Denumire oficială: Republica USL

Redactor:
Indira Crasnea
Denumire oficială: Republica USL
Scrutinul parlamentar s-a încheiat cu o prezența la vot onorabilă, în marja europeană și configurează un Parlament dominat confortabil de USL, în care și-a făcut loc ciudatul PP-DD, cu ARD trecut pe termen lung în băncile opoziției și cu UDMR sărind cu emoții pragul ușii.

Scrutinul parlamentar s-a încheiat cu o prezența la vot onorabilă, în marja europeană și configurează un Parlament dominat confortabil de USL, în care și-a făcut loc ciudatul PP-DD, cu ARD trecut pe termen lung în băncile opoziției și cu UDMR sărind cu emoții pragul ușii.

Noul Legislativ nu va fi mai bun decât precedentul, din punctul de vedere al valorilor individuale pe care le va reuni. Va aduce pe ici-pe colo ceva prezențe exotice, dar nu un plus de competență. Din punctul de vedere al coloritului politic, situația se prezintă limpede, taberele fiind: USL și restul lumii. De fapt, USL și UDMR versus restul, pentru că formațiunea maghiarilor are neatins pragmatismul care o face să sară sprinten în barca oricărei puteri, dacă este primită. Din punctul de vedere al funcționării mecanismului legislativ, nemaifiind vorba de echilibru, ci de dominarea netă a unei alianțe politice, este de așteptat ca Legislativul să funcționeze lin și să răspundă fără surprize la comenzile politice.

Însă nu cum va fi și cum va funcționa Parlamentul este grija noii „stăpâniri” a momentului și a următorilor patru ani și nici măcar „facerea” guvernului, ci desemnarea premierului. Însuflețiti de fericirea victoriei, altfel ușor de anticipat, liderii USL, în special Crin Antonescu, continuă să se lupte declarativ cu „regimul” Băsescu. Doar că „regimul” a decedat și doar Traian Băsescu mai „trăiește”. Dar, dacă „va ridica sabia, de sabie va muri” și Băsescu, în numele „păcii”, bineînțeles, cum a decretat Victor Ponta.

Până să ridice sabia premierul actual (viitor?), realitatea este că prezidentul Băsescu îl are în vârful stiloului pe Victor Ponta. Din această realitate se conturează două căi. Fie președintele îl desemnează prim-ministru tot pe Victor Ponta, parcurgând rapid procedura, acesta își formează la fel de repede echipa ministerială, Parlamentul o aprobă fulger-expres și sfârșitul anului ne găsește cu un guvern bine instalat. Fie președintele, mânat de niscaiva „fandoseli”, îl mai lasă pe Victor Ponta să fiarbă la foc mic și îl va desemna, nu fără a-i trage un perdaf public. Mai există și o a treia cale, destul de fantezistă altfel: președintele desemnează premier pe domnul „Altcineva”. Și este fantezist, pentru că președintele a prezentat un portret ideal de șef de guvern, or în fapt nu se operează cu modele ideale.

Bineînțeles că, odată depășit momentul scrutinului, toți își vor dori pacea și stabilitatea anunțate de Victor Ponta. Doar că acestea nu se obțin nici cu japca, nici cu sabia. În Republica USL, care a ieșit din urne, liderii USL ar trebui să fie conștienți că vor duce povara unor mari așteptări din partea celor care le-au dat votul. Și a celor care nu li l-au dat. Și că, în absența unei acțiuni rapide a noului Guvern, insuccesele le-ar putea deconta într-un fel cam usturător, pe care nu au cum să îl prevadă în euforia de acum. Drept pentru care, euforia ar trebui să fie scurtă.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide