O întâmplare de Crăciun

O întâmplare de Crăciun
Publicat: 26/12/2013, 19:36
Actualizat: 06/07/2016, 21:46

Nu era zgomot propriu-zis; mai mult un vuiet căptușit în beton, o presiune. Început brusc și departe, venea răscolind stomacul pământului, ca o crampă de foame, ca un spasm nedefinit, inhalând nesățios duhoarea lipicioasă.

Deschise ochii brusc și fără rezultat în întunericul dens. Primul metrou îl prindea mai mereu treaz, într-o veșnică și inutilă așteptare. Apoi ațipea la loc, încă un ceas-două, până când urla, prima oară în zi, plodul lu” Dilia. Abia atunci se subția întunericul; se făcea ca un nor, ca un abur scurs înăuntru, de afară, prin găurile capacului – ca apa murdară, când ploua.

Dar azi avea treabă. Se ridică într-un cot, își trase câinele costeliv de pe picioarele desculțe, își pipăi, în grabă, punga aproape goală, îndesată la „subsuoara” vestei deșirate; orbecăi, alt timp, după pantofii șleampeți și, când îl atinse pe primul, îi străfulgeră prin cap, într-o lumină cumplită, dimineața în care găsise sub bradul mărunt câinele, dormind cu botul pe bombeul bocancilor lui.

Un moț de blană neagră; ofta și miorlăia tremurând, în somn. Se ferea să-l atingă ca să nu-l trezească… Apoi auzise vocea maică-sii, slabă, ca de nicăieri. „Să-ți fie milă de el, că e singur. Pe mă-sa a ologit-o unu cu mașina, azi-noapte. Cred că e moartă”. A privit-o ca și cum atunci ar fi văzut-o întâi, stând pe marginea patului, adusă de spate, palidă și uscată.

Fusese în Italia, la muncă, doi ani. Taică-su nu s-a mai întors. Iar ea venise pentru el, când a murit bunică-sa. Bolnavă și umilă. Era aproape sigur că n-o s-o mai ducă mult și se zbătea, în sufletul lui, între mila de ea și groaza de-a o găsi „dusă”, într-o bună zi.

Asta îl alungase de acasă, în primăvară, pe la începutul lui mai. La câteva zile, ajunsese în canal, la gară, cu capul umflat de aurolac. Îl primiseră „ăia mari” ca pe un prinț roman, cuceriți de hainele „italienești” și de adidașii curați. Într-o oră fusese dezbrăcat, „schimbat”, aburit și adaptat. În loc, primise un „pat” bunicel, la doi pași de primul cot. Aproape că „locuia” central.

Tot de atunci prindea el, diminețile, vuietul înfundat al primului metrou, care răscolea pământul. Era gândul lui lucid, apoi iar „trăgea”, și iar se prăvălea în beție.

Dar nu azi. Călcă atent printre capetele celorlalți, urcă „treptele” scării și împinse capacul cu umărul. Îi umflă nasul aerul tare al dimineții și își simți carnea mușcată de ger. Traversă strada și alergă printre blocuri, până la prima biserică. Se furișă în curte și strânse toate lumânările pe care le mai găsise la VII – la MORȚI nu se băga la furat -, unele mai mari, altele potrivite și câteva cioturi. Pe urmă, căută febril unde știa că e chibritul. Îl înfundă în buzunar și o rupse iar la fugă. A fugit așa până s-a luminat. A sărit gardul din spate și s-a pierdut printre cruci, tot căutând. Și, deodată, s-a oprit. Văzuse el, într-o zi, când rătăcea pe acolo fără treabă, pe un capac de marmură albă, o pereche de ghete din porțelan. Acum le găsise…

Într-una înfipse lumânările, iar în cealaltă înfundă o portocală șifonată, primită în gară de la un creștin, în seara de Ajun. Aprinse lumânările și își încălzi mâinile în flacăra lor. Citi apoi, încă o dată, ceea ce nu-i venise să-și creadă ochilor prima oară.

Băiatul avea prenumele lui și plecase la Dumnezeu în anul și la vârsta la care el plecase în Infern. De atunci, se gândea mereu dacă e întâmplare sau destin…

Mi-am amintit această poveste astăzi, când am citit că guvernul a pus la „cutia milei” bisericești, ultimii bani din fondul de rezervă plus o noua vilă de protocol. Poate că s-au gândit, împreună, cele două instituții, să se îngrijească și de copiii care trăiasc, morți în Infern.

N-am vrut să vă întristez. Am vrut doar să vă amintesc de ei.

La mulți ani tuturor! Sărbători cu bine!

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOKMARIAN SULTĂNOIU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...