De ce nu-l vrea nimeni pe Nicușor Dan

De ce nu-l vrea nimeni pe Nicușor Dan
Publicat: 07/10/2019, 15:13

Pe Dan Barna l-am intrebat față-n față, la Radio Guerrilla, despre de-acum tradiționala încercare a lui Nicușor Dan să ia Primăria Capitalei. A treia.

Omul a spus acea banalitate cu aspect de temă făcută: „cel mai bun să câștige la alegerile interne”. Acum, același Barna încearcă să-l împiedice să candideze la alegerile interne, așa cum prevedeam. Scandalul intern este în derulare iar personalități publice au început deja să dezavueze tactica barniștilor de a inventa problema statutului în timp ce juriștii interni spun că nu e nici o problemă ca independenții să candideze sprijiniți de partid. În fond, statutul este scris în bună parte de însuși Nicușor Dan. Iar existența USReului în general, dar și în alegerile europarlamentare, a fost semnată tot de către ND.

Semnele apăruseră deja. Le-a dat sistemul în iunie aici, unde, Stelian Negrea, într-un articol delirant, anunță de facto intențiile Sistemului de a-l discredita. Apoi a urmat o revistă finanțată de niște sponsori, „Newsweek”, cu un articol în care se dezvăluia „bomba” că un constructor l-a sponzorizat pe ND (tot plecat de la același Negrea).

Bunăoară, ceea ce eu numesc „statul captiv ss” dăduse deja semnalele că nu-l vrea.

Cum am surse în Sistem la fel de bune ca roșiile mamei de țară, am întrebat „în spate”, acolo unde se validează candidații la „profilul de cadru”, și mi s-a răspuns că „Viața e nedrept, dar nu avem încredere in el”. În traducere liberă: nu poți avea încredere într-unul pe care nu-l controlezi.

Un alt sponsor de casă al lui ND își diminuase considerabil donația în vederea campaniei de la locale (singura care contează la această oră) pe motiv că „eu nu cred că te vor lăsa să candidezi, din ce știu eu”.

Bunăoară, ce s-a întâmplat în USR este un rasputinic amestec în viața internă a unui partid, despre care criticii săi pârăcioși spun că este o creație a serviciilor secrete.

Nici la PNL chestiunea candidaturii lui ND nu arată deloc bine. Vanitatea unui partid mare este să-și impună propriul candidat, așa cum a făcut-o la alegerile trecute cu Predoiu versus ND și, previzibil, a câștigat Firea. Speranța liberalilor este să preia guvernarea și să dea un OUG în ce privește alegerile în două tururi și astfel pipota de partid mare cu candidat la butonieră s-ar putea materializa.

Nu, PNLeul nu sprijină candidatura lui ND la Primăria Capitalei.

La PLUS, cum bine spunea cineva din acest partid-boutique, „Vlad este de neoprit”. Este popular, are un PR bun, fetele îl adoră, are „drive”, are și spate, așa că managerul de șapte luni al ministerului Sănătății în guvernul Cioloș vrea pe scaunul de primar al Capitalei.

În altă ordine de idei, independența lui ND enervează pe toată lumea. E denunțată ca o aroganță. Nimeni nu și-l poate asuma cu adevărat și nimeni nu poate face compromisuri subterane cu el. Așa că, pe lângă lipsa de legitimație de partid, autismul său politic nu-l face prea frecventabil pe cel care, de fapt, are cea mai mare favorabilitate la membrii partidelor de opoziție din București.

În frunte cu USReul.

De aceea Barna și fostul șef al lui Barna, Ghinea, cei care i-au urmat lui ND la conducerea partidului, nu vor, din timpuri premeditate și culpă oedipiană, să-l legitimeze pe părintele fondator al partidului lor. Unde, nu-i așa, anonimul figurant din ministerul fondurilor europene, Barna, este candidat la figura numărul unu a țării.

Dar cel mai important obiectiv și cel care atârnă cel mai mult în obstrucționarea lui ND la fotoliul celui mai greu și bogat minister din Ro, Primăria Capitalei, este Președinția Țării, cea mai bine păzită poartă politică a României. Un primar care va face cele mai banale și necesare lucruri acestei necadastrate, betonate și ambuteiate Capitale, atât de prost administrată până acum, va deveni atât de popular încât va fi prin transfer automat cel mai probabil candidat la funcția cea mai înaltă în stat. Iar asta se face numai cu aprobare la Înalta Poartă și câinii lor de pază ai democrației noastre: serviciile secrete. De aceea, Barna a fost în SUA unde s-a întâlnit cu niște middle management al Departamentului de Stat pentru șervețelul cu sarcini și îndatoriri al candidatului la președinția celui mai fidel partener strategic din UE.

Numai că problema candidaturii lui ND are cel mai mare potențial de a exploda în fața Opoziției chiar inainte de a se da startul celei mai previzibile campanii prezidențiale din ’92 și 2000 încoace, în care singurul candidat la președinție care a anunțat că l sprijină pe ND la Primăaria Capitalei este… Theodor Paleologu.

Credit foto: Anda Dobrescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice