Poker blind

Poker blind
Președintele Masăverde, plagiatorul Ponta, fanfaronul Antonescu. Pentru primii doi am explicat suficient de ce îi numesc așa. Sunt dator s-o fac și pentru Crin Antonescu.

Președintele Masăverde, plagiatorul Ponta, fanfaronul Antonescu. Pentru primii doi am explicat suficient de ce îi numesc așa. Sunt dator s-o fac și pentru Crin Antonescu.

L-am votat pe Crin Antonescu în 2009. Mi-au plăcut capacitatea de a-l contra pe mârlanul Băsescu în bătălia verbală unu la unu, chibzuința de a propune ca alternativă la conducerea dictatorială a lui Băsescu o soluție de putere colectivă, bazată pe Klaus Johannis ca premier, fermitatea cu care și-a respectat angajamentul față de parteneri în turul doi, deși ar fi putut să joace la două capete.

Acum, C. Antonescu a ținut parcă să demonstreze că poate fi  și exact pe dos. Încă de la începutul bătăliei pentru suspendarea lui Băsescu, el a plusat în mod bombastic și egoist, aruncând pe masă nici mai mult, nici mai puțin decât plecarea  din politică (!) dacă Băsescu nu va fi demis,  fără alte precizări. Deci, nu a vrut să țină seama de situația, cât se poate de probabilă,  ca T. Băsescu să aibă un număr covârșitor de voturi împotriva sa, dar să nu poată fi demis din cauza cvorumului – ceea ce s-a și întâmplat. Adică, nu i-a păsat de o USL care are nevoie de el pentru alegerile din noiembrie, de liberalii care l-au ales președinte al partidului, și, cel mai grav, de, iată,  7,4 milioane de oameni care au votat demiterea lui Băsescu și care au nevoie să fie reprezentați în continuare în lupta lor cu președintele Masăverde.

Iar acea strigare „blind”, oarbă, ceea ce înseamnă la poker să vorbești fără să te uiți la cărțile pe care le ai în mână, sfidându-ți adversarii (habar n-am dacă Crin Antonescu joacă poker),  venită parcă din serialul Nemuritorul , „Nu poate rămâne decât unul, ori tu, ori eu!”,   când boicotul murdar era declanșat de Băsescu și PDL, și (exact în această clipă, se anunță la tv demisia lui Patapievici, imediat după ce CCR a hotărât că ICR rămâne în subordinea Senatului și nu a Președinției. Gestul nu face decât să confirme statutul de propagandist politic de joasă speță pe care și l-a asumat acest intelectual) șansele de invalidare a referendumului  creșteau exponențial, nu poate fi numită  altfel decât iresponsabilitate arogantă.

Și o imensă eroare: T. Băsescu, o pată rușinoasă în istoria României, va ieși oricum din scenă în maximum doi ani, e absurd să sari în gol de gât cu o tristă amintire în devenire. Pare că impresionanta capacitate oratorică a lui Crin Antonescu pur și simplu l-a luat târâș.

Dacă Antonescu va pleca din politică, așa cum a promis,  onoarea lui e reperată,  dar USL, PNL și milioane de români pierd un politician de nivel înalt care i-ar fi putut reprezenta.

Dacă va reveni, într-un fel sau altul,  asupra cuvântului pe care nu l-a obligat nimeni să și-l dea, atunci nimic nu e pierdut în afară de onoare.

PS

Teoretic, Curtea Constituțională poate să ia în calcul boicotul organizat la scenă deschisă de Băsescu și PDL. Spiritul hotărârii CCR de a impune un cvorum pentru validarea referendumului este ca președintele să nu poată fi demis de puțini oameni veniți la vot, ci de cât mai mulți. Or, boicotul a lucrat deliberat (vezi declarația batjocoritoare a lui Băsescu „Am schimbat strategia de campanie pe 24 iulie, când a intrat în vigoare hotărârea CCR privind cvorumul”) exact împotriva acestui spirit, micșorând numărul celor prezenți la vot. Ca instanță supremă,  Curtea Constituțională poate fi izvor de drept și poate să nu decidă invalidarea referendumului,  creând astfel un precedent juridic pentru viitor.

Nici de această posibilitate n-a vrut sau n-a știut să țină seama Crin Antonescu…

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide