De la Cleptocrație la Ultrajocrație

De la Cleptocrație la Ultrajocrație
Publicat: 05/03/2019, 13:43

Se spune că noi, românii, suntem cei mai buni și imaginativi la injurat. Din lume.

Însuși tipograful, autorul și mitropolitul de București și cel care a inființat prima bibliotecă publică in orașul lui Bucur, Antim Ivireanul scria in „Duminica Vameșului, cuvânt de Învățătură”, sec XVIII, următoarele:

„…Și iată, dară, că precum zic că neavând dragoste între noi și nepohtindu-ne binele unul altuia, după porunca lui Dumnezeu, n-avem nici credință, nici nădiajde, nici dragoste și suntem mai răi, să mă ertaț, decât păgânii. Că zice apostolul Pavel: Limbile n-au lége și fac ale legii. Iară noi, având lége, facem tot împotriva legii și suntem mai păcătoș decât toate neamurile și decât toate limbile. Și puteț cunoaște aceasta, că iaste așa cum zic, că ce neam înjură ca noi, de lége, de cruce, de cuminecătură, de morți, de comândare, de lumânare, de suflet, de mormânt, de colivă, de prescuri, de ispovedanie, de botez, de cununie și de toate tainele sfintei bisérici și ne ocărâm și ne batjocorim noi înșine légia?!..”

Ba mai mult, conform studiilor occidentale, se spune că intelectualii injură cel mai mult.

Dar vocația noastră ancestrală pentru sudalmă e augmentată de starea noastră de pacienți PTSD (post-traumatic stress disorder). Și aici deținem, conform cercetărilor de specialitate autohtone, locuri fruntașe in lume.

Dar nimic nu se poate compara cu expresia tehnologică supremă a mulțimilor hipnotizate, televiziunea.

Iată ce scria anul trecut prof.univ. Ciprian Mihal, director pentru Europa de Vest al Agenției universitare a Francofoniei la Bruxelles și fost ambasador:

„La sfârșitul celor câteva săptămâni petrecute în țară, mă întorc în Belgia cu două impresii puternice și cu o constatare reconfirmată. Prima impresie vine din agresivitatea uluitoare a tuturor mediilor românești. Nu am întâlnit nicăieri până acum, nici în Senegal, nici în Belgia sau în Franța, emisiuni atât de agresive, conversații atât de violente, voci atât de iritante sau isterice (masculine și feminine), imagini atât de șocante, reclame atât de indecente, o prezență atât de obsesivă a mâncării în reclame și a medicamentelor pentru reglarea fiziologiei după mâncare – și peste toate foarte mult zgomot, țipete, urlete, voci ridicate și disperate. Zappând de pe un canal pe altul, nu ți-e dat să auzi o voce blândă, calmă, liniștitoare. False entuziasme și false disperări, generice brutale, ritmuri muzicale haotice, televiziunea pare mai mult decât un opium al poporului, pare o condiție ineluctabilă a isterizării unei populații fragilizate nervos. Aceasta pare nerăbdătoare și amnezică, obosită de atâtea bombardamente senzoriale și incapabilă să proceseze informația, să deceleze între informație și non-informație, să discearnă critic și să-și utilizeze mintea pentru a gândi ce se întâmplă în jur. Televiziunile românești dopează și droghează, stârnesc senzații și afecte fără suport cognitiv, impun renunțarea la autonomia gândirii și creează dependențe umorale. Sentimentul de a se afla zi de zi în pragul unei catastrofe produce fără îndoială oboseală și stres și, mai ales, incapacitatea de a distinge între catastrofele reale și cele simulate în studiourile de televiziune.”

Iată fragmente din documentele CNA pe un singur post de televiziune, cu precădere din emisiunea celui care ocupă primul loc pe lista de europarlamentare a PNL:

Realitatea TV :

„…”tu-ți morții mă-tii”;

„…timp de 30 de ani poporul român a primit muie de la PSD. De ce-i deranjează atât de mult că noi le reîntoarcem, cu dobândă, ceea ce am primit timp de 30 de ani într-o zi? Să știți că muie PSD nu are nicio conotație erotică, noi nu ne putem apropia nici măcar de buzele lor, că sunt niște buze scârboase”;

„…sunați la Carmen Dan sau și-a băgat telefonul în priză, în locde vibra… sau ce Dumnezeu și-o băga…”;

„Câți bani ai luat, bă, Chireacule, bă! Morsa competentă. Câți bani ți-au dat, mă, să mănânci atât de mult rahat, în direct, în seara asta?(…) Nerușinat ordinar! (…) Șpăgarul presei românești, astăzi, călca în picioare demonstranții din piață.”

„Ne întoarcem după pauză, doamna Pippidi, sunteți nesimțită!”

„Da, eu am să-l votez prostul lunii pe Daea…”

„Ar trebui să întrebați un medic veterinar ce este în mintea dnei Grapini, eu nu mă pricep la animale… o doamnă a cărei singură performanță este aceea de a face din niște chiloți urâți, d-ăia… știți chiloții sovietici până la genunchi – niște milioane de euro în anii ”90 la Timișoara, dle, n-a mai produs altceva dna Grapini, ea era această Dăncilă, încă înainte de a se naște Veorica, știți? Noi am avut, așa, întotdeauna, o mamă a proștilor care rămînea gestantă mereu. Până să apară dna Dăncilă, această creatură era dna Grapini.”

„…Și pentru că este o seară a imbecililor fundamentali, Liviu Pop, ăla cu capul mare și fără nicio circumvoluțiune… Hidrocefalul ăsta nu-și poate permite…”

„Cum e ca un guvern să-și gazeze proprii cetățeni și pe copii? Dragnea, ești un nenorocit infernal, un porc ordinar, nici la nunta fiului tău nu vei avea, vom veni peste tine la Palatul Snagov, pentru nenorocirile pe care le faci! Nenorocitule! Liviu Dragnea, ești om de mizerie!”

„Dnă Carmen Dan, ați reușit performanța să lichidați definitiv una dintre armele care făceau cinste poporului român, mulți dintre jandarmi (…) își văd toată cariera și munca lor puse în umbră de o dobitocenie de ordin pe care dvs., fiind fundamental incultă, din toate punctele de vedere, l-ați dat, la presiunea unui derbedeu penal. Liviu Dragnea care, orice ați face dvs., va înfunda pușcăria, nu numai el, și dvs. și Cucoș și toți interlopii de ultimă speță. Dnă, fiți convinsă că veți face pușcărie! Să vă fie rușine, ați condus rușine (sic!) un minister al forțelor de ordine și ați creat numai și numai dezordine.(…) Păi ce mai vreți, dnă, să faceți? Vreți să intrați peste noi în case cum au făcut trupele hortyste din ”41 și să ne împușcați în propriile apartamente? Uitați-vă pe calendar, dnă, și uitați-vă în oglindă! Nu sunteți Ana Pauker, deși vă comportați ca atare!”

Imagine din emisiunea lui Rareș Bogdan, Realitatea TV

Și ca să completăm peisajul, în care cei mai distinși dintre noi preferă protestul de tipul „vestelor maro” solidarizării și grevelor, iată o mică mostră de autor din puțul gândirii a unui politolog român, profesor universitar la Universitatea din Maryland, fost președinte al „Comisiei Prezidențiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România” pe vremea celui mai vulgar președinte din istoria României, Traian Băsescu, el însuși autorul a mai multor sudălmi publice, gen „țigancă impuțită”:

„Băi, găzarule, tu-ți dai seama că ai luat-o pe cocoaașă? Ori, dacă preferi, pe coajă. Că toate bazaconiile pe care le scoți pe rât sunt doar rahat cu perje? Că te-așteaptă celula, băi, limbric borât!” (postat pe contul său personall de fb, rețeaua de socializare unde se injură cel mai mult din lume).

Bunăoară, în țara în care #MUIEPSD a devenit mărțișor, antidotul la meteahna furatului național se tratează civic și responsabil cu o maree de injurături de la cel mai erudit nivel.

Aici e locul în care toata lumea fură, înjură și minte pe rupte, într-o atmosferă de azil de nebuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului