„Nemuritorii” de la tribunal

„Nemuritorii de la tribunal
Publicat: 06/07/2014, 18:34
Actualizat: 03/10/2015, 04:23

Pavel Abraham, fost ofițer de Securitate, instructor principal în Direcția cadre și învățământ din Ministerul de Interne înainte de 1989, a continuat să lucreze în această instituție și după revoluție, avansând în 1997, până în funcția de șef al Poliției Române, din care a fost demis pentru rezultate slabe. A ocupat însă mai departe posturi importante în MAI, printre care cel de șef al Agenției Naționale Antidrog. Când a fost pensionat de Traian Băsescu, în 2008, avea trei stele de general și un salariu uriaș. Pus pe liber, plănuia să-și adjudece „o funcție ori în aparatul de stat, ori în mediul politic” (a candidat fără succes la europarlamentarele din 2009), convins că va ridica nivelul „foarte jos” al politicii împrumutându-se de la Obama, ori chiar să se facă realizator de emisiuni tv. Nu i-a reușit niciuna, nici alta, dar numele său a apărut în mai multe afaceri controversate și și-a deschis casă de avocatură. Apără personal interlopi și traficanți de droguri, pe care i-a studiat cândva de la vârful poliției. O dată cu scandalul Mircea Băsescu-Bercea Mondial, avocatul acestuia din urmă, dl Pavel Abraham, a ajuns un guru al jurisprudenței. În periplu pe la televiziunile puterii, împrăștie, „cu tot respectul față de cei vizați” acuzațiile clientului său, emite teorii și interpretează Coduri, sigur că domnia sa tronează în miezul unui caz „care va face istorie”. Că viitorii studenți vor studia obligatoriu această speță cu acuzații de șantaj și trafic de influență, ce a zguduit familia prezidențială și politica românească, îi vor pomeni numele și vor învăța noi stratageme de la avocatul apărării. Este șansa dlui Abraham de a intra în istorie și nu o poate rata.

Dan Voiculescu, informator al fostei Securități, fondator al PC și posesor al uneia din primele 10 averi din România vrea același lucru ca avocatul Abraham: un strop de nemurire. Își dorește, după cum a declarat, ca raporturile sale tensionate cu justiția care l-a condamnat la închisoare și pus sub control judiciar să constituie pe viitor „un studiu de caz”. Izbutind încă o dată să amâne verdictul final în dosarul de corupție ICA, dl Voiculescu se prezintă ca un luptător împotriva „dictaturii Băsescu”, un apărător al libertății presei (aceea pe care o patronează este liberă mai ales de normele deontologice) și așa i-ar plăcea să-l rețină istoria. Autoportretul său își trage o aură eroică din încleștarea cu justiția, aură pe care n-a reușit cu niciun chip s-o obțină din partidul său-lipitoare, pietrificat la patru la sută.

Cine nu visează însă să intre, ca geniul, în eternitate?! Faptul că domnii Abraham și Voiculescu speră ca numele lor să fie rostite peste veacuri nu este de condamnat. Au însă o percepție distorsionată asupra criteriilor și modului în care istoria, fie ea și istoria jurisprudenței își selectează „nemuritorii”: niciodată nu sunt impostori, inculpați sau pledanți în cauze banale din sălile de tribunal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York