Cât de mare e un shekel

Cât de mare e un shekel
Publicat: 14/03/2015, 14:37

Pronosticuri referitoare la viitorul premier sunt greu de făcut, din cauza sistemului electoral care obligă la coaliții. Niciodată în istoria țării un partid n-a obținut cele 61 de mandate necesare, din 120 ale Knesset-ului.

Alegerile legislative conferă președintelui, altminteri un personaj politic ceremonial, un rol important: încredințează mandatul pentru formarea Guvernului. Trebuie să o facă în maximum o săptămână de la anunțarea oficială a rezultatelor. Criteriul deciziei sale nu e neaparat numărul de mandate obținut de liderul unui partid, ci capacitatea celui desemnat de a forma o coaliție majoritară. Dacă, în 28 de zile (plus încă două săptămâni, care depind exclusiv de bunăvoința președintelui), acesta nu reușește, este desemnat un alt membru al Knesset-ului, căruia însă i se acordă doar 28 de zile și, în fine, dacă nici acesta nu izbutește, este desemnat un al treilea, care are însă la dispoziție doar 14 zile. Dacă și acesta eșuează, președintele declanșează anticipatele.

După cum se prezintă lucrurile, Reuven Rivlin ar putea opta pentru un uniune națională, care i-ar pune alături pe Bibi și pe Buji, ceea ce niciunul nu-și dorește.

„Doar” 11 formațiuni politice vor intra, conform estimărilor, în Knesset. (Pragul a fost mutat anul trecut de la 2 la 3.25). A treia formațiune, în ordinea mandatelor din sondaje (13), este o noutate absolută: coaliția partidelor arabe, care va merge cu stânga lui Herzog.

Netanyahu va aduce, lângă Likud, partidele naționalist-religioase, ultrareligioase și pe coruptul Yisrael Beiteinu al lui Avigdor Lieberman. Ministru de Externe, basarabean de-al nostru, născut la Chișinău, Lieberman declara, zilelele trecute, la o întrunire electorală: „Cine e cu noi ar trebui să primeasca tot – până la jumatate din împărăție. Însă arabii israelieni, care nu sunt loiali statului, merită o altă soartă (…) trebuie să ridicăm toporul și să le tăiem capul”. Personajul e un Ahmadinejad de-a-ndoaselea. În cinstea electoratului său, Netanyahu și-a început campania în limba rusă.

Ce oferă electoratului marile tabere politice aflate în confruntare? Tabăra lui Buji: revigorarea economiei, reluarea tratativelor de pace cu palestienienii (înghețate anul trecut), scoaterea țării din izolare. Tabăra lui Bibi: spaimă (a se citi: securitate națională) – de Iran, de Hamas, de dușmanii nației, pe care are neîntrecuta dibăcie de a-i multiplica.

Faptul că electoratul e mai preocupat că nu se mai ajunge cu banii de la o lună la alta decât de Iran și faptul că lozinca „Rak lo Bibi (Oricine, nu Bibi)” e din ce în ce mai populară nu înseamnă, totuși, mare lucru, în fața abilității actualului premier de a-și negocia o coaliție.

În urmă cu câteva zile, Bibi și-a făcut plimbarea electorală tradițională în marele shuk Mahane Iehuda din Ierusalim. Deși e unul dintre fiefurile dreptei, n-a fost primit cu mare entuziasm. A avut chiar ghinion, când, dorind să bea o cafea cu poporul, a nimerit într-o prăvălie de stânga. Și a plătit cu o bancnotă de o sută. Cafeaua a costat 13 shekeli și a fost excelentă, dar patroana i-a dat restul în monede de un un shekel. Și-a explicat apoi gestul, în fața camerelor de luat vederi: am vrut să-i amintesc lui Bibi că fiecare shekel contează…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA