Băieții buni la jocul dublu

Băieții buni la jocul dublu
Publicat: 18/12/2013, 22:22
Actualizat: 29/07/2014, 23:25

Sunt liberalii băieții buni ai guvernării USL, așa cum vor să pară, când se opun unor ordonanțe de urgență și legi promovate de PSD?

Răspunsul este Nu. Orice guvernare implică solidaritate de echipă și, dacă un ministru PNL respinge la vot o măsură abuzivă impusă de premierul Victor Ponta, dar rămâne lângă acesta ca membru al Cabinetului, el îl girează implicit, fiindu-i complice. Solidaritatea se rupe într-un singur fel: prin demisie, or miniștrii liberali – „oameni serioși”, cum îi caracteriza liderul partidului, Crin Antonescu – fac o frondă de paradă, în locul unor gesturi categorice. Dl Antonescu nu le-a dat comanda să plece, fiindcă, spune domnia-sa, nu vrea să pericliteze un proiect (USL și mărețele ei planuri pentru România), deși nu mai are încredere într-un premier „dovedit mincinos”. Proiectul politic USL începe să semene însă cu Pactul de coabitare, semnatarii lui nu se mai înțeleg, se provoacă și se atacă public, caftindu-se, uneori, ca într-un ring de box.

Cum alianțele politice din România se bazează mai puțin pe principii și mai mult pe interese și pe buna relație dintre lideri, USL își va menține coziunea cu mare dificultate. Prietenia Antonescu-Ponta s-a terminat, „Nu se poate Crin fără Victor și viceversa” este de-acum istorie, iar interesele PNL și PSD sunt și ele afectate. Liberalii, simțind pulsul electoral crescând, au sabotat Legea amnistiei, pe cea a minelor și s-au sucit în privința modificărilor la Codul Electoral, toate împinse la vot de pesediști, iar aceștia din urmă au răspuns cu aceeași monedă la numirea șefului TVR, desemnat de PNL. Practic, acesta din urmă, din partener de guvernare, s-a retras, temporar, în rolul de partid de opoziție, luându-i fața lui Traian Băsescu. Astfel, liberalii încearcă să convingă electoratul că ei sunt altceva, nu subscriu la actele revoltătore ale colegilor de guvernare și chiar îi împiedică să le ducă la capăt. Este un rol care le place, iar lui Crin Antonescu, care nu inteționează să plătească pentru prostiile coechipierului la prezidențialele de la anul, îi vine ca o mănușă. Beneficii: conturarea imaginii de partid bun, revigorarea electoratului propriu și atragerea aceluia indignat de acțiunile PSD, punerea în umbră a principalului opozant, Traian Băsescu. Pierderi: voturi pesediste la scrutinul prezidențial, dar liberalii cred – și e posibil să aibă dreptate – că Victor Ponta va dezamăgi mulți simpatizanți până atunci, iar aceștia se vor orienta spre dl Antonescu.

Chiar dacă pentru premier războiul din USL s-a încheiat la prânz, PNL va continua jocul dublu, deoarece a merge orbește pe mâna PSD ar fi sinucidere electorală curată. Liberalii nu sunt însă exonerați de răspunderea guvernării. Cât despre alianță, ea va mai rezista. Cu un adversar comun puternic, ar putea dura până la prezidențiale, dar, fără acesta, este posibil ca, peste un an, românii să aleagă și președintele, și parlamentul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun