Cotroceni, via Bruxelles

Cotroceni, via Bruxelles
Publicat: 25/05/2014, 10:57
Actualizat: 28/09/2018, 21:58

Dacă nu ar fi fost afișele de grup, s-ar fi putut crede că urmează să se desfășoare alegerile de președinte. N-a avut loc o dezbatere publică a direcțiilor politicii europene, bruxelliștii nu au povestit la televizor ce vor face ei în PE, nu au explicat cum se manifestă, concret, diferențele ideologice dintre grupuri, nu ne-au spus măcar cu ce s-au ocupat ca să merite 7000 de euro pe lună. În schimb, premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu au fost omniprezenți, antrenând electoratul în teme ne-europene de dispută, șeful PNL, Crin Antonescu, călcându-le pe urme și încercând să-i taxeze pe amândoi. Campania electorală s-a centrat, așadar, pe cei trei lideri politici, doi dintre fiind prezidențiabili, iar al treilea având încă un cuvânt greu de spus în viața politică. În consecință, scrutinul europarlamentar devine o avanpremieră la cel prezidențial, fără să rezolve însă toate necunoscutele. Una dintre ele îl privește pe candidatul liberal la președinție.

Va mai rămâne sau nu dl Antonescu în cărți? „Îmi dau demisia din funcție, dacă PNL obține sub 20%”, a repetat, în ultima vreme șeful liberalilor, explicând că aceasta nu presupune automat abandonarea cursei pentru Cotroceni. „O mai spun încă o dată, niciodată, Președinția României nu a fost o obsesie sau o țintă absolută pentru mine. Nu este scopul meu în viața politică. Dacă partidul va decide că eu sunt cel mai puternic candidat și va cere să fac acest lucru (să candideze n.n), îl voi face”, a adăugat el. Chiar dacă PNL ar hotărî că dl Antonescu trebuie să lupte până la capăt cu Victor Ponta, domnia-sa nu ar mai fi un candidat de forță, ci unul deja asociat cu un eșec și – dată fiind predilecția alegătorilor pentru personajele cu vână de câștigător – cu o incertă potență electorală. Prin urmare, nu ar fi exclus ca dl Crin Antonescu să se retragă, propulsându-l spre Cotroceni pe Klaus Iohannis, primvicele liberal pregătit, așa cum mărturisea, doar pentru funcția de prim-ministru. În unele sondaje, primarul Sibiului este mai bine cotat decât Crin Antonescu, încheind meciul la doar trei puncte distanță de Victor Ponta și, mai ales, având potențial de creștere. Scenariul preluării ștafetei capătă o confirmare implicită chiar de la șeful PNL. Stabilind un prag electoral ridicat și vorbind insistent despre demisie în cazul neatingerii acestuia, dl Antonescu lasă impresia că își pregătește o ieșire onorabilă din galeria prezidențiabililor anului 2014.

Nu numai liderul liberal trece printr-o probă de foc, ci și președintele Traian Băsescu. Concret, el va afla din voturile pentru PMP, câți cetățeni îl mai urmează. Debutant pe scena politică, partidul prezidențial și-a propus să atingă pragul de cinci la sută și să intre în Parlamentul European, „un mare succes pentru un partid de trei luni și fără structuri”, după cum spunea Elena Udrea. Dacă PMP își atinge obiectivul, dl Băsescu va prinde avânt în deocamdată vagul proiect de unificare a dreptei în jurul formațunii sale. O alianță de dreapta (PD-L inclus), cotată la 20-25 la sută, care să susțină împreună cu PNL, în turul doi, pe contracandidatul lui Victor Ponta face foarte nesigură victoria acestuia din urmă. Dacă, dimpotrivă, PMP se-mpiedică de prag, eșecul este al președintelui, căruia alegătorii nu mai vor să-i dea un cec în alb. Aceasta nu-l va opri însă să îmbrace tricoul de partid și să lucreze la proiectele politce, reconsiderându-și, poate, strategia și orgoliul de vioara întâi.

Ce se va întâmpla la PSD, care și-a propus să ia 35 la sută din voturi? Aici răspunsul, fie că primește mai multe sau mai puține voturi, e unul singur: nimic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală