O șmecherie politică românească

O șmecherie politică românească
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 30/07/2014, 00:09

Dacă, anul trecut, doar se uita cu „cu interes” la Partidul Popularilor Europeni (PPE), anul acesta, domnul Crin Antonescu ar intenționa să devină coleg de grup cu doamnele acelea, care i-au tocat nervii astă vară, Angela Merkel și Viviane Reding. S-ar putea crede că șeful PNL este ușor masochist, părăsind Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) – unde, după propria-i mărturisire, se simțea bine -, pentru o familie, care-l privește pieziș și îl susține pe eternul lui dușman, Traian Băsescu. Dar nu, liderul liberal nu are astfel de aplecări, ci o puternică înclinație spre oportunism. O eventuală încercare a PNL de a schimba tabăra politică în Parlamentul European s-ar înscrie în seria șmecheriilor românești, care vizează trecerea, dintr-o săritură, din barca din spate, în șalupa din față.

Justificările ideologice pentru afilierea liberalilor la PPE (grup de centru-dreapta, format din partide creștin-democrate și conservatoare) oferite, în octombrie 2012, de dl Antonescu în interviul din El Mundo sunt atât de slabe, încât, văzute în contextul politic autohton, par ridicole. Astfel, el vorbea de faptul că PNL „se află mai la dreapta față de liberalii europeni, în general”, programul său politic având multe similitudini cu cel al PPE, grupare de care se apropie și printr-o „importantă componentă conservatoare”. Dreapta liberală este însă contopită, prin contract, cu stânga social-democrată, programul lor politic situându-se după cum bate vântul electoral, iar „importanta” componentă conservatoare este poate reprezentată de Gigi Becali și al său PNG, „creștin-democrat” în coadă, fiindcă altceva e imposibil de descoperit. Lipsa afinităților cu popularii europeni nu-i vor opri pe liberalii români, dacă își propun să li se alăture: va găsi domnul Antonescu, cel care vede, mereu, partea bună a paharului chiar și-n asocierile toxice cu Dan Voiculescu și Gigi Becali, resurse să adere din toată inima la valorile, principiile și programul PPE. În cazul în care ar fi acceptat, PNL ar intra în cel mai numeros și mai influent grup politic din PE, care deține atât președinția Comisiei Europene, cât și pe aceea a Consiliului European și, mai ales, în calitate de membru, ar spera să stingă suspiciunile cu privire la tendințele sale nedemocratice, denunțate de populari, anul trecut, șubrezind, totodată, poziția PD-L. Deficitul de credibilitate cu care s-au ales pe plan european, după desantul asupra instituțiilor la preluarea Puterii, în mai, anul trecut, îi doare pe domnii Victor Ponta și Crin Antonescu. Prin urmare, în loc să dobândească recunoașterea prin fapte, încearcă să umple golul de încredere, prin șmecherii politice, băgând „populara” UDMR la guvernare și susurând mieros în urechile PPE. Este foarte puțin probabil însă să-și cumpere, astfel, mai multă stimă.

Bulversați, europarlamentarii PNL neagă informația că decizia de a părăsi ALDE ar fi „ca și luată” de conducerea partidului. Multe lucruri hotărâte acasă, în cerc restrâns, se află însă cu întârziere, la Bruxelles. Nerăbdarea dlui Antonescu de a intra în cea mai puternică familie europeană s-ar putea, totuși, să nu se concretizeze foarte curând, într-o cerere oficială, fără un semn de bunăvoință din partea liderilor PPE. Or, cum, în Parlamentul European, „Pupat Piața Independenței” nu e la ordinea zilei, ca în acela de la București, telegrama ar putea să întârzie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția