Culmea campaniei electorale în Israel: competitorii se acuză reciproc de… anti-semitism

Redactor:
Lelia Munteanu
Culmea campaniei electorale în Israel: competitorii se acuză reciproc de… anti-semitism
Oricare ar fi rezultatul scrutinului din 17 septembrie, alegerile nu se vor repeta.

Situație electorală dificilă, în Israel. Conform sondajelor, nimeni nu pare a reuși să adune în Knesset cele 61 de mandate necesare formării unui guvern.  

Zilele acestea s-a vehiculat zvonul că președintele Reuven Rivlin e decis să încredințeze de câte ori va fi nevoie alcătuirea unui majorități și pentru nimic în lume nu se vor mai organiza alte alegeri.

Sâmbătă seara, într-un interviu televizat, Avigdor Lieberman declarase că, dacă Netanyahu nu va reuși să formeze un guvern (în cazul în care Likud va câștiga cele mai multe mandate), va face apel la fruntașii partidului să-și abandoneze liderul și să aleagă un altul în locul Regelui Bibi. Imediat, David Bitan, obedientul lui Netanyahu, a propus membrilor Likud un soi de declarație de fidelitate pentru Bibi, gest diagnosticat de Opoziție ca simptom de paranoia politică.

Însă culmea campaniei electorale din Israel este că, de la dezvăluiri de corupție și înjurături, competitorii au trecut la acuzații reciproce de… antisemitism.

Partidele ultrareligioase ridică steagul antisemitismului la cel mai mărunt atac. Yair Lapid, co-liderul coaliției Albastru și Alb, a avut proasta inspirație de a intra în conflict cu Rabbi Yakov Litzman, ministrul adjunct al Sănătății și liderul Agudat Yisrael – formațiune politică ortodoxă. Rabbi Litzman e un personaj toxic, cu o lungă istorie infracțională. Ultimele două infracțiuni, pentru care poliția recomandă trimiterea lui în judecată, sunt abuz de încredere și luare de mită. Ofuscat, l-a acuzat pe Yair Lapid de antisemitism pentru simplul motiv că a îndrăznit să-l critice. În scandal s-a aruncat imediat și aliatul ultrareligioșilor, Netanyahu, aducându-i lui Lapid (a doua generație de supraviețuitori ai Holocaustului), dar cu glasul său de stentor, aceleași acuzații de antisemitism.

Nici simpatizanții lui Yair Lapid n-au rămas datori, acuzându-l de antisemitism pe fiul lui Netanyahu și pe Bibi însuși, care nu l-a mustrat când, cu ceva vreme în urmă, a postat pe Facebook o imagine profund ofensatoare la adresa lui George Soros, preluată din propaganda extremei drepte.

 

Inchide