Caracatița cu mandat de câte patru ani

Caracatița cu mandat de câte patru ani
Publicat: 02/11/2012, 20:02
Actualizat: 16/01/2015, 17:03

Scandalul privind rețeaua de fraudare nu știrbește, cel puțin din informațiile de până acum, decât la un nivel superficial imaginea solidă pe care o are, de ceva ani, sistemul bancar din România.

Nici clienții băncilor și nici banii acestora nu au fost și nu sunt în pericol. Hoțul este reprezentat de o parte a mediului politic, care a furat din banii publici. Membrii rețelei au inventat firme, au luat credite, au obținut garanții de stat, nu au plătit și au rămas cu banii. Băncile au cerut statului executarea garanției și astfel banii publici au ajuns în buzunarul unora dintre cei cercetați acum de procurori. Este vorba despre peste patru milioane de euro în total, la capitolul tentative fiind trecute alte 18 milioane de euro.

E drept, posibila implicare a vicepreședintelui celei de-a doua mari bănci din România nu poate fi trecută cu vederea, însă lista cu cele 48 de persoane despre care se presupune că ar fi făcut parte din această rețea cuprinde, conform DIICOT, aproape integral angajați ai statului, numiți și susținuți de mediul politic. Este vorba despre angajați ai unor instituții precum Fondul Național de garantare a creditelor destinate IMM-urilor, instituție subordonată Ministerului Economiei, ANAF, AVAS, ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei și chiar despre Senatul României.

Este vorba despre persoane numite și susținute în funcție de către politicieni, din diverse partide, despre persoane care au rezistat pe acele poziții indiferent de partidele aflate la putere.

Guvernatorul BNR a subliniat vineri că tot ceea ce este legat de analiza punctuală a unui dosar de credit ține de banca respectivă, nu de BNR, Justiție sau de vreo altă instituție din România. Aici este vorba însă despre acte false bazate pe înregistrări oficiale la instituțiile statului. Tocmai de aceea guvernatorul a declarat că nu este vorba despre o „caracatiță a bancherilor, ci mai degrabă este vorba despre un grup infracțional din afara băncilor”. Dacă ar fi greșit vreo bancă BNR ar fi pus-o să plătească, prin provizioane, concedieri și eventual prin dosare penale.

Procurorii au explicat în referat că metodele de fraudare folosite au fost de natură să facă foarte grea descoperirea vreunor nereguli de către bănci. Înregistrau oficial firmele fantomă la care angajau apoi și personal fantomă. Au falsificat declarațiile de venituri și fișele fiscale. Aceste firme existau în acte. Fără vreun control riguros al organelor statului ar fi fost aproape imposibilă descoperirea lor.

Sistemul bancar din România este solid. Asta nu înseamnă că nu au existat sau că nu vor exista cazuri de corupție internă în sistemul bancar, poate chiar fraude sau decizii greu de explicat în lumina reglementărilor în vigoare. Bancherii sunt departe de a fi îngeri. Doar înalții oficiali ai BNR știu câți bancheri au fost „rugați” să-și părăsească funcțiile deținute la băncile din România în urma neregulilor descoperite și care este valoarea provizioanelor impuse pentru acoperirea unor astfel de încălcări ale regulilor de prudențialitate.

Sistemul este însă sigur. Depozitele românilor sunt garantate în proporție de peste 90% și, de bine de rău, nicio bancă din România nu a dat faliment pe fondul crizei, deci statul nu a trebuit să ajute sistemul bancar cu bani publici.

Frauda și corupția, în cazul de față, au pornit și au fost menținute de mediul politic. Atât timp cât instituțiile statului vor fi conduse, ticsite, de persoane numite politic, fără vreun criteriu de competență, furtul din bani publici va continua. Furtul din banii Fondului Național de Garantare a Creditelor destinate IMM-urilor este doar un nou exemplu. Banii românilor sunt administrați de politicieni, nu de specialiști. Sunt administrați pentru furt, nu pentru dezvoltare. Caracatița este mediul politic românesc, reinvestit, din păcate, în mare parte, la fiecare patru ani cu voturile cetățenilor pentru un nou mandat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Vreme perfectă de Florii. Ce au anunțat meteorologii
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji