Ponta, între America și DNA

Redactor:
Marian Sultănoiu
Ponta, între America și DNA
Din timp în timp, când te aștepți mai puțin, pe Victor Ponta îl ia valul

Din timp în timp, când te aștepți mai puțin, pe Victor Ponta îl ia valul. E ca un școlar răsfățat căruia, dacă îi dai un 7+ (șapte plus) la un extemporal de rutină, a doua oră nu-i mai ajungi cu prăjina la nas. Vine la școală cu căștile pe urechi, ca fotbaliștii la stadion, scuipă coji de semințe pe sub bănci și te informează că el a dat gaură la macaroană.

Convins că a intrat în grațiile politicii planetare, că a devenit copilul de suflet al Europei și Americii, că e nepot de unchi politic al lui Mark Gitenstein și că fostul ambasador l-a introdus în anticamera vicepreședintelui Biden, care-l așteaptă la Washington, în ultima decadă a lui octombrie, ca să-l mângâie pe creștet într-un tête-à-tête, premierul a dat cu piciorul șiștarului cu lapte, „băgându-și bocancii în Justiție”.

Bref, l-a informat pe procurorul general, Tiberiu Nițu, să-i transmită mulți pupici lui Papici, întrucât s-a întrecut cu gluma și a finalizat, hodoronc-tronc, dosarul lui Dragnea, și că, nu-i așa, mai poa” să fie și el un procuror oarecare, că nu l-a născut Macovei și mama lu” Macovei șef… Și asta, mai ales, pentru că i s-a sfârșit mandatul”, ar fi spus premierul.

Nițu, un procuror eminamente loial, a rezolvat fără să respire propunerea prim-ministrului și l-a schimbat pe Papici la numai câteva zile după ce, el însuși, îi prelungise mandatul la șefia Secției I, DNA, cu trei luni.

Acuma, că oamenii se înțeleg între ei, e foarte frumos. Problema ar fi fost să se înțeleagă în interiorul ROI (Regulament de Ordine Interioară) al DNA, care spune că Procurorul General numește șefii de secție la Direcție, numai și numai la propunerea procurorului șef de resort – adică a Laurei Codruța Kovesi. Ei bine, Nițu i-a schimbat numai și numai la propunerea premierului.

Mai mult și mai tare a fost faptul că după numirea „inadecvată” și „anti ROI” a noilor șefi de la a I-a, Ponta s-a avântat ca un velier în larg, declarând ferm și stăpân pe situație că Papici e procuror „băsist” și realizator de „dosare politice”. „Trebuia schimbat. Poate să se supere Macovei și mama lui Macovei”, a spus Ponta patern.

Pe urmă, s-a declanșat furtuna. Iliescu, Antonescu, Băsescu, Blaga cu tot PDL-ul, CSM la cererea expresă a lui Papici, Justiția în ansamblul ei, ambasada Americii la București, prin însărcinatul său cu afaceri, Duane Butcher, ambasadorul Olandei și restul lumii i-au explicat șefului executivului de la București de ce s-a inventat statul de drept: „Ca să nu-și bage nimeni bocancii în Justiție”.

Poate că lui Ponta i-ar fi păsat mai puțin de această ofensivă spontană a lumii, căzută ca o castană uriașă în moalele capului său, dacă n-ar fi aflat, pe canale de toată încrederea, că e posibil ca Joe Biden să nu mai aibă „răgazul” necesar pentru un tête-à-tête, cu dumnealui, în cursul lunii octombrie.

Ceea ce l-a convins să-i ceară lui Nițu revocarea celor abia numiți și numirea celor încă nenumiți, dar propuși de câteva săptămâni de Laura Codruța Kovesi, conform ROI. Poate ca să ne fie limpede că el, premierul, continuă să încerce să facă „legea” în Justiție. Știți povestea: dacă n-ai buba, te scarpini până ți-o faci.

Inchide