Onoarea magistraților și trecutul rușinos

Onoarea magistraților și trecutul rușinos
Publicat: 10/07/2014, 18:29
Actualizat: 29/07/2014, 19:21

Cineva a aruncat, totuși, o privire spre rușinosul trecut al justiției, în plină ședința CSM : „Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, așa spune presa, au fost mătrășite de către organele judiciare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este așa. Este admisibil așa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas”, a spus judecătorul Horațius Dumbravă. Membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetați de Poliția Olt în 120 de dosare penale, dar capul ei a fost condamnat la închisoare abia în 2012 pentru tentativă de omor calificat și în 2013, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Șase dosare ar mai fi încă în lucru, potrivit Mediafax, celelalte primind, probabil NUP, dacă nu cumva polițiștii și procurorii din Slatina le-au folosit drept combustibil pentru grătare. Cu toate acestea, rezultă că membrii clanului Bercea au fost extrem de prolifici infracțional, ei fiind monitorizați încă din 2001 de către SRI și bănuiți de perceperea de taxe de protecție, evaziune fiscală, deturnare de fonduri, trafic de persoane, inclusiv cu minori și de – aviz CSM! – coruperea și cumpărarea de magistrați. Această ultimă suspiciune, enunțată, alături de celelalte, de directorul SRI George Maior, poate explica de ce Sandu Anghel a fost arestat atât de târziu și numai după ce, într-un bar, a băgat cuțitul în propriul lui nepot. Prevăzător, când a simțit că judecătorii nu-i mai sunt de ajuns – deși două complete de judecată îl declaraseră inofensiv public și bun de cercetat în libertate – și-a cumpărat un frate de președinte.

Ca orice infractor care se respectă și vrea să prospere, Sandu Anghel și-a cumpărat protecție. Adrian Duicu, președintele CJ Mehedinți, a făcut același lucru, numai că în alt fel și cu altă „monedă”. E o schema clasică și universală, pusă în practică la scară mare doar în țările corupte, ca a noastră. Ele nu se pot vindeca pe deplin, decât dacă justiția însăși se detoxifică. Ea a eliminat tot mai mulți magistrați corupți, trimiși la închisoare, dar au rămas destui înscriși în sistemul de protecție a infractorilor. De aceea, inspecțiile judiciare, atât de rar ordonate de CSM, ar trebui să devină măcar în cazurile flagrante o cutumă. Poate că sistemul nu-și permite o luptă cu el însuși, dar nu riscă nimic expulzându-i pe incompetenți și corupți, mai rapid decât a făcut-o. Altfel, nici cinstiții nu vor fi priviți cu respect.

Sunt convinsă că, dacă justiția nu ar fi, în continuare, vulnerabilă, CSM n-ar ține ședințe în care să decidă că X sau Y au adus daune onoarei și reputației unui procuror sau au afectat independența justiției. Un Bercea, care să calomnieze în fața DNA doi înalți magistrați, și un Dan Voiculescu, care să-i amplifice calomniile prin Antene, ironizându-și, în același timp, propriul judecător pur și simplu nu ar exista. Ei își permit să batjocorească justiția tocmai fiindcă au avut-o cândva la cheremul lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului