Ce s-a ales din jucătorul Băsescu

Ce s-a ales din jucătorul Băsescu
Publicat: 18/09/2014, 21:06
Actualizat: 28/09/2018, 15:09

Aproape zece ani, a controlat tensionata partidă politică, câștigând de cele mai multe ori, pierzând pe mize mici, câteodată, iar alteori, plusând la cacealma. Cu vreo șase luni înaintea ieșirii oficiale din joc, dl Băsescu, căruia îi mai rămăseseră câteva atuuri, s-a transformat, brusc, în chibiț. Abia de curând am aflat cauza: și-a pierdut acuitatea vizuală, confundă cărțile și-i vede ca în ceață pe ceilalți jucători.

Președintele Băsescu nu reușește să distingă trăsăturile prezidențiabilului liberal Klaus Johannis – „o necunoscută”, „un om ascuns”, „neclar”, în opinia domniei sale. „Îl văd tăcut, îl văd introvertit, așa, un candidat la Președinție trebuie să fie un om deschis, un om despre care să știi tot”, spune dl Băsescu, care mărturisește că a râs singur, în birou, când l-a auzit auzit pe candidatul PNL afirmând că și-a făcut cele șase case din meditații. În final, îl cercetează cu lupa politică pe „din 2009, premierul Grivco”, „instrumentul politic” al lui Dan Voiculescu și Victor Ponta, somându-l să împărtășească națiunii profesiunea sa de credință („Cine ești, Iohannis? În ce crezi?”).

Unele zone vizate de președinte sunt într-adevăr tulburi – investițiile imobiliare, de exemplu -, iar dl Iohannis, dacă nu vine o explicație mai bună decât banii din meditați și chirii, va rămâne cu tinicheaua cu mărunțiș legată de curea, precum șeful statului cu imorala achiziție a apartamentului din Mihăileanu, pe care, deși a promis, nu l-a mai dat înapoi. Transparența în privința modului în care și-a dobândit averea ar trebui să fie, pentru orice candidat, care se pretinde cinstit, o chestiune fundamentală, în rest, nu este nevoie să arate, precum o candidată, ce desuuri poartă. În orice caz, temperamentul introvertit nu-l face mai puțin potrivit pentru funcția prezidențială, decât pe un extrovertit, care hăhăie la fiecare apariție publică, iar șansele ca un taciturn să spună prostii politice sunt mai mici decât ale unui locvace.

Cât despre Grivco, dl Băsescu a uitat că și domnia sa a găsit, acolo, „soluția imorală” în 2004 și că a format un Guvern Boc cu partidul lui Ponta, în 2008. Probabil însă că bârna din propriul ochi nu a văzut-o niciodată.

În calitate de chibiț, președintele îi dă sfaturi și-i ține pumnii Elenei Udrea, candidata în care are mai multă încredere decât în toți ceilalți, fiindcă „nu a minițit niciodată”. Cum șefa PMP, cotată în sondaje cu 8 la sută, este sigură că are mari șanse să intre în turul doi al prezidențialelor, dl Băsescu îi netezește drumul, lovind în cel pe care-l consideră rivalul ei direct, singurul obstacol în calea participării dnei Udrea la runda finală. Așadar, este de așteptat ca atacurile la adresa candidatului liberal – rivalul-țintă – să crească în intensitate, două fiind temele cu oarecare impact popular, conturate până acum – casele și omul neclar. Dl Băsescu vorbește pentru nehotărâți și pedeliștii din ACL, aruncând, cu perfidie, sămânța îndoielii în privința caracterului dlui Iohannis, descris drept mincinos, slab, ascuns, adică un dubios periculos.

Poate că, dacă doamna Elena Udrea ar avea mai mult din maica Tereza, decât dintr-o mondenă râzgâiată, comentariile președintelui ar prinde la oameni. Așa însă ar putea fi interpretate, la pachet cu războiul personal purtat împotriva lui Victor Ponta, drept o încercare a dlui Băsescu de a demonstra că încă influențează viața publică. Dacă nu cumva și-a pierdut și luciditatea și crede, sincer, că doamna Udrea va câștiga, iar dumnealui va sta în capul mesei, din nou jucător.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...