Cea mai mare problemă a SUA – secretul pe care Trump nu vrea să-l divulge

Cea mai mare problemă a SUA - secretul pe care Trump nu vrea să-l divulge
Publicat: 23/11/2016, 18:02

Citesc cu groază și amuzament interviul președintelui ales al Statelor Unite oferit echipei The New York Times (susținătoare declarată și entuziastă a doamnei Clinton în campania electorală). Atmosferă destinsă, întrebări din toate părțile; viclenia, eschivele și fandările lui Trump.

Trebuie să știți de la bun început că n-a fost întrebat și nu s-a referit deloc la partea noastră de lume.

La venire și la plecare a periat publicația pe care, cu doar câteva zile în urmă, o twitterise ca la balamuc. „Am un mare respect pentru The New York Times. Colosal respect. E foarte special. Totdeauna a fost foarte special (…) O s-o spun: The Times este… este o mare, mare bijuterie americană. O bijuterie mondială”.

Care e prioritatea primelor o sută de zile: „Ceea ce vrem să facem este să aducem țara împreună, fiindcă țara este foarte, foarte divizată (…) E foarte, foarte divizată și voi lucra din greu pentru a o aduce împreună (…). Vreau s-o aduc împreună. E foarte important pentru mine. Trăim într-o țară foarte divizată. În multe feluri divizată (…). Trebuie, în multe feluri, să ne salvăm țara. Fiindcă țara noastră are cu adevărat buclucuri mari. Avem o mulțime de belele. O mulțime de probleme. Iar una dintre cele mai mari probleme – am mai vorbit despre ea – e dezbinarea”.

Există însă probleme mai mari decât dezbinarea, pe care i le-a dezvăluit președintele în funcție, însă Trump n-a dorit să le divulge: „El mi-a spus (…) care sunt cele mai mai probleme ale țării, pe care nu cred că ar trebui să le dezvălui – nu mă deranjează dacă le dezvăluie el. Dar am fost un pic surprins. Mi-a expus problemele pe care le-a considerat mai importante, în mod special una, despre care Obama crede că a fost o mare problemă – prefer să-l întrebați pe el despre asta”.

Și, pentru că va avea atâtea de soluționat, nu-i mai rămâne timp să-și țină promisiunea pe care i-a făcut-o contracandidatei Hillary, c-o bagă-n pușcărie. De altfel, cu o zi înainte, una dintre consilierele sale declarase cam același lucru. „Vreau să merg înainte, nu vreau să merg înapoi. Și nu vreau să-i rănesc pe Clintoni”. Poate că, odată terminată campania, nici nu s-ar fi gândit s-o facă, dar cred că la decizie a contribuit și recenta întâlnire cu Henry Kissinger. De altfel, câteva idei kissingeriene se regăsesc deja în discursul președintelui ales, mai ales aceea de a pune între paranteze chestiunile controversate și a declara deschise altele, a căror soluționare nu poate urma modelul trasat cu linii groase în campanie.

Au fost momente, în cursul interviului, când lui Donald Trump părea să i se declanșeze răul de înălțime. A declarat că i-ar plăcea ca, împreună cu ginerica Jared Kushner, să-i împace pe israelieni cu palestinienii: „Jared e un tip foarte inteligent. E un băiat foarte bun. Pentru cei care îl cunosc, e o persoană de calitate și cred că poate fi de mare ajutor. Mi-ar plăcea să fiu capabil, să fiu cel care a făcut pace cu Israelul și palestinienii. Mi-ar plăcea asta, ar fi o atât de mare realizare. Pentru că nimeni n-a fost în stare s-o facă”.

La subiectul Siria, președintele ales a cerut un off the record. „Am despre Siria o viziune diferită în raport cu toți ceilalți. Ei bine, nu chiar cu toți, dar cu o mulțime de oameni (…). Am câteva idei definitive, foarte puternice asupra Siriei. Cred că ceea ce se întâmplă e un lucru oribil, oribil. A privi la morți, și nu vorbesc doar despre morții care ne sunt aliați, ceea ce e oribil, dar morții – vreau să spun, v-ați uitat la orașele astea. Unde sunt total, sunt moloz, în zone masive, se spune că sunt doar doi răniți. Nu, mii de oameni au murit. Ok. Și cred că e o rușine. Și ar fi ideal să putem obține – să facem ceva cu Siria”. Întrebat dacă poate dezvolta una dintre soluțiile sale puternice, președintele ales s-a înmuiat: „Pot doar să spun asta: „Trebuie să punem capăt nebuniei care se petrece în Siria. Unul dintre lucrurile care mi s-au spus…”. Și a cerut să fie închise microfoanele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...