Papa Francisc, în avionul spre Bogota

Papa Francisc, în avionul spre Bogota
Publicat: 06/09/2017, 21:55

„Pelerin al speranței și păcii”, așa s-a definit Papa într-un mesaj către poporul martir columbian, înainte de a urca în avionul care îl transportă la Bogota, unde va ateriza după miezul nopții (ora României, 16.30 ora locală). Președintele Juan Manuel Santos Calderon îl va întâmpina la aeroport, cu onoruri militare. Mâine Papa va rămâne în Capitală, iar pe 8 septembrie va fi la Villavicencio, la Marea Întâlnire de Reconciliere Națională. Pe 8 spetembrie va fi la Medellin, iar pe 10 septembrie va rămâne toată ziua la Cartagena, urmând ca în cursul nopții să se întoarcă la Vatican.

Monseniorul Oscar Urbino Ortega, arhiepiscopul de Villavicencio, a declarat că Suveranul Pontif coboară pe pământul Columbiei „ca să insufle entuziasm și reconciliere”. „Sfântul Părinte va atinge inimile tuturor columbienilor și va arunca o sămânță a păcii”.

La rândul său, cardinalul Pietro Parolin, Secretarul de Stat al Vaticanului, a ținut să sublinieze: „Vizita papei Francisc în Columbia are o dimensiune predominant pastorală, ca toate celelalte vizite externe, având scopul de a-i îmbărbăta și încuraja pe frații întru credință, de a le resuscita milostenia și de a-i îndemna să trăiască speranța creștină. Firește, vizita se circumscrie unui moment extrem de special în existența Columbiei, pentru că, după 50 de ani de conflicte și violență, a demarat un proces de pace, faptul acesta conferindu-i o însemnătate deosebită. În calitate de păstor al Bisericii universale și de lider spiritual, Sfântul Părinte dorește să se alăture acestui proces, încurajându-l, pentru ca, după numeroase pierderi omenești, după imense distrugeri și suferințe, poporul columbian, națiunea columbiană să cunoască o realitate nouă, de pace și armonie”.

Există reconciliere, mai poate exista iertare într-o țară devastată de ură? Oricând poate exista iertare.

Într-o carte-dialog cu Francesca Ambrogetti și Sergio Rubin, Papa a vorbit și despre iertare: „În timpul unei predici, celebrând Corpus Christi, am menționat un lucru care a scandalizat anumite persoane, cel mai probabil pentru că interpretaseră apologia relelor suferite ca pe un sfat de a șterge totul cu buretele. Mă referisem la cei care blestemă trecutul și nu iartă. Mai exact, m-am referit la cei care se folosesc de trecut ca să obțină beneficii. Concret, am spus că trebuie să binecuvântăm trecutul cu pocăință, iertare și îndreptare. Iertarea merge mână în mână cu celelalte două. Dacă cineva mi-a greșit cu ceva, trebuie să-l iert, dar iertarea ajunge la celălalt atunci când se căiește și se îndreaptă. Nu se poate spune: te iert, nu s-a întâmplat nimic. Ce s-ar fi întâmplat la procesul de la Nürnberg, dacă s-ar fi adoptat această atitudine cu liderii naziști? Îndreptarea, pentru cei mai dintre ei, a fost spânzurătoarea, pentru alții închisoarea. Să ne înțelegem: nu sunt în favoarea pedepsei cu moartea, dar era norma acelor vremuri, iar societatea a cerut îndreptare, potrivit legislației în vigoare (…). Trebuie să fiu dispus să accord iertare, iar acest lucru se întâmplă efectiv când destinatarul poate primi iertarea.Și o poate primi când se căiește și vrea să îndrepte cele săvârșite, În caz contrar, cel iertat este – în termeni fotbalistici – în offside”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine