Când Puterea se spală pe dinți

Când Puterea se spală pe dinți
Publicat: 17/01/2013, 22:31
Actualizat: 30/07/2014, 00:24

La 36 de zile de la câștigarea alegerilor, USL comunică în scris și verbal următoarele: 1. Senatorii și deputații corupți vor fi judecați, întâi, de Parlament; 2. Incompatibilii vor fi sancționați cu șase luni de concediu și își vor păstra mandatul; 3. Agenția Națională de Integritate urmează să dispară. Sunt propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor, cu care majoritatea uselistă își începe sesiunea, spălându-se pe dinții după primul ospăț la Putere și aruncând, de la balconul Casei Poporului, o flegmă în capul mulțimii și alta, în fața justiției.
Cum, în Legislativ, s-a instalat o majoritate-mamut, iar viitoarele alegeri sunt departe, preocuparea de a nu răni sensibilitățile electoratului a dispărut cu totul, mai ales că acesta din urmă a demonstrat, la vot, că are pretenții reduse. În consecință, iubitul popor al USL își primește „recompensa” mai repede decât se aștepta: un amendament special pentru miniștrii-parlamentari trecuți, actuali și viitori, care-i protejează de justiție și un altul care le dă liber aleșilor la multiple funcții și interese. Potrivit celui dintâi, simpla cererea de declanșare a urmăririi penale împotriva miniștrilor, adresată de ministrul Justiției, trebuie însoțită de „probele relevante, puse la dispoziție de Parchet”, raportul comisiei parlamentare urmând să facă referire la acestea, precum și la temeiul legal și motivele invocate de procurori. Cu alte cuvinte, comisia de imunități, care solicita dosarul doar în cazul perchiziției și arestării, nu-l dă pe mâna Parchetului pe respectivul, decât după ce îl judecă pe baza dovezilor, substituindu-se, astfel, justiției. Mai mult, în cazul în care constată că nu există temei pentru reținerea unui parlamentar/ministru, Camera ar putea trimite hotărârea sa CSM, „pentru a lua măsurile care se impun”, trecându-și, așadar, în statut, o acțiune de intimidare a procurorilor.
Fără dispariția incompatibilităților, clătirea gurii de resturile integrității n-ar fi însă completă. Deoarece demolarea ANI – promovată vocal de PNL – nu se face peste noapte, un amendament care să arunce în derizoriu conflictul de interese este foarte util. Acesta spune că parlamentarul aflat în conflict de interese, constatat prin Raportul ANI rămas definitiv și irevocabil prin hotărâre judecătorească, va fi sancționat cu interdicția de a participa la lucrările Camerei pe o perioadă de până la șase luni. Adoptarea acestei prevederi va face ca articolul 7(3)din Statut – „În cazul în care deputatul sau senatorul aflat în stare de incompatibilitate nu notifică în scris acest lucru și starea de incompatibilitate continuă să existe, acesta este considerat demis de drept din funcția de deputat sau de senator, cu data constatării stării de incompatibilitate”- să fie lipsit de sens. Așadar, deputatul care nu se îndură să aleagă între Parlament și restul este trimis puțin în vacanță, eventual plătită, soarta lui cu birou, funcții, nevastă, contracte rămânând la mila colegilor, singurii care decid dacă-i încetează mandatul sau nu. Ce rost mai are, atunci, ANI sau instanța, dacă incompatibilul se alege cu o blândă sancțiune disciplinară, văzându-și de treburile neparlamentare, liniștit?! Niciunul, „Parlamentarii nu greșesc!”, urlă liberalul George Becali. Și cine e poporul să-l contrazică!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață