Bietul Bartolomeu, ostatecul din Fanar…

Redactor:
Lelia Munteanu
Bietul Bartolomeu, ostatecul din Fanar…
Citesc și nu-mi cred ochilor.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu i-a scris președintelui Turciei, Recep Tayyip ErdoÄŸan, ca să-l anunțe solemn că se roagă pentru succesul Operațiunii „Ramura de măslin” (tocarea sistematică a kurzilor din Siria).

Citesc și mă crucesc:

„În tradiția Bisericii noastre, ne rugăm mereu pentru Statul nostru, pentru sănătatea conducătorilor și pentru bunăstarea și fericirea poporului nostru. Noi nu am uitat sutele de mii de oameni strămutați din cauza conflictelor vecinilor noștri din sud,  în special sirieni (…). Este dorința comunității noastre ca națiunea noastră să pună capăt rapid, într-un climat de încredere,  maladiei care este teroarea, care îi afectează pe cetățenii noștri, dar mai ales pe cetățenii kurzi care trăiesc în sud-estul Turciei (…). Ne rugăm ca dumneavoastră și Forțele Armate Turce să obțineți izbânda și Operațiunea să aducă pacea în zonă așa cum promite numele ei”.

Bartolomeu nu e vreun naiv. Se împlinește curând un sfert de secol de când arhipăstorește Patriarhia Ecumenică, în calitate de lider simbolic (primus inter pares – primul între egali) al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.

În Fanarul Constantinopolului (Istanbul) a dus mereu o viață de ostatec. Când, în urmă cu aproape un deceniu, a obținut cetățenia turcă – esențială, fiindcă Patriarhia Ecumenică funcționează sub legile turcești – n-a însemnat nicidecum că tensiunile cu stăpânirea se vor domoli. Prigoana împotriva minorităților religioase n-a încetat, cum n-a încetat nici stricta lui supraveghere de către serviciile secrete, cum n-au încetat nici provocările.

Patriarhul Bartolemeu, un ierarh foarte instruit, școlit inclusiv în marile universități ale Occidentului, a reușit să fie mereu  înconjurat de dușmani. Rușii, care visează la a treia Romă, îl urăsc, mănăstirile din Sfântul Munte s-au ridicat nu o dată împotriva ecumenismului său, iar Sinodul din Creta, din 2016, marele său vis, n-a fost recunoscut ca ecumenic de toate Bisericile ortodoxe-surori (la presiunile Bisericii Ruse).    

Omul acesta, care pe 29 februarie va împlini 78 de ani, nu doar că știe bine pe ce lume trăiește, dar a avut curajul, nu o dată să vorbească și să mustre, neomițând nici o temă – războiul, pacea, tragedia migranților, sănătatea planetei.

Ce s-a schimbat peste noapte în relația Patriarhului Ecumenic cu Sultanul de la Ankara, încât, de pe malul Bosforului, trimite o astfel de scrisoare, în care pare a crede că turcii îi bat astăzi pe kurzii din Siria cu ramuri de măslin? Îl paște martiriul?

Nu găsesc altă explicație acestei stranii epistole decât că Puterea a început să creadă în acuzele aberante pe care i le aduce, prin intermediul publicațiilor obediente, de doi ani încoace și  se gândește că ar putea rezolva două lucruri: să-l îndepărteze pe Bartolomeu și să facă, astfel, un cadou lui Putin, în cinstea viitoarei sale realegeri.

Acuzațiile care planează asupra lui Bartolomeu Întâiul sunt aidoma celor care au băgat mulți inocenți în pușcărie: că e omul lui Gülen și al CIA și că n-a fost străin de lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2015, iar „dovada” e că ar fi părăsit teritoriul Turciei, îndreptându-se spre Slovacia, cu trei ore înainte de declanșarea evenimentelor… „sfătuit de complicii săi”!

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
O asistentă medicală din Vaslui a vrut să se trateze acasă de Covid-19. Când a...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
California vrea să întrerupă vaccinarea cu serul Moderna. Epidemiologul șef al statului, îngrijorat din cauza...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc. Scutiri de cheltuieli dacă se...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul nevăzut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide