Benedict al XVI-lea, ultimul tweet

Benedict al XVI-lea, ultimul tweet
Publicat: 11/02/2013, 18:37
Actualizat: 08/01/2020, 21:21

Ieri, după rugăciunea rostită, ca de obicei, de la fereastra apartamentului său, împreună cu credincioșii din Piața Sfântului Petru, papa Benedict al XVI-lea a postat pe twitter următorul mesaj (în latină și engleză): „Trebuie să avem încredere în puterea îndurării lui Dumnezeu. Noi suntem cu toții păcătoși, dar harul Său ne transformă și ne reînnoiește”. Nimeni nu și-ar fi închipuit că e ultimul înainte de a-și anunța retragerea. Poate ultimul până pe 28 februarie ora 20, când va părăsi Scaunul Sfântului Petru. Ultimul, înainte de a se retrage în rugăciune, cum și-a dorit.

Un Papă este ales pe viață și – în afara lui Dumnezeu, care îl poate depune din Scaun, chemându-l la El – nici un muritor nu îi poate întrerupe Pontificatul. Nimeni, în afara lui însuși, dacă are solide motive psiho-somatice. Iată că Benedict al XVI-lea consideră că, la 85 de ani, nu-și mai permite să continue slujirea.

Invocând sănătatea șubredă – (semne de oboseală au existat, în ultima vreme, dar nici o informație despre vreo boală severă), cei un milliard două sute de milioane de credincioși catolici se pot gândi la Ioan Paul al II-lea, care, icoană a suferinței fizice, nu și-a abandonat sacerdoțiul.

Retragerea unui Papă e un eveniment istoric, și doar 5 dintre cei 265 de Suverani Pontifi au făcut-o: Clement I (exilat de împăratul Nerva și înlocuit, în anul 97), Pontianus (obligat să se retragă de împăratul Maximin Tracul și trimis la muncă silnică, în anul 235), Grigore al VI-lea (care, în 1046, în Conciliu, și-a recunoscut păcatul de a-și fi cumpărat Pontificatul), Celestin al V-lea (un papă foarte evlavios, care s-a retras fiindcă nu a putut împăca înalta sa spiritualitate cu compromisurile pe care i le cerea puterea papală; un om pe care Dante l-a așezat pe nedrept în Infern) și Grigorie al XII-lea (care s-a retras în 1415, pentru a salva unitatea Bisericii).

Semne despre dorința lui Benedict al XVI-lea de a renunța la ministeriul Sfântului Petru s-au arătat, începând din 2009. Atunci, Sanctitatea Sa, reculegându-se la mormântul papei Celestin al V-lea, a făcut un demers straniu: și-a scos pallium-ul (colanul alb, cu 6 cruci, pe care înalții ierarhi catolici îl poartă în jurul gâtului) și l-a așezat pe mormânt. Nu și-a explicat niciodată gestul. Anunțul de astăzi l-ar putea lămuri. Un alt moment care a stârnit zvonuri despre o eventuală retragere a fost în 2010, când a apărut cartea-interviu (realizată de un jurnalist german), în care Benedict al XVI-lea declara: „Dacă un Papă se simte fizic, psihic și spiritual incapabil de a administra îndatoririle misiunii sale, el are dreptul, iar în anumite circumstanțe chiar datoria, de a se retrage”. În fine, nu o dată în ultimele luni, apropiații l-au auzit spunând: „Mă îndrept spre ultimul pas al vieții mele…”

„Marea Renunțare” este o decizie pe cât de rarissimă, pe atât de complicată. În spatele ei, există și subtile jocuri de putere. Rostită astăzi, în limba latină , în fața Consistoriului, trebuie respectată, iar aberațiile ventilate de anumite media, cum că ar fi fost șantajat (nu există așa ceva!) sau că retragerea e menită să-și poată numi succesorul (odată plecat din Scaun, nu va mai face parte din Conclav!), sunt simple aberații.

Hotărârea lui vine într-una dintre cele mai grele perioade prin care trece Biserica Romano-Catolică, în care – așa cum remarca Monseniorul Gianfranco Ravasi, un strălucit cardinal al Curiei romane – „marea provocare nu este ateismul, ci indiferența”.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...