Fals tratat de vânătoare a huliganilor

Fals tratat de vânătoare a huliganilor
Publicat: 15/04/2018, 21:57

E foarte interesant că mai există, la această oră, oameni de fotbal și comentatori ai fenomenului, care, profitând de episodul violent din tribunele stadionului, vituperează extrem, înțelegând să desființeze un meci cinstit, un meci frumos, prin simbolurile lui, organizat pe Național Arena, între două echipe de tradiție ale fotbalului românesc.

Înțeleg frustrările multor apropiați ai echipei FCSB (dar nu numai), nemulțumiți și întărâtați de faptul că CSA Steaua și Academia Rapid, două echipe din Liga a IV-a, există și aduc la stadion peste 35.000 de spectatori, asistență neegalată în campionat de fanii a două treimi din echipele de Liga I, la un loc, în tot sezonul.

Dar frustrările sunt una, iar onestitatea, chiar deontologia profesională, în cazul jurnaliștilor și comentatorilor sportivi, este cu totul și cu totul altceva.

Pentru că mi se pare absolut incorect să „ocărăști” tot ce a însemnat acest meci, din cauza unui episod de violență, dar să nu iei în discuție, niciun moment, lipsa măsurilor de securitate, situație care a făcut posibilă declanșarea violențelor în câteva zeci de secunde.

Iar această „zonă de (in)securitate” a rămas descoperită din vina organizatorilor, a firmelor de pază și a Jandarmeriei, ai cărei oameni au înțeles să dreagă busuiocul printr-o intervenție disproporționată, periculoasă și anacronică, în ultimă instanță lamentabilă.

Întrucât, nu văd o justificare a intervenției cu gaze lacrimogene, într-un sector în care se aflau, inclusiv, bătrâni, femei și copii, lipsiți de protecție și posibilitate de refugiu.

Mai mult, explicațiile purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, cu referire la necesitate unei astfel de intervenții în scopul salvării, în primul rând, a copiilor, de la posibile accidente, a părut, cel puțin, ridicolă. Cum să le explici unor puști/puștoaice de 5-7 ani, că au fost „intoxicați” cu gaz, pentru a nu fi loviți?

„Nu putem folosi alte mijloace de violență, care ar putea produce răniri persoanelor. E primul mijloc cu care se acționează. Există o gradualitate a folosirii forței și aceasta este prima etapă (gazele lacrimogene – n.a.)”, a explicat Enache.

Cum s-ar spune, să-i „asfixiem” pe nevinovați, ca să nu-i rănim pe demenți. O prosteală mai mare n-am auzit. Oare jandarmii nu mai au discernământ? Nu mai au forță? Nu mai au curajul necesar pentru a imobiliza câteva zeci de instigatori/generatori de violență în tribune, cu ajutorul mușchilor de oțel?

Sau își păstrează forțele intacte pentru a-i sălta din stradă pe muții care scandează lozinci împotriva politicienilor și pe surzii care nu se sperie de urletele lor de luptă?

Ca să nu mai vorbim de faptul că înaintea partidei, care presupunea, totuși, un risc important de securitate (poate nu mai putem înțelege asta), Jandarmeria dăduse asigurări că e pregătită pentru eveniment și că luase, deja, măsurile necesare pentru ca totul să se desfășoare în bune condițiuni. Doar că, la stadion, nimeni nu se gândise să ia măsura imperios necesară de a separa grupurile „adverse” de fani și nici nu închisese accesul spectatorilor către terenul de joc.

„Oamenii trebuie să se simtă în siguranță, trebuie să facem eforturi pentru a le oferi această siguranță. Oamenii de bun-simț, care participă, pot da o lecție și împreună cu noi, putem să facem eforturi, astfel încât acest gen de persoane violente să nu mai aibă ce căuta la stadion”, a mai spus Enache.

Și, adică, în ce fel „împreună”? Se vor înființa echipe mixte jandarmi – oameni de bun-simț, unii cu gaze, alții cu batiste la nas și ochelari de protecție, care vor face baricadă împotriva huliganilor, vechi în poveste de când fotbalul, și pe care, Jandarmeria, singură, nu-i poate pune cu botul pe labe?!

Sau cum?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte