Kovesi: un om de neînlocuit?

Kovesi: un om de neînlocuit?
Publicat: 19/07/2018, 17:43

Sunt, cred, mai multe motive. În primul rând ar fi graba suspectă a domnului Toader de a găsi un amator care să-i placă lui și lumii al cărui avocat se dovedește. Da, de aceea atâta grabă. Dar și pentru ca nou numita doamnă Anca Jurma, să n-aibă la dispoziție cele șase luni în care să dovedească capabilitățile necesare. Cu șanse mari, după cum o recomandă C.V.-ul. Apoi, ofuscat că numirea s-a făcut peste capul său, dl Toader și-a jurat în barbă că le va veni de hac rebelilor pe care, deja îi crede, că CCR i-a pus sub pulpana domniei sale.

Dl. Toader e deja compromis în ochii magistraților, așa cum pare a fi și în cei foștilor săi studenți? Greu de spus, în lipsa unei măsurători sociologice. Și chiar dacă ar fi una revelatoare, imposibil de pariat absența totală a unui ins care ar vinde-o și pe mama domniei sale pentru un astfel de post? Și totuși, candidatul dorit de dl Toader n-a apărut încă. N-a apărut și pentru că deocamdată nu e cazul; modificarea operată prin eliminarea de facto a președintelui Iohannis din numirea șefului DNA, nu e încă omologată.

O altă serie de incertitudini provine din prestația pe această funcție a doamnei Laura Codruța Kovesi. De această comparație nu va scăpa succesorul ei. A fost una de excelență? Depinde pe cine întrebi. De-l veți întreba pe dl Toader, pe șefa guvernului PSD, aripa din Curtea Constituțională alcătuită din foști pesediști sau pe alde Ciuvică și Antena 3, pe Ghiță și România TV, pe Elena Udrea și Alina Bica ș.a.m.d. răspunsul ar fi unanim: o catastrofă umanitară, o mercenară a „statului paralel” care „taie și spânzură tot ce-i năzărește” nesocotind dreptul oamenilor căzuți în păcatul dedulcirii bugetare. Nu sunt singurii. Alături de ei, puzderia de primari și epistați, care și-au făcut parte din banii publici. Liota e mărită și de alți parlamentari, nu doar majoritari în Parlament, dar chiar și din partide diferite, unele – chipurile – divergente, opoziționiste. Cu toții trag nădejde că actuala coaliție guvernamentală, după ce a alungat-o pe dna Kovesi va lua, în sfârșit, în antrepriză totală, vorba dlui Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al falsului democrat și liberal Tăriceanu, și Justiția: „degeaba ai Puterea, dacă n-ai și Justiția.”

În numele acestui scop, chiar dacă nu e scris în „cartea sfântă”, programul de guvernare pesedist, trebuie făcut totul pentru îngenuncherea Justiției. Dar câtă energie, câtă truculență manipulatoare, câtă ingeniozitate în travestirea minciunii în adevăr au pus în opera demolatoare vârfurile de lance pesedisto-peremiste, în cârdășie cu aliații „democrato-liberale”.

Candidatul virtual la înlocuirea doamnei Kovesi, trebuie că știe foarte bine ce-l așteaptă. Mai ales că nimeni, nici dl Toader, nici dna Dăncilă, nici dl Dragnea nu va face scut în apărarea lui. El/ea nu va îmbrăca vesta antiglonț, nici cămașa morții, desigur, dar de ceva asemănător va avea neapărată nevoie. Căci, fiindu-i dat să conducă aceeași echipă cu care dna Kovesi a performat, iar performanța sa a primit recunoaștere publică de la toți oamenii de bună credință, inclusiv opinia publică românească și europeană, ambasadele prietene din București și liderii Uniunii Europene de la Bruxelles, inclusiv, ONU, unde a avut o prestație memorabilă.

În sfârșit, spre liniștea dlui ministru al Justiției, DNA are un șef care, chiar intermediar, e bine ales. Doamna Anca Jurma e acum la locul ei, cu modestie și înțelepciune, așa cum a fost în dreapta dnei Kovesi, ani la rând.