, fețe bisericești șold la șold cu profiluri mirene, unele înspăimântate, altele abulice, câteva fețe de la antidrog, atente la evoluția stării în consemn, pe parcursul dezbaterilor inițiate de sistem, vizavi de preschimbarea documentelor de identitate ale cetățeanului român-creștin-ortodox-european-unit.

O doamnă, congestionată ca un rac fiert, încearcă să strige ceva, dar e limpede că n-are gaz. Dă din mâini, gesticulează, ar vrea să înșface aerul de gât; în sfârșit, cade lată, în moalele fundului.

Alături, un cetățean își face vânt în dreptul nasului, cu o frecvență diabolică, prizând curentul din muchia tremurată a vechii sale cărți de identitate, devenită ad-hoc „evantai cibernetic”: „Domnilor, ce cardu” nostru biometric vi s-a pus pata, ca să ne preschimbați buletinele, așa, hodoronc-tronc? Iar vreți bani, sau ce? Păi, dumneavoastră aveți habar să citiți unele lucruri esențiale, determinante, ei bine, chiar necurate, putem spune, pe invers?! – (rumoare, șoapte, voci amestecate, întrepătrunse, frânturi: ce dra…, care domne…, Pomoh…, de-asta am venit noi…, episcopul?). Sau, pur și simplu nu vă pasă? Scrie CARD?! Ia poftim de citiți-l pe dos, viceversa, de la dreapta, cum ar veni, că sunteți liberali, nu?! Iese DRAC sau nu iese? Păi, atunci? Da” ce suntem noi, animale ca să ne cipați?! Cod de bare, un 666, un Ucigă-l Toaca?! Sau ce? Eu vă rog frumos să lăsați documentele așa cum se află, că să ne lase băiatu-ăla, poștașul, pensia, de două ori, la ușă… sau pe masă! Sau ceva…”.

În tot acest timp, oficialul, imperturbabil, continuă să le explice românilor de câțiva ani buni: „Astăzi este în vigoare o lege prin care actele de identitate includ, în mod obligatoriu, un CIP. Pentru că de trei ani de zile această lege trebuie pusă în aplicare și pentru că tot de trei ani de zile a existat o dezbatere a societății civile legată de aceste CIP-uri, propunem o flexibilizare a abordării acestei legi și introducem un principiu care este absolut firesc și care răspunde și cerințelor, și opțiunilor, și credințelor tuturor cetățenilor români. Este principiul de a opta pentru o carte de identitate simplă sau cartea de identitate electronică, având un CIP care să permită accesul la diverse facilități pe care informatizarea, tehnologizarea o dau în momentul de față”, explică oficialul proiectului Legii de modificare și completare a unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români”.

„Asta e o ștrangulare a libertății, pentru că suntem și ne-am născut liberi!”, devine incisivă, o tânără măicuță, abordând problema direct, existențial.

Imperturbabil, aproape apocaliptic, oficialul, odată ajuns la pagina 666, precizează: „Proiectul pe care vi-l supunem dezbaterii, pe lângă faptul că oferă posibilitatea cetățeanului să opteze pentru CI sau CIE, vine și cu o altă schimbare și anume, opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se pot elibera și pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CIE pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conține amprentele acestora”…

„Ptiu, drace, e groasă! Le face caziere la puradei!”, șoptește un domn bine, în costum, făcându-și la repezeală o cruce mare, sub nodul cravatei de aur.

„Oameni buni, eu consider că este un atentat la libertatea omului. Nu cred, în ruptul capului, că trebuie să fim urmăriți prin sateliți sau prin alte mijloace, fixe sau mobile, aflate în gestiune sau deja casate”, opinează unul solid, lucios, apos.

„Chestia asta, cu CIP-ul, chiar înseamnă urmărirea noastră permanentă. Atâta electronică o să ne distrugă viața, intimitatea, familia…”, spune o doamnă, oftând din rărunchi. „În ce sens”? întreabă cineva, neatent. „În sens ireversibil, credeți-mă, mie mi s-a mai întâmplat!”, prinde doamna curaj.

„Domne, eu văd că vrea să ne pună CIP de la naștere. S-o facă domne, ce să mai discutăm atât! Europa ne-a trebuit, na Europă!”.

În final, reprezentanții societății civile prezenți la dezbateri, încă de când a apărut legea, prima oară, deși au apreciat optimismul reprezentanților sistemului, pe temă, le-au cerut acestora să renunțe, definitiv, la cărțile de identitate electronice!

P.S. Acesta este un pamflet și trebuie luat ca atare. Doar dialogurile sunt reale, apărând de-a lungul celor 666 proteste, dezbateri și luări de poziție, pe tema: „Aceste carduri sunt date dracu`!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?