Ați fi putut avea soarta Ucrainei. Anexările istorice (IV)

Ați fi putut avea soarta Ucrainei. Anexările istorice (IV)
Publicat: 21/03/2019, 22:40

Și tituși… (continuare din „Anexări istorice III)

Iată cum au stat lucrurile, în istorie, vizavi de tendințele anexioniste ale Imperiului Rus, sau cum s-o mai fi numit el, trecând prin ani, față de teritoriile Țărilor Române sau, ulterior, ale statului național.

Imediat după momentul iunie 1940, la 2 august, se naște Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (capitala Chișinău), moșită de guvernul comunist, prin alipirea a două treimi din Basarabia la o jumătate din RSSA Moldovenească – un stat ancoră, care premedita încorporarea în imperiu a Basarabiei, înființat de guvernul sovietic, la sfârșitul anului 1922, pe malul stâng al Nistrului, în interiorul RSS Ucraina.

Bucovina de nord, răpită României, drept „compensație”/adică bonus, și cealaltă jumătate a RSSA Moldovenească au intrat în componența RSS Ucrainene.

Astfel, RSS Moldovenească deținea o Basarabie divizată, mai mică, fără acces la Dunăre și la Marea Neagră, deposedată de patru porturi la mare.

Un an mai târziu, în iunie ”41, trupele româno-germane au trecut Prutul, ocupând RSS Moldovenească și RSS Ucraineană, eliberând astfel Basarabia și nordul Bucovinei.

Potrivit lui Joseph F. Harrington și lui Bruce J. Courtney, în „Relații româno-americane 1940 – 1990″, deși, prin atacul lansat de Japonia la Pearl Harbor și declarația de război a lui Hitler împotriva SUA, de pe 11 decembrie 1941, frontul celui de-al Doilea Război Mondial se lărgise considerabil, situația nu l-a împiedicat, nicidecum, pe Stalin să aducă la cunoștința noilor aliați intențiile sale cu privire la România, în drumul său, neabătut, de a face din estul și nord-estul României adevărate teritorii controlate de guvernul URSS.

„La o săptămână după declarația de război a Germaniei împotriva Americii, Stalin a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe din Marea Britanie, Sir Anthony Eden. Liderul sovietic cerea Marii Britanii să recunoască frontierele sovietice așa cum fuseseră stabilite pe 21 iunie 1941, înainte de invazia germană – adică, în formula RSS Moldovenească, cu o parte din Basarabia, și cu Bucovina de nord inclusă în administrația RSS Ucraineană, n.a. Anume, Basarabia și Bucovina de nord aparținând sovieticilor. În plus, Stalin voia să stabilească niște baze aeriene în România. Avea să permită, în schimb, Marii Britanii să-și instituie baze proprii în Franța, Belgia, Olanda, Norvegia sau Danemarca.

Aflând de această propunere, Churchill a respins-o, arătând că pretențiile teritoriale sunt într-o contradicție flagrantă cu Charta Atlanticului, document la care URSS aderase pe 24 septembrie.

Marea Britanie nu putea încheia un astfel de acord, fie el secret sau public, direct sau implicit, fără o înțelegere cu SUA”.

Pe 28 decembrie, Eden a plecat de la Moscova, promițându-i liderului sovietic că va discuta despre pretențiile sale teritoriale cu SUA și Dominioanele Britanice.

Potrivit precizărilor sale ulterioare, diplomatul american Averell Harriman era de părere că „revendicările teritoriale sovietice nu fuseseră respinse, ci doar amânate”.

Molotov a propus și el ca cele două țări să încheie un tratat secret, prin care să satisfacă revendicările URSS cu privire la România. Și totuși, Eden a refuzat. „America nu era dispusă să sprijine nicio modificare teritorială în vreme de război”.

Cu toate acestea, în perioada martie-august 1944, trupele sovietice au reocupat Basarabia.

În 1946, prin prevederile Tratatului de la Paris, Basarabia (împreună cu Transnistria) și Bucovina de nord, au fost reocupate, oficial, de URSS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...