Falsă dilemă în Israel: respectarea drepturilor omului sau restabilirea ordinii

Falsă dilemă în Israel: respectarea drepturilor omului sau restabilirea ordinii
Publicat: 06/07/2019, 19:42
Actualizat: 08/01/2020, 20:23

După protestele foarte violente de marți ale etiopienilor, la Tel Aviv, politicienii și specialiștii dezbat pe toate canalele falsa dilemă – respectarea drepturilor omului sau respectarea ordinii publice. Acrobații logico-etice de toate părțile.

Cum începe povestea: în urmă cu aproximativ o jumătate de secol, Israelul a descoperit evrei în Etiopia, așa-numiții felahi (cred în Tora, respect Shabbatul, nu serbează Hanukka). Șef Rabinul sefard, celebrul Ovadia Yosef, i-a recunoscut în 1972 ca evrei, descendenți ai tribului Dan. Sunt cei care, în vechime, pe vremea regelui Solomon, au plecat plecat din Pământul Făgăduinței conduși de regina din Saba. (Nu tot Rabinatul crede până astăzi povestea), Prima operațiune sub acoperire care a salvat de la foame în jur de 5000 de etiopieni s-a desfășurat în 2005. Au urmat, până anii trecuți, și alte. Evreilor etiopieni aduși în țară li s-au acordat toate drepturile de nou-veniți. Statistic, puțini au reușit să se integreze. Majoritatea, alături de alți refugiați – ilegal – din țările africane, trăiește la periferia societății. Sunt nestăpâniți și brutali, iar forțelor de ordine le e greu, în confruntarea cu ei, să aleagă între arme de foc, șocuri electrice sau gaze lacrimogene (nu aceleași probleme au când e vorba de palestinieni, vorba lui Gideon Levy).

În urmă cu o săptămâna, un polițist care se plimba seara cu familia (nevasta și copiii), s-a nimerit in mijlocul unei hârjoneli „prietenești” a câtorva petrecăreți de culoare, în fața unui club din Haifa. A făcut greșeala de a sări să-i despartă. S-a trezit cu o sarjă de pietre și înjurături. A scos pistolul și a tras un foc de avertisment în jos (ca la carte, zona fiind urbană, cu locuințe împrejur). Din păcate, glonțul a ricoșat din asfalt in pieptul unui zurbagiu de 18 ani. Fapt dovedit la expertiza balistică – glonțul era turtit, din cauza impactului cu asfaltul.

Marți la prânz a fost înmormântarea. După 16, ora când oamenii ies de la serviciu, Tel Aviv era sub asediu: zeci de intersecții principale blocate de „manifestanți pașnici”. Poliția, fiind direct vizată, a dispărut total din peisaj. Ore in șir, manifestanții și-au făcut mendrele. Întregul oraș a fost paralizat, circulația ambulanțelor – imposibilă. Pietre, cocteiluri Molotov. Disperați, cetățenii și-au abandonat autoturismele pe sosea și au luat-o pe jos pre casă. Cei puțini, care au încercat să spargă blocada pe șosele s-au trezit cu mașinile răsturnate și incendiate. (Cine a ieșit de la serviciu la 17, a ajuns acasă a doua zi, la două dimineața). Poliția – tot nicăieri. A intrat în acțiune abia pe la orele 23 și, într-un final, a restabilit ordinea.

Miercuri, Tel Avivul și-a încheiat ziua de lucru pe la 14, de teamă să nu se repete evenimentele din ziua precedentă. Între timp, polițiștii primiseră ordin de a împiedica blocarea intersecțiilor. Avertizați, etiopienii și-au amintit ca sunt evrei și ca familia victimei e tocmai în Sheva.

Partea proasta este că etiopienii nu au lideri, pe nimeni care să îi reprezinte într-un dialog cu forțele de ordine. Și pe ce temă să fie purtat dialogul?

În Israel sunt cam 150.000 de etiopieni. Și o groază de politicieni care tocmai au luat cunoștință de ultimiele statistici – un deficit record. Bietul Regele Bibi se lăuda cu o economie înfloritoare! Și cu o exemplară pace socială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase