Falsă dilemă în Israel: respectarea drepturilor omului sau restabilirea ordinii

Falsă dilemă în Israel: respectarea drepturilor omului sau restabilirea ordinii
Publicat: 06/07/2019, 19:42
Actualizat: 08/01/2020, 20:23

După protestele foarte violente de marți ale etiopienilor, la Tel Aviv, politicienii și specialiștii dezbat pe toate canalele falsa dilemă – respectarea drepturilor omului sau respectarea ordinii publice. Acrobații logico-etice de toate părțile.

Cum începe povestea: în urmă cu aproximativ o jumătate de secol, Israelul a descoperit evrei în Etiopia, așa-numiții felahi (cred în Tora, respect Shabbatul, nu serbează Hanukka). Șef Rabinul sefard, celebrul Ovadia Yosef, i-a recunoscut în 1972 ca evrei, descendenți ai tribului Dan. Sunt cei care, în vechime, pe vremea regelui Solomon, au plecat plecat din Pământul Făgăduinței conduși de regina din Saba. (Nu tot Rabinatul crede până astăzi povestea), Prima operațiune sub acoperire care a salvat de la foame în jur de 5000 de etiopieni s-a desfășurat în 2005. Au urmat, până anii trecuți, și alte. Evreilor etiopieni aduși în țară li s-au acordat toate drepturile de nou-veniți. Statistic, puțini au reușit să se integreze. Majoritatea, alături de alți refugiați – ilegal – din țările africane, trăiește la periferia societății. Sunt nestăpâniți și brutali, iar forțelor de ordine le e greu, în confruntarea cu ei, să aleagă între arme de foc, șocuri electrice sau gaze lacrimogene (nu aceleași probleme au când e vorba de palestinieni, vorba lui Gideon Levy).

În urmă cu o săptămâna, un polițist care se plimba seara cu familia (nevasta și copiii), s-a nimerit in mijlocul unei hârjoneli „prietenești” a câtorva petrecăreți de culoare, în fața unui club din Haifa. A făcut greșeala de a sări să-i despartă. S-a trezit cu o sarjă de pietre și înjurături. A scos pistolul și a tras un foc de avertisment în jos (ca la carte, zona fiind urbană, cu locuințe împrejur). Din păcate, glonțul a ricoșat din asfalt in pieptul unui zurbagiu de 18 ani. Fapt dovedit la expertiza balistică – glonțul era turtit, din cauza impactului cu asfaltul.

Marți la prânz a fost înmormântarea. După 16, ora când oamenii ies de la serviciu, Tel Aviv era sub asediu: zeci de intersecții principale blocate de „manifestanți pașnici”. Poliția, fiind direct vizată, a dispărut total din peisaj. Ore in șir, manifestanții și-au făcut mendrele. Întregul oraș a fost paralizat, circulația ambulanțelor – imposibilă. Pietre, cocteiluri Molotov. Disperați, cetățenii și-au abandonat autoturismele pe sosea și au luat-o pe jos pre casă. Cei puțini, care au încercat să spargă blocada pe șosele s-au trezit cu mașinile răsturnate și incendiate. (Cine a ieșit de la serviciu la 17, a ajuns acasă a doua zi, la două dimineața). Poliția – tot nicăieri. A intrat în acțiune abia pe la orele 23 și, într-un final, a restabilit ordinea.

Miercuri, Tel Avivul și-a încheiat ziua de lucru pe la 14, de teamă să nu se repete evenimentele din ziua precedentă. Între timp, polițiștii primiseră ordin de a împiedica blocarea intersecțiilor. Avertizați, etiopienii și-au amintit ca sunt evrei și ca familia victimei e tocmai în Sheva.

Partea proasta este că etiopienii nu au lideri, pe nimeni care să îi reprezinte într-un dialog cu forțele de ordine. Și pe ce temă să fie purtat dialogul?

În Israel sunt cam 150.000 de etiopieni. Și o groază de politicieni care tocmai au luat cunoștință de ultimiele statistici – un deficit record. Bietul Regele Bibi se lăuda cu o economie înfloritoare! Și cu o exemplară pace socială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”