O escapadă pentru liniștea USL

O escapadă pentru liniștea USL
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 17:50

În urmă cu șase ani când domnul Victor Ponta, în calitate de deputat, încerca să-l salveze pe Adrian Năstase de percheziția din Zambaccian, l-am întrebat insistent, într-o convorbire telefonică, de ce încearcă să blocheze solicitarea procurorilor, deși legal aceasta trebuia să ajungă de îndată la judecata parlamentarilor. Mi-a răspuns atunci iritat că pentru a purta această discuție mi-ar trebui patru ani de drept, un master și un doctorat.

Ca să nu mai vorbim că de masteratul și de doctoratul domnului Ponta ne-am cam lămurit între timp, la vremea respectivă se pare că pe studiile aprofundate în drept ale deputatului, acum și premier, Comisia Europeană nu a pus prea mare preț de vreme ce în raportul de țară a remarcat încercările politicului, în speță parlamentul, de a bloca justiția.

La șase ani de la această întâmplare, tensiunea pe relația cu Bruxellesul revine la cotele din 2006, dacă nu chiar la un nivel mai ridicat. Și de această dată contribuția domnului Victor Ponta este una substanțială. Ca un făcut, exact în această perioadă Comisia Europeană trebuie să prezinte raportul de monitorizare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare de care depinde aderarea României la Schengen față de care Olanda are cele mai mari rezerve. În urmă cu șase ani, aceeași Olanda încerca să amâne aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007, invocând problemele pe care țara noastră le are cu respectarea statului de drept.

Ca și atunci, Victor Ponta țipă acum ca din gură de șarpe că Europa a fost dezinformată de Traian Băsescu, Monica Macovei și gașca PDL. S-a urcat în avionul către Bruxelles, făcându-se că nu înțelege ce au spus de două săptămâni Angela Merkel, Viviane Reding și chiar fratele său politic Martin Schulz. Ponta a redus totul la jocul politic din jurul suspendării/demiterii lui Traian Băsescu și a încercat să dreagă busuiocul fluturând decizia Curții Constituționale care i-ar da o mână de ajutor președintelui suspendat.

A fost suficientă însă escapada premierului la Bruxelles? Probabil că nu. Suspendarea lui Băsescu este poate singurul lucru pe care îl poate explica. E o decizie politică, în cadru constituțional, pe care poporul o poate corecta prin vot. Din acest motiv, de exemplu, în 2007, când același Traian Băsescu a fost trimis în fața românilor, aspectul nici măcar nu a fost consemnat în raportul de țară.

Cu siguranță însă nu vor fi trecute cu vederea alte decizii politice ale USL luate în ultimele două săptămâni și care au stârnit îngrijorare la Bruxelles: ordonanțe de urgență în cascadă pentru a reduce atribuțiile Curții Constituționale, subordonarea unor instituții cum ar fi Monitorul Oficial sau Inspectoratul de stat în construcții pentru a-i rezolva dosarul lui Adrian Năstase, invalidarea de către Parlament a unei decizii decizii definitive a instanței în cazul celor doi incompatibili Sergiu Andon și Florin Pâslaru, schimbarea Avocatului poporului, singurul care putea cenzura activitatea guvernului în cazul emiterii ordonanțelor de urgență, încălcarea Regulamentelor Parlamentului pentru revocarea președinților Senatului și Camerei Deputaților, prin ignorarea unor decizii ale Curții Constituționale și, de această dată, ultima pe listă modificarea prin ordonanță a legii referendumului astfel încât să evite un eventual verdict nefavorabil al CCR.

În urmă cu o săptămână, scriam că blitzkrieg-ul instituțional declanșat de USL nu va rămâne fără efecte, iar acest lucru se va vedea în evaluarea pe MCV de care depinde și aderarea României la Schengen. Comisarul european pe justiție Viviane Reding a fost cât se poate de explicită pe această temă: acțiunile Guvernului de la București din ultimele zile amenință șansele României de a adera la spațiul Schengen și ar putea amâna integrarea deplină în UE. Mai mult, Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare să analizeze situația din România.

Cu toate acestea, la finalul unei zile în care a admis în fața liderilor europeni că a făcut și greșeli și a susținut, din nou, preventiv, că-și asumă orice fel de evaluare prin care eventuale decizii luate în ultima perioadă nu ar respecta standardele europene, Victor Ponta băgat mizeria sub preș decretând în prime time că „suntem niște victime”.

Pentru moment, poate că ține. Comisia Europeană nu este însă o Comisie antiplagiat, cum nici România nu este teza de doctorat a domnului Ponta. Iar până la urmă cineva tot își va da seama de asta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului