„Home Alone” secuiesc sau cum se face o „petardă” de PR

„Home Alone secuiesc sau cum se face o „petardă de PR
Publicat: 03/12/2015, 09:04

Beke Istvan Attila, liderul din Târgu Secuiesc al micuței, dar foarte agitatei extensii românești a mișcării extremiste anti-românești HVIM din Ungaria (Mișcarea de Tineret 64 de Comitate), a fost săltat cu noaptea în cap de un alai de procurori, sereiști, polițiști și jandarmi, fiind prins cu sute de petarde explozive de putere medie, cu fum (clasa II), artificii de putere mică (clasa III), dar și dispozitive de detonare electronică de la distanță. Din ce știm până acum, omul nostru din Covasna, pasionat de electronică și airsoft, plănuia să facă un pachețel de 3-4 petarde pe care să-l pună într-o pubelă din centrul orașului, pe traseul paradei românești de 1 Decembrie, și să-l detoneze de la distanță.

Supravegheat de luni de zile – SRI a sesizat DIICOT abia în luna octombrie, deci supravegherea dura de mai demult – „teroristul” Beke nu a mai apucat să semene panică în spiritul românesc din secuime. De altfel, din datele de până acum, reiese că el nici nu a apucat să confecționeze periculosul „dispozitiv exploziv improvizat” – adică pachețelul de petarde, mai pe românește.

O să ziceți, bine că l-au prins, bine că n-a apucat. Petarde, nepetarde, acestea erau deținute ilegal și omul punea la cale o explozie care putea răni sau poate chiar ucide oameni nevinovați, nemaivorbind de panica creată. Nimic de discutat aici, nu am fi vrut să avem această discuție după ce scriam știrea că o pubelă a explodat în centrul Târgului Secuiesc, rănind nu știu câți oameni, după ce un zbanghiu extremist maghiar s-a gândit că doar să-i înjure pe români că i-au furat Ardealul nu îi mai e de ajuns. Nu am fi vrut să ne întrebăm, ca după atentatele de la Paris, ce a păzit toată această armată de servicii secrete și forțe de ordine, dacă niște băieți periculoși și radicalizați, unii dintre ei aflați în bazele lor de date și supravegheați, au putut totuși să își pună visele de Rambo spălați pe creier în aplicare.

De ce nu ne ștergem atunci, mulți dintre noi, zâmbetul tâmp de pe mutre? De ce ne gândim mai degrabă la comedia „Home Alone”, decât la vreun film cu spioni și teroriști?

În primul rând, din cauza detaliilor peste care nu se poate trece. Beke și „hobbiții” săi radicali din cele 64 de comitate (visul extremiștilor maghiari cu Ungaria Mare și comitatele sale, inclusiv aproape jumătate din România de azi, de dinainte de Tratatul de la Trianon), se jucau airsoft și căutau un telefon „rezistent” la șocuri cu care să detoneze petardele din pubelă. Ca să nu se prindă SRI-ul, numeau „bomba” pizza, din care ar fi trebuit să „guste” doar așa, de antrenament, nu să înfulece cu poftă: „Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e”.Poezie pură și la fel de conspirată precum ăia de sună la dealerul de droguri în miez de noapte, să ceară CD-uri, tricouri sau mai te miri ce.

Ca să mai adăugăm puțin context la petardele cu fum și artificiile lui Beke „teroristul”, trebuie să explicăm ce-i aia airsoft, căci de la un stabiliment de acest gen a fost ridicat arsenalul anti-național al extremistului maghiar. E un fel de Counterstrike live, la care nu curge sânge (asta dacă ești atent și bine echipat). E un fel de paintball, cu arme copiate fidel după cele reale, cu explozibili, grenade și petarde care fac la fel de mult zgomot ca și cele reale, dar nu au efectul lor mortal. Se joacă pe câmp, în clădiri părăsite, în păduri, în poligoane. Pentru cei care se visează Rambo, e un substitut bunicel de adrenalină. Beke se pare că era genul ăsta. De altfel, extremiștii maghiari din România au mai demult plăcerea să se antreneze în grupări paramilitare prin pădurile Covasnei și Harghitei, așa cum o fac și omologii lor mult mai bine organizați din Ungaria. Desigur, sub atenta și minuțioasa supraveghere a serviciilor secrete românești, care țin de veghe patriei. Și bine fac.

Apoi, visul. „O să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”, își zicea Beke, ascultat de SRI. Cu cele 3-4 petarde legate la o baterie, pe care să le detoneze de la distanță, „teroristul” nostru din secuime visa că intră în liga mare, că le tropăie precum șoricelul alături de elefant.

Mai zâmbim inevitabil la sforăielile patetice de PR ale responsabililor acestei operațiuni, precum și la sincronizarea făcută din topor cu ziua de 1 Decembrie, în laboratoarele lor primitive de imagine, încremenite parcă în vremea lui Gheorgiu Dej. Perchezițiile au început pe 30 noiembrie seara, Beke a fost reținut la 4 dimineața de procurori, comunicatul DIICOT a ieșit pe după-amiază, după ce parada de 1 Decembrie se terminase, iar fasolica cu ciolan se liniștise în burțile românilor.

„Ca de obicei, SRI a avut cunoaștere cu suficient timp înainte ca acest atentat să aibă loc și s-a putut preveni împreună cu alte instituții o astfel de catastrofă. Au încercat să meargă departe, dar SRI și-a făcut datoria”, debitează mândru fostul ziarist Ovidiu Marincea, despre faptele de vitejie ale noilor săi angajatori.

„Este foarte important de subliniat latura preventivă a cooperării dintre DIICOT, SRI și structurile MAI, care a dus ca cetățeanul român să se simtă sigur în această zi și în oricare alta„, ne traduce abia trăgându-și răsuflarea realitatea de sub nasurile noastre procurorul DIICOT Giorgiana Hosu.

„V-am salvat țara, băi fraierilor, și v-am făcut-o cadou de 1 Decembrie, să nu v-o fure ungurii”, par să ne strige ei. „Ordinea constituțională” a fost amenințată, românilor le-au fost puse în pericol viețile și bunurile, Beke și băieții săi maghiari din „cele 64 de comitate” lucrează la „dezideratul de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului „Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea „Ungariei Mari”. Așa scrie în comunicatul DIICOT și parcă simți că anul ăsta, Moș Crăciun a venit mai devreme cu cadourile.

Și totuși, visul lui Beke s-a îndeplinit. La Târgu Secuiesc s-a vorbit de atentat terorist, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic. Iată cum toată lumea a ieșit câștigată din gulașul acesta de 1 Decembrie, care cumva nu miroase prea apetisant.

PS.La o zi distanță de atentatul care n-a fost să fie, procurorii Parchetului General și-au zis că nu puteau rămâne mai prejos și au anunțat nemiloși: i-au trimis în judecată pe Csibi Barna, ăl de a spânzurat o păpușă cu Avram Iancu, pentru că a imprimat tricouri cu mesaje iredentiste și xenofobe, dar și pe solistul formației maghiare Karpatia, care a cântat urât de România.

PPS. În încheiere, vă invit la un castron cu popcorn și la vizionarea unei alte operațiuni antiteroriste de succes, din 2006, în care potențialul ucigaș al unei Dacii încărcate cu două butelii era totuși mai mare decât 3-4 petarde cu fum, puse într-o pubelă. Totuși, fenomenul de zâmbet tâmp al nerecunoscătorilor a apărut și atunci. Protagonistul este timișoreanul Florin Lesch, zis și „teroristul în șlapi”. Filmul este necenzurat și conține indicațiile de regie și PR ale îngerilor păzitori care ne-au scăpat și de acest zevzec. Parcă au mai evoluat de atunci.

„V-am salvat țara, băi, fraierilor, și v-am făcut-o cadou de 1 Decembrie, să nu v-o fure ungurii”, par să ne strige…

Posted by Andrei Luca Popescu onWednesday, December 2, 2015

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ