Planul B al președintelui Băsescu

Planul B al președintelui Băsescu
Publicat: 13/03/2013, 22:23
Actualizat: 29/07/2014, 22:42

În plină campanie de recredibilizare, președintele Traian Băsescu își alege cu grijă subiectele. Evită să le mai arunce replici batjocoritoare adversarilor și se oprește asupra temelor cu mare miză națională, precum admiterea în Schengen, fondurile europene, justiția, Constituția, prin care încearcă să-și redefinească statura de șef de stat, mult subțiată în vâltoarea luptelor interne. Soarta PD-L se află la coada listei, la „și altele”, dl Băsescu dezbătând-o însă cu pasiune. Nu mai este „Zeus” al pedeliștilor, ca altădată, nu mai este nici măcar invitat să coboare printre ei, la evenimente, dar, cu toate acestea, încă mai mută pioni și regine pe tablă, încercând să dea mat unui lider de partid cam obosit.
După ce a vorbit, în Parlament, despre problemele de interes național, președintele le-a reluat într-o manieră relaxată, la Digi24, răspunzând, spre final, întrebărilor legate de fostul său partid. Cu acest prilej a făcut o precizare importantă: „Am spus că mă întorc în politică (după încheierea mandatului-n.n.), dar n-am spus că la PD-L. Mă voi preocupa să refac dreapta, dacă PD-L nu poate”. Așadar, dl Băsescu are un plan de rezervă pentru cazul în care apropiata Convenție Națională a partidului nu ajunge la rezultatul dorit. În opinia sa, cea mai proastă soluție ar fi realegerea lui Vasile Blaga în funcția de președinte, deoarece „nu are potențial de creștere”, pe când contracandidatele sale, Elena Udrea și Monica Macovei, îl au. Nu atât potențialul – nu se știe de cine și cum măsurat – îl frământă pe Traian Băsescu, cât comunicarea cu partidul și dirijarea acestuia cu mâna liderului ales. Or relația cu Vasile Blaga este moartă, acesta hotărând să joace independent și să riposteze criticilor prezidențiale, pe când doamnele Udrea și Macovei sunt susținătoare aproape fanatice ale președintelui, oricare dintre ele reprezentând garanția că bagheta stă la Cotroceni.
Care sunt șansele ca ele să-l învingă pe Vasile Blaga? Mici, se pare, din moment ce președintele nu numai că se gândește la o nouă construcție politică, ci dă ca sigură ruperea PD-L, „dacă Convenția va fi trucată”. Dl Băsescu și-a făcut un obicei din anticiparea fraudării alegerilor (vezi scrutinul din 2004 sau referendumul pentru demiterea sa, de anul trecut), însă, de data aceasta, nu există un BEC, care să-l contrazică. Există însă dna Udrea, care se plânge, constant, că tabăra Blaga o sabotează la întâlnirile din teritoriu, iar delegații la Convenție au fost selectați, în multe județe, dintre simpatizanții acestuia. În lumina acestor declarații, este foarte probabil ca PD-L să se scindeze, în cazul în care Blaga va câștiga. Iar planul B al președintelui Băsescu pleacă tocmai de la această ruptură. Ea îi va aduce o bucată consistentă din partid, mai bine garnisită la vârf, decât la bază, în jurul căreia va încerca să remodeleze dreapta, după rețeta cunoscută a unificării mai multor formațiuni mici, la care vechiul PD-L va fi, desigur, invitat. Este un proiect vital pentru Traian Băsescu care, ca și Ion Iliescu, trăiește pentru politică și care, la fel ca acesta, nu se resemnează să-i urmeze pe alții, ci vrea să fie urmat. O dată cu dezvăluirea lui publică, președintele le-a trimis pedeliștilor pro Blaga un ultim avertisment, sperând să-i facă s-o apuce pe altă cale.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...