Iohannis dă o fugă până la Washington

Iohannis dă o fugă până la Washington
Publicat: 19/08/2019, 21:53
Actualizat: 08/01/2020, 20:11

O semnătură în cartea de onoare, un tete-à-tête cu Donald Trump în Biroul Oval (oportunități foto), convorbiri oficiale în Cabinet Room (cu care dintre secretarii de stat nu se știe) – acesta este programul vizitei actualului și viitorului președinte al României la Washington.

În comunicatul Casei Albe din 6 august, avem și o agendă a convorbirilor: „cei doi lideri vor discuta despre cele mai bune modalități de a răspunde numeroaselor provocări de securitate comune cu care se confruntă Statele Unite și România și modalitățile de a promova un comerț echitabil și reciproc și parteneriate energetice”.

E greu să stabilești cu Trump care sunt provocările de securitate comune, dar – tranzacțional cum îl știm – la comerț echitabil și parteneriate energetice e de-a dreptul redutabil. Mă întreb: în delegația oficială compusă din doi consilieri (Bogdan Aurescu – politică externă și Daniela Bârsan – comunicare), n-ar mai încăput și un expert în economie? Dacă președintele Statelor Unite vrea să cumpere Marea Neagră, cine îi spune cât costă?

Președintele României le-a mărturisit jurnaliștilor acreditați la Cotroceni că vor mai exista pe ordinea de zi „chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se miște un pic lucrurile”. (Klaus Iohannis are două ticuri verbale, pe care și-a construit viziunea despre viitorul țării: „pas cu pas” și, mai nou, „un pic”).

Cârcotașii ar putea spune că Președintele traversează Atlanticul să se tragă în poză cu Trump. Detractorii – că se duce să ia binecuvântarea pentru al doilea mandat.

Eu cred că, după o vacanță grea, face acest efort pentru binele nostru, să ne mai abată un pic atenția de la horrorurile oltenești.