• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Incidentul militar din strâmtoarea Kerci developează slăbiciunea instituțiilor internaționale

Incidentul militar din strâmtoarea Kerci developează slăbiciunea instituțiilor internaționale
Îngrijorări profunde, indignări, apeluri la calm... Retorici diplomatice care nu mai impresionează pe nimeni. Lelia Munteanu atenționează asupra slăbiciunii fără precedent a instituțiilor internaționale

Incidentul militar dintre cele trei nave ucrainene (două vedete blindate și un remorcher) atacate de paza rusească de coastă, în timp ce, deplasându-se de la Odessa spre Mariupol, urmau să intre din Marea Neagră în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci, e doar un episod din războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Ucrainei, declanșat în februarie 2014.

Răspunsurile la întrebarea „de ce acum?” pot aduce unele clarificări – scăderea de popularitate a președintelui Putin, în urma protestelor iscate de reforma pensiilor din Rusia, pe fondul nemulțumirii cronice față de situația economică precară, nevoia președintelui Poroșenko, cu trei luni înainte de alegeri, de a încerca să țină trează atenția marilor puteri ale lumii asupra Ucrainei, pe care par a o fi uitat.

Însă incidentul din strîmtoarea Kerci relevă slăbiciunea fără precedent a instituțiilor internaționale, neputința acestora de a se mobiliza, de a preveni și soluționa, explicată de interesele geoeconomice divergente ale statelor care le compun.

Această nouă agresiune a Rusiei a stârnit reacțiile unei retorici diplomatice care nu mai impresionează pe nimeni, în nici un caz puterea de la Kremlin. Exprimarea preocupării constante, a „îngrijorării profunde”, apeluri la „reținere și la detensionare”.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a întrunit în regim de urgență. O urgență inutilă, câtă vreme – Rusia având drept de veto – nu rezolvă nimic.

Statele Unite consideră incidentul militar din strâmtoarea Kerci un „act arogant”, care trebuie „condamnat” vehement de comunitatea internațională.

Uniunea Europeană emite semnale quasi-nule.

NATO a invitat Ucraina la dezbateri în comisia mixtă. Altceva nici nu prea poate face NATO, în afară de a stărui să-și întărească flancul estic, securizându-și propriul teritoriu.

În ziua când – probabil, curând – rușii vor intra în Mariupol (mișcare strategică după anexarea Crimeii), comunitatea internațională se va arăta, probabil, la fel de șocată, deși pentru toată lumea e de multă vreme limpede cine controlează Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Vor urma atunci alte comunicate, exprimarea altor îngrijorări, alte apeluri la calm și nici o soluție în fața agresiunii rusești.

 

Inchide