Campania electorală, faza pe Facebook

Campania electorală, faza pe Facebook
Publicat: 22/08/2014, 17:38
Actualizat: 20/03/2019, 16:57

Ar putea, Doamne ferește, să-și piardă, prea de timpuriu, încrederea în oameni. Așa că îți înghiți critica și treci mai departe, politicianul fiind ocrotit de privirile inocente, care îl învăluie din cover photos.

Câteva săptămâni, pe „coperta” paginii de Facebook a premierului Victor Ponta, au tronat fotografiile celor doi copii ai săi, de 11 și de 6 ani. O expunere mai puțin obișnuită (mulți părinți celebri alegând să protejeze imaginea propriilor odrasle, de curiozitatea nesățioasă publicului), dar perfect explicabilă prin rolul pe care rețeaua de socializare cu 7 milioane de conturi românești îl joacă în campania electorală a candidatului PSD la președinție. Cu 461 000 de fani și între 1000 și peste 3000 de Like-uri la fiecare postare, Facebook îi asigură lui Victor Ponta, baia zilnică de mulțime virtuală. Nelipsit din rețea, șeful guvernului nu numai că se bucură de efectul revigorant al contactului cu fanii, ci și strânge legăturile cu aceștia, dându-le impresia că este unul de-al lor, unit cu ei în cuget și simțire. Și, în acest context, fotografiile celor doi copii au menirea de a-l prezenta drept un părinte obișnuit, iubitor și mândru de progeniturile sale. E ca și cum ar scoate poza de familie din portofel și i-ar arăta-o tovarășului de compartiment, discutând amândoi despre greutăți, educație, lume, viață. Un personaj mai cumsecade decât acesta nici că există! Din întreaga tematică a postărilor, de altfel, se încheagă un Victor Ponta inofensiv, în sensul că nu ar face – cum strigă adversarii – nici cel mai mic rău țării sale, ba, dimpotrivă, ține cu săracii, cu tinerii, cu mamele, cu olimpicii, cu dreptatea, fiind, nu contenește s-o spună, mândru că e român.

Pentru a menține viu interesul fanilor, dl Ponta însuși și echipa trebuie să posteze cel puțin o dată pe zi, ceea ce se și întâmplă. Nu există eveniment mondial sau național, sărbătoare, victorie românească, naștere sau moarte a unui personaj mai de seamă ori prieten politic, activitate personală, de guvern sau de partid fără ca prezidențiabilul să le dedice câteva rânduri, exprimându-și, când exuberat, când reținut, sentimentele. Uneori, reușește chiar să creeze știri, comentând vreo declarație a adversarilor sau o sentință a justiției, pe un ton însă mai moderat decât la Antena 3. Prin comparație, contracandidații săi nu există.

Cu numai 14 000 de fani, dl Klaus Iohannis nu aduce nimic personal, fiind rece ca un monument. Le dă cititorilor să ronțăie fragmente din programul său politic și scurte declarații, neprovocate de o întâmplare anume. Spre deosebire de Victor Ponta, care le lasă vizitatorilor senzația că se află acolo, se vede că prezidențiabilul liberal este absent, de pagina sa ocupându-se o persoană lipsită de imaginație și chef.

Cristian Diaconescu – 10 000 de Like-uri – are meritul de a fi mai personal și mai dinamic, plimbându-și simpatizanții prin țară, dialogând cu ei și prezentându-li-l pe Riri, câinele său. Una peste alta, cei doi prezidențiabili de dreapta sunt la mare distanță de Victor Ponta, al cărui staff a înțeles mai devreme ce important vad electoral este Internetul. Este adevărat, liderul PSD a furat startul, dar și ceilalți se mișcă prea încet. Dacă ar fi să ne luăm după „coperta” sa de Facebook, dl Iohannis nu pare a vrea să mai plece din iubitul său Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația