Hoardele de români, a doua invazie imaginară

Hoardele de români, a doua invazie imaginară
Publicat: 28/07/2013, 09:40
Actualizat: 29/07/2014, 19:27

Acest comentariu nu este despre problema romilor din România infractori în Europa; nu este nici despre imigranții români din Europa; este un comentariu despre rea intenție, minciună prin omisiune, stereotipizare și discriminare:

După o scurtă perioadă de calm, în care doar Migration Watch se mai isteriza căutând în calendar data de 1 ianuarie 2014, hoardele de invadatori români s-au întors. Imaginari, ca data trecută.

De vreo două săptămâni, tabloidele și grupările antiimigraționiste din Marea Britanie s-au panicat iar că vor fi asediați de români și bulgari de anul viitor, când se ridică – în toate țările UE – restricțiile de pe piața muncii. Atât de dornici sunt de a lega orice subiect legat de imigrație de români și bulgari, încât articolele sunt întoarse „din condei” pentru a se potrivi direcției editoriale sau ideologiei politice. Iar Daily Mail este în avangarda acestui atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni.

Exemple din ultimele zile:o știre de vineri despre un sondaj conform căruia aproape jumătate de milion de imigranți, în mare parte polonezi, din Regatul Unit au primit locuințe sociale în ultimul deceniu a fost întoarsă astfel: „statisticile publicate accentuează temerile despre presiunile asupra serviciilor sociale care vor exista din ianuarie, odată ce românii și bulgarii obțin acces la locurile de muncă din Marea Britanie”. Aceeași idee o regăsim și în acest text.

A mai existat, în ultimele zile, o controversă în Marea Britanie, după lansarea unui program care încurajează „autodeportarea”. Deși subiectul ar fi maniera complet stupidă în care sunt cheltuiți bani publici pentru a-i ruga pe imigranții ilegali din Marea Britanie să se întoarcă în țările lor și să trimită SMS la un număr special pentru a primi sfaturi de autodeportare, Daily Mail a contactat antiimigrantul de serviciu, Nigel Farage, din partidul UKIP. Foarte supărat, Farage, a cărui formațiune politică a cunoscut un succes electoral spectaculos anul acesta, a atras atenția că subiectul discuției nu ar trebui să fie imigranții ilegali, veniți din afara UE, ci românii și bulgarii: „E o diversiune: adevărata problemă nu este imigrația ilegală, ci faptul că, din 1 ianuarie 2014, ne deschidem granițele pentru 28 de milioane de oameni din Bulgaria și România”.

Nimic nu este mai elocvent pentru maniera agresivă, discriminatorie, în care se forțează reluarea discuției discriminatorii despre imigranții originari din România – că sunt etnici români, că sunt romi- decât ce a făcut Daily Mail în urmă cu o săptămână, când a reaprins dezbaterea subiectul migranților români și bulgari din Marea Britanie cu poze și informații vechi de trei luni din Franța. Un articol făcut din pix, cum s-ar zice, pentru a continua o nouă serie de materiale pe acest subiect, începută de câteva săptămâni (un exemplu, AICI). „Invazia hoților de buzunare: Imagini tulburătoare arată bande est-europene care fac victime în plină zi pe străzile din Paris (și ar putea veni în Marea Britanie)” – un titlu mare, o lipsă de logică și mai mare.

În primul rând, fotografiile făceau parte dintr-un fotoreportaj amplu al celor de la Paris Match, „Pickpockets. Flagrant délit”, apărut în numărul 3336 al revistei (cu – pe atunci – gravida Kate Middleton pe copertă), ediția 25 aprilie – 1 mai. Englezii au spus sursa, dar nici pomeneală de dată. Totul a fost prezentat cu mare grijă la gramatică, la timpul prezent (prezentul continuu al limbii engleze), evitând grațios timpul trecut. Mare grijă la detalii, pentru a păstra impresia unei știri.

Singura trimitere la zi era în paragraful 11 și după trei fotografii mari. Este vorba despre un raport guvernamental citat de nemții de la Bild privind efectele afluxului de români și bulgari în statul federal. În paranteză fie spus, acest raport pe care l-au văzut cei de la Bild are aceleași date statistice precum cel al Biroului Federal de Statistică, din luna mai. Diferența este doar că raportul din Bild insistă pe efectele negative, în timp ce concluziile documentului din mai accentuau efectele economice benefice ale muncitorilor români și bulgari.

În al doilea rând, principala problemă nu este neapărat prezentarea unor fotografii vechi evitând intenționat să spui că sunt vechi. Frapantă este fractura de logică a tabloidului britanic, devenit portavocea grupurilor și grupărilor antiimigraționiste din Regat. Ceea ce spuneau jurnaliștii în articol, după ce au reluat fotoreportajul Paris Match, a fost: „Cum Marea Britanie se pregătește să permită ca mii de imigranți din România și Bulgaria să își caute un loc de muncă în Regatul Unit, în urma schimbărilor prevăzute de legislația imigrației pentru 1 ianuarie anul viitor, există toate șansele ca bandele de romi să vină în Regatul Unit”.

De când sunt hoții de buzunare condiționați de reglementările de pe piața muncii? Cu poți să echivalezi deschiderea pieței muncii cu o invazie a infractorilor români din alte țări membre UE? Cei care au vrut să meargă să fure din buzunarele turiștilor din Marea Britanie sau din orice alt stat european au făcut-o până acum, nu au așteptat să poată fi angajați ca ahitecți ori consultanți fiscali în Regatul Unit. Mai mult, există o cercetare a London School of Economics care susține tocmai că un aflux de imigranți români și bulgari în Marea Britanie va scădea rata infracționalității din zonele în care se vor stabili.

Ca și în cazul discuției inițiale despre „hoardele” de români imaginari, cheia articolului – vor veni hoții și la noi – se bazează tot pe identificarea de către acești clarvăzători ai jurnalismului a intențiilor infractorilor și a românilor și bulgarilor în general.

Prima dată când au făcut asta, le-am spus Why don’t you come over? și nu ne-am lăsat până nu au venit. Invitația poate fi înnoită oricând. Integrarea romilor și scăderea ratei infracționalității în rândul acestei populații, dar și a discriminării românilor și bulgarilor în general, nu vor putea fi făcute niciodată cu discursuri atât de iresponsabile și rău intenționate, care nu fac decât să perpetueze stereotipurile existente.

CE PĂRERE AVEȚI DESPRE ACEASTĂ POLEMICĂ DESPRE ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE? PENTRU COMENTARII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK – ALINA MATIȘ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto