Coaliția pe muchie de cuțit?

Coaliția pe muchie de cuțit?
Publicat: 30/06/2017, 19:52
Actualizat: 01/07/2017, 11:15

Ieri, cu puțin timp înainte de votul de învestitură a guvernului, aflam, pe surse, că Dragnea și Tăriceanu sunt „en froid”. De ce, de ne ce, era nasol în paradis.

Nu mult mai târziu am înțeles și motivul: vechiul „Program de guvernare Dragnea” devenise „Noul program de guvernare Dragnea”, care deja apucase să dea lumea peste cap.

Doi dintre miniștrii „cabinetului” Tudose frisonaseră, încă de dimineață, auditoriul, pe tema „Pilonul II de Pensii – a fi sau a nu mai fi”, cu balans spre ultima variantă.

Mai mult – temă care se pare că-l demobilizase direct și impredictibil pe pilonul 2 de putere, Călin Popescu Tăriceanu -, noul program umbla încălțat în bocanci de șantier, prin gingașul domeniu al fiscalității, schimbând, în forță, paradigma impozitelor pe persoană juridică.

Netam-nesam, o prevedere implementată în program cu viteza luminii (fapt care l-a orbit pe însuși liderul ALDE) urmează să transforme impozitul pe profitul companiilor, în impozit pe cifra de afaceri a acestora.

Noi nu vom încerca să analizăm aici dacă măsura e una bună sau una rea (la bunul simț e clar că nu poate fi pe placul unei viziuni liberale), ci remarcăm doar că după ce i s-a reproșat liderului PSD că dirijează discreționar viața partidului, e deja next level, încercând să conducă în același fel și viața coaliției.

Și nu că i-aș ține partea șefului ALDE, dar aici are și omul dreptatea lui. Zice-se că Tăriceanu s-ar fi supărat foarte tare din cauza modificărilor amintite și a faptului că este nevoit să explice bâlbâielile PSD din ultimul timp. Mai mult, i-ar fi spus liderului social-democrat că dacă nu renunță la măsurile care au provocat scandalul, ALDE este pregătit să rupă coaliția de guvernare chiar săptămâna viitoare.

Iar lucrurile nu se opresc nici aici.

Potrivit unei știri publicate de Ziarul Financiar „Cele mai mari companii din România, cele mai mari business-uri, cei mai puternici antreprenori români, au convocat de urgență, astăzi, o întâlnire pentru a protesta împotriva măsurilor fiscale anunțate de PSD prin noul program de guvernare.

Coaliția pentru dezvoltarea României, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Romanian Business Leaders, Camera de Comerț Americană în România, Camera de Comerț și Industrie Franceză în România, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și Consiliul Investitorilor străini, au anunțat o conferință de presă comună”.

Nici Camera de Comerț și Industrie a României nu a ignorat modificările din domeniul fiscal apărute în noul program de guvernare al PSD. CCIR și-a făcut cunoscut punctul de vedere conform căruia își manifestă îngrijorarea cu privire la schimbările apărute, precizând că modificarea netransparentă a fiscalității va conduce la un sistem instabil și impredictibil.

„Țopăiala fiscal-bugetară” – licență Iohannis – l-a supărat și pe fostul ministru al Culturii din guvernul Grindeanu, Ionuț Vulpescu, vicepreședinte PSD. „În BPN, în CExN să se discute serios lucrurile. În ultimele luni au fost numai ședințe ale CExN, care propuneau premieri și miniștri și îi dădea afară mai devreme sau mai târziu. E cam puțin. Cred că ne vom întoarce la statut, la structuri, să vorbim, să vedem ce e de făcut (…) Eu cred că, peste o perioadă, onestitatea va fi criteriul mai important decât fidelitatea față de un șef de partid. Un lider de partid vine și pleacă, nu ia cu el un minister sau un domeniu”, a spus acesta.

Sigur, Vulpescu nu e vreun baron cu mare influență în partid, dar are un alt atu: este copilul politic al lui Ion Iliescu, la fel ca și Șerban Nicolae, nici el un prea apropiat al lui Dragnea.

În consecință, am putea specula că, pe fondul ultimelor gafe, nu mai pare complet imposibil ca, împotriva lui Dragnea, partidul să coaguleze o mișcare intestină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Amenzi colosale pentru românii care își remorchează mașinile. Cât te costă o astfel de greșeală?
UPDATE/FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Cine este amanta lui Călin Donca „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția”...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
A murit un actor din Harry Potter. Boala care i-a fost fatală
Nota de plată uriașă a unei cliente la Taverna Racilor. Numai o apă costă 25...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...