Orbannon la Băile Tușnad

Orbannon la Băile Tușnad
Publicat: 28/07/2018, 18:44
Actualizat: 10/01/2020, 23:46

Ca în fiecare an, astăzi Viktor Orban, premierul Ungariei, și-a rostit discursul revanșard la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tușnad. Că personajul are satisfacția de a înjura România la ea acasă e una, dar că autoritățile române au pulsiunea masochistă de a înghiți această realitate e inexplicabil. Că pentru Orban, Centenarul Marii Unirii nu înseamnă nimic era de așteptat, dureros e că pentru ai noștri nu înseamnă nimic. Guvernul PSD a… prelungit Centenarul din lipsă de proiecte, președintele Iohannis n-a binevoit să ne ofere încă promisul Proiect de Țară.

Chiar dacă, de câțiva ani încoace, în speech-urile sale, premierul de la Budapesta atacă deschis în România și Uniunea Europeană, abia acum, ascultându-l, am auzit vocea și am văzut chipul lui Steve Bannon, fostul strateg șef al Casei Albe, fostul șef al publicației online de extremă dreapta (alt-right) Breitbart, cel care se crede mai nou apostolul internaționalismului populist și al antiglobalismului.

Încă din 2016, Viktor Orban declara la Băile Tușnad, în termenii lui Steve Bannon și în spiritul campaniei electorale a lui Donald J. Trump, falimentul „celei mai corupte birocrații din lume”, Uniunea Europeană. Critica atunci vehement globalismul „fanatic” de la Bruxelles, așezându-se în fruntea celor care nu doresc „distrugerea Europei” de o elită subjugată de George Soros. Orban perora cu patos în favoarea cetățenilor europeni marginalizați și amenințați (la vremea aceea, printr-o politică necontrolată pro-migrație) de liderii din capitala continentului. Anul trecut, la Băile Tușnad, se lupta cu „Inchiziția UE”, năpustită asupra unuia dintre aliații săi din Grupul de la Vișegrad, Polonia, amenințată cu sancțiuni din cauza reformelor nedemocratice din Justiție.

Astăzi, pe lângă România, sarcasmul său s-a concentrat tot pe Uniunea Europeană, acuzând-o că „duce o politică – scuzați expresia – primitivă față de Rusia, când spune că Rusia reprezintă un pericol. Pentru că, într-adevăr, în UE există țări membre care se pot simți de-a dreptul în pericol față de Rusia. Vorbim de Țările Baltice, vorbim de Polonia – istoria și apropierea geografică confirmă acest lucru – dar majoritatea țărilor din UE nu simt acest pericol, această primejdie. Nici slovacii, nici cehii și nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi. Deci, este foarte clar că Țările Baltice, Polonia și alte țări ar putea beneficia de garanții suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simți în siguranță, dar restul țărilor ar trebui să beneficieze de dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Rusia. Deci, în loc de această politică primitivă față de Rusia, ar trebui să avem o politică mult mai specializată, mult mai bine definită cu Rusia”. (O pledoarie pro-domo, relațiile Ungariei cu Rusia fiind excelente).

Faptul că în diatribele sale strecoară și adevăruri nu le face mai puțin nocive.

Poziția lui Orban față de relația Uniunii Europene cu Rusia e și părerea camaradului său Bannon, ale cărui sofisticării geostrategice au ceva din stilul lui Aleksandr Dughin (fostul sfetnic de taină al lui Vladimir Putin).

E cât se poate de probabil că „Mișcarea” lui Bannon cu sediul pe teritoriul inamicului, la Bruxelles, are în Viktor Orban și țările Grupului de la Vișegrad niște vajnici susținători, fie și numai pentru faptul că e o inițiativă declarat anti-Soros.

Foto: Orban Viktor / Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee