Dacian Cioloș, un tip curajos

Redactor:
Marian Sultănoiu
Dacian Cioloș, un tip curajos
Ei, uite așa îmi plac mie oamenii: curajoși, ca Dacian Cioloș. Și paroliști: când spun ei o vorbă, păi aia e vorbă!

Nu avem timp, acum, să-numărăm declarațiile „repetitive” – precum întrebările pe care le acuză -, date de co-președintele Alianței 2020, Dan Barna, cu privire la relația USR-PLUS cu un guvern „de tranziție” al Opoziției, post-Dăncilă, dar sunt, Slavă Domnului, destule.

Potrivit acestora, alianța amintită ar urma să susțină, cu toată „forța” și nădejdea, dar din afară, „Executivul înlocuitor” al actualului guvern, picat de o moțiune de cenzură reușită.

Barna: „Categoric, nu vom face parte dintr-un astfel de guvern. Este un principiu pe care îl avem la USR. Practic, alegerile anticipate sunt soluția morală, corectă, pentru că orice Guvern s-ar crea acum, după plecarea Guvernului Dăncilă, nu va putea funcționa la modul real pentru o Românie europeană, cu această majoritate parlamentară, care nu mai este legitimă. Și atunci, guvernul care ar putea să vină, un guvern non-PSD din toate celelalte partide, USR nu va face parte din el, dar suntem dispuși să-l susținem în Parlament„.

Bine, dar USR face parte din Alianța 2020, împreună cu PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș.

Da, dar Cioloș a spus, astăzi, la RFI, că USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, dacă e nevoie, doar că, pentru așa un demers, formațiunea „are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”.

Ce să înțelegem de aici?!

Că, de fapt, Alianța 2020 s-ar băga, de una singură, la o guvernare minoritară susținută din Parlament, de către PNL și ceilalți?

Dar când asta? Înainte sau după soluția morală a anticipatelor, care, ce să vezi, sunt infinit de greu de organizat (acum, spre deosebire de 2016, atunci când președintele Iohannis a respins ideea)?!

Personal, din exprimarea-i ambiguă nu-i înțeleg, exact-exact, intențiile lui Cioloș, dar tare mă tem că aici e vorba de cu totul altceva, și nu doar de o simplă mustrarea administrată sieși de propria conștiință – în sensul că s-ar fi putut deja înțelege, până azi, că Alianței 2020 îi pasă mai mult de propria imagine și de viitorul luminos în care va păși, jucându-și toate atalele, atât împotriva PSD, cât și împotriva PNL (împins, singur, la guvernare), în apropiata perioadă.

Ce să fie, ce să fie?!

Ei bine, cred că e vorba despre o doză neasemuită de curaj, și un cavalerism politic dus la sacrificiu: adică, dacă tot s-au exprimat aproape toți liderii clasei că e cvasiimposibil să treacă moțiunea – de la Gorghiu, la Ponta, și de la Kelemen, la PMP -, nu e clar că decizia de a intra, în sfârșit, la guvernare, împotriva tuturor declarațiilor anterioare, a tuturor formelor pe care le poate îmbrăca instinctul de conservare (de la principii, la aparențe morale), a tuturor cauzelor personale, vine în momentul excepțional în care, deși declari că ești gata și capabil să te avânți în luptă, decisiv, cu pieptul gol, întru Salvarea României, practic, ai ratat războiul?

Ba bine că nu…

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
Organismul românilor, afectat GRAV în această seară. Ce se întâmplă sâmbătă, pe 24 octombrie
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide