Doar guvernul care va veni la Palatul Victoria din ianuarie 2017 are dreptul să facă bugetul. Toate propunerile de acum nu sunt decât praf electoral

Doar guvernul care va veni la Palatul Victoria din ianuarie 2017 are dreptul să facă bugetul. Toate propunerile de acum nu sunt decât praf electoral
Publicat: 04/11/2016, 08:03

Dacă cei care vor câștiga alegerile vor decide că nu sunt bani suficienți pentru actualele majorări, le vor anula. Dacă vor decide că sunt bani suficienți și se închide deficitul bugetar la sub 3% din PIB, poate că le vor menține sau poate că, în mod iresponsabil, vor duce deficitul bugetar la 5% din PIB.

Această decizie însă le va aparține. Ceea ce se întâmplă astăzi, cu majorări de salarii aruncate pe piață, nu e decât praf electoral. Dacă cei care astăzi anunță că nu sunt de acord cu majorările vor câștiga alegerile, nu vor avea decât să anuleze majorările și să închidă deficitul bugetar și la minus 1% din PIB, adică pe excedent, dacă vor.

În urmă cu un an, guvernul Cioloș a preluat un buget făcut integral de guvernul Ponta III și nu i-a schimbat nicio virgulă. A admis și enormitatea de a plăti 35.000 de euro stimulent pentru mame, a admis și creșterea generalizată a salariilor funcționarilor publici cu 10% în condițiile în care aceștia deja câștigă cu 50% peste salariul mediu din România și cu 70% față de salariul mediu din sectorul privat.

Doar cine va veni la Palatul Victoria prin câștigarea alegerilor are dreptul să facă bugetul. Și dacă va crede de cu­viință că e nevoie de majorări de taxe, o să o și facă. Dar nu pot vorbi cei care astăzi nu au niciun fel de legitimitate din punct de vedere democratic, nefiind aleși ca reprezentanți ai unui partid care să fi câștigat alegerile, despre ce va fi cu bugetul pe 2017.

Dacă erau așa de grijulii, trebuia să se fi manifestat când au luat mandatul la începutul acestui an și să limiteze abuzurile asupra cheltuirii banului public lăsate moștenire de guvernul anterior. Nu poți în același timp să beneficiezi de simpatia dată de majorările de salarii din guvernarea ta, iar acum, când vin alții cu aceeași metodă, e adevărat, total lipsită de scrupule, să îți arăți grija față de sustenabilitatea bugetului consolidat.

Este absolut ridicol să începi să faci jocuri politice fără să îți asumi intrarea în politică. Ori intri în politică și îți asumi un program electoral, și atunci oamenii sunt lămuriți cu rolul tău, ori rămâi analist.

Legitimitatea guvernului viitor de a face ce crede că este mai bine cu mandatul pe care-l va primi de la poporul român este un aspect. Pe de altă parte, la fel de adevărat este că stabilitatea finanțelor publice, ca și cea bancară sau monetară, este un bun public. Ca urmare, orice derapaj trebuie amendat, iar cei care vor conduce România vor avea, sperăm, înțelepciunea de a nu duce această creștere economică constantă din ultimii ani într-o fun­dătură.

România are posibilitatea, daca va mai continua măcar cinci ani cu o creștere economică de peste 5%, bazată însă pe producție locală, și mai puțin pe consum, să devină unul din „tigrii” Europei de Est, așa cum, de altfel, se și vorbește despre ea pe piețele internaționale.

Pentru asta este însă nevoie de strategii, este nevoie ca re­sursele înghețate de capital, funciare, naturale și umane să fie dez­ghețate. Este nevoie de încredere și de crearea unui climat fa­vorabil investițiilor, din orice surse ar fi acestea, românești sau străine. Dacă prima grijă este să începem să aruncăm cu majorări salariale, bruma de credibilitate câștigată va fi în curând spulberată.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ