Când Puterea se spală pe dinți

Când Puterea se spală pe dinți
Publicat: 17/01/2013, 22:31
Actualizat: 30/07/2014, 00:24

La 36 de zile de la câștigarea alegerilor, USL comunică în scris și verbal următoarele: 1. Senatorii și deputații corupți vor fi judecați, întâi, de Parlament; 2. Incompatibilii vor fi sancționați cu șase luni de concediu și își vor păstra mandatul; 3. Agenția Națională de Integritate urmează să dispară. Sunt propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor, cu care majoritatea uselistă își începe sesiunea, spălându-se pe dinții după primul ospăț la Putere și aruncând, de la balconul Casei Poporului, o flegmă în capul mulțimii și alta, în fața justiției.
Cum, în Legislativ, s-a instalat o majoritate-mamut, iar viitoarele alegeri sunt departe, preocuparea de a nu răni sensibilitățile electoratului a dispărut cu totul, mai ales că acesta din urmă a demonstrat, la vot, că are pretenții reduse. În consecință, iubitul popor al USL își primește „recompensa” mai repede decât se aștepta: un amendament special pentru miniștrii-parlamentari trecuți, actuali și viitori, care-i protejează de justiție și un altul care le dă liber aleșilor la multiple funcții și interese. Potrivit celui dintâi, simpla cererea de declanșare a urmăririi penale împotriva miniștrilor, adresată de ministrul Justiției, trebuie însoțită de „probele relevante, puse la dispoziție de Parchet”, raportul comisiei parlamentare urmând să facă referire la acestea, precum și la temeiul legal și motivele invocate de procurori. Cu alte cuvinte, comisia de imunități, care solicita dosarul doar în cazul perchiziției și arestării, nu-l dă pe mâna Parchetului pe respectivul, decât după ce îl judecă pe baza dovezilor, substituindu-se, astfel, justiției. Mai mult, în cazul în care constată că nu există temei pentru reținerea unui parlamentar/ministru, Camera ar putea trimite hotărârea sa CSM, „pentru a lua măsurile care se impun”, trecându-și, așadar, în statut, o acțiune de intimidare a procurorilor.
Fără dispariția incompatibilităților, clătirea gurii de resturile integrității n-ar fi însă completă. Deoarece demolarea ANI – promovată vocal de PNL – nu se face peste noapte, un amendament care să arunce în derizoriu conflictul de interese este foarte util. Acesta spune că parlamentarul aflat în conflict de interese, constatat prin Raportul ANI rămas definitiv și irevocabil prin hotărâre judecătorească, va fi sancționat cu interdicția de a participa la lucrările Camerei pe o perioadă de până la șase luni. Adoptarea acestei prevederi va face ca articolul 7(3)din Statut – „În cazul în care deputatul sau senatorul aflat în stare de incompatibilitate nu notifică în scris acest lucru și starea de incompatibilitate continuă să existe, acesta este considerat demis de drept din funcția de deputat sau de senator, cu data constatării stării de incompatibilitate”- să fie lipsit de sens. Așadar, deputatul care nu se îndură să aleagă între Parlament și restul este trimis puțin în vacanță, eventual plătită, soarta lui cu birou, funcții, nevastă, contracte rămânând la mila colegilor, singurii care decid dacă-i încetează mandatul sau nu. Ce rost mai are, atunci, ANI sau instanța, dacă incompatibilul se alege cu o blândă sancțiune disciplinară, văzându-și de treburile neparlamentare, liniștit?! Niciunul, „Parlamentarii nu greșesc!”, urlă liberalul George Becali. Și cine e poporul să-l contrazică!

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...