Planul B al președintelui Băsescu

Planul B al președintelui Băsescu
Publicat: 13/03/2013, 22:23
Actualizat: 29/07/2014, 22:42

În plină campanie de recredibilizare, președintele Traian Băsescu își alege cu grijă subiectele. Evită să le mai arunce replici batjocoritoare adversarilor și se oprește asupra temelor cu mare miză națională, precum admiterea în Schengen, fondurile europene, justiția, Constituția, prin care încearcă să-și redefinească statura de șef de stat, mult subțiată în vâltoarea luptelor interne. Soarta PD-L se află la coada listei, la „și altele”, dl Băsescu dezbătând-o însă cu pasiune. Nu mai este „Zeus” al pedeliștilor, ca altădată, nu mai este nici măcar invitat să coboare printre ei, la evenimente, dar, cu toate acestea, încă mai mută pioni și regine pe tablă, încercând să dea mat unui lider de partid cam obosit.
După ce a vorbit, în Parlament, despre problemele de interes național, președintele le-a reluat într-o manieră relaxată, la Digi24, răspunzând, spre final, întrebărilor legate de fostul său partid. Cu acest prilej a făcut o precizare importantă: „Am spus că mă întorc în politică (după încheierea mandatului-n.n.), dar n-am spus că la PD-L. Mă voi preocupa să refac dreapta, dacă PD-L nu poate”. Așadar, dl Băsescu are un plan de rezervă pentru cazul în care apropiata Convenție Națională a partidului nu ajunge la rezultatul dorit. În opinia sa, cea mai proastă soluție ar fi realegerea lui Vasile Blaga în funcția de președinte, deoarece „nu are potențial de creștere”, pe când contracandidatele sale, Elena Udrea și Monica Macovei, îl au. Nu atât potențialul – nu se știe de cine și cum măsurat – îl frământă pe Traian Băsescu, cât comunicarea cu partidul și dirijarea acestuia cu mâna liderului ales. Or relația cu Vasile Blaga este moartă, acesta hotărând să joace independent și să riposteze criticilor prezidențiale, pe când doamnele Udrea și Macovei sunt susținătoare aproape fanatice ale președintelui, oricare dintre ele reprezentând garanția că bagheta stă la Cotroceni.
Care sunt șansele ca ele să-l învingă pe Vasile Blaga? Mici, se pare, din moment ce președintele nu numai că se gândește la o nouă construcție politică, ci dă ca sigură ruperea PD-L, „dacă Convenția va fi trucată”. Dl Băsescu și-a făcut un obicei din anticiparea fraudării alegerilor (vezi scrutinul din 2004 sau referendumul pentru demiterea sa, de anul trecut), însă, de data aceasta, nu există un BEC, care să-l contrazică. Există însă dna Udrea, care se plânge, constant, că tabăra Blaga o sabotează la întâlnirile din teritoriu, iar delegații la Convenție au fost selectați, în multe județe, dintre simpatizanții acestuia. În lumina acestor declarații, este foarte probabil ca PD-L să se scindeze, în cazul în care Blaga va câștiga. Iar planul B al președintelui Băsescu pleacă tocmai de la această ruptură. Ea îi va aduce o bucată consistentă din partid, mai bine garnisită la vârf, decât la bază, în jurul căreia va încerca să remodeleze dreapta, după rețeta cunoscută a unificării mai multor formațiuni mici, la care vechiul PD-L va fi, desigur, invitat. Este un proiect vital pentru Traian Băsescu care, ca și Ion Iliescu, trăiește pentru politică și care, la fel ca acesta, nu se resemnează să-i urmeze pe alții, ci vrea să fie urmat. O dată cu dezvăluirea lui publică, președintele le-a trimis pedeliștilor pro Blaga un ultim avertisment, sperând să-i facă s-o apuce pe altă cale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”