Premierul Israelului – presiuni asupra polițiștilor care îl anchetează?

Redactor:
Lelia Munteanu
Premierul Israelului – presiuni asupra polițiștilor care îl anchetează?
Distribuie și tu un editorial semnat de Lelia MUNTEANU în Gândul!

Șeful Poliției israeliene (în fotografie) dă foarte rar interviuri. Faptul că ieri seara a vorbit la canlul TV Hadashot („Știri”), în cadrul emisiunii de investigații Uvda („Adevăr”), e semnalul că tensiunile dintre premierul Netanyahu și anchetatorii săi din departamentul Lahav 433 au atins paroxismul, cu nici o saptămână înainte ca aceștia din urmă să se pronunțe în cele două dosare.

Comisarul Roni Alsheikh (evreu practicant de origine marocano-yemenită, 55 de ani, 7 copii) a declarat că polițiști din departamentul anti-corupției Lahav 433, implicați în investigarea dosarelor premierului, sunt supuși unor presiuni fără precedent, „oameni influenți” angajând detectivi particulari pentru a-i spiona și discredita. Alsheikh a explicat că detectivii se deplasează la domiciliile polițiștilor, cer informații vecinilor despre aceștia și despre familiile lor, iar polițiștii știu cine sunt cei care îi plătesc ca să găsească fapte care i-ar putea compromite.

Prim ministrul Israelului – ale cărui războaie cu Justiția și cu presa au fost dur criticate până și de președintele Rivlin – n-a rămas dator. Încă de azi-noapte, pe contul său de Facebook, a postat o înregistrare video (revenind pe aceeași idee în urmă cu trei ore cu o postare scrisă), în care a calificat declarațiile șefului Poliției drept stranii și periculoase pentru bunul mers al anchetelor:

„E șocant să vezi că repetă afirmația bizară și falsă că eu (Roni Alsheikh nu pronunțase nici un nume, n.m.) aș fi folosit detectivi particulari împotriva ofițerilor de poliție. Orice persoană decentă se va întreba: ”.  Prim ministrul a subliniat că alegațiile comisarului  Alsheikh aruncă o umbră asupra anchetelor care îl vizează. 

„Vreau să vă liniștesc”, le-a spus Netanyahu celor care îl urmăresc pe Facebook (aproape 2.200.000 de persoane) . „Nu va fi nimic, pentru că știu adevărul (…)”. (Trimitere la „Nu va fi nimic , pentru că n-a fost nimic” – sintagma cu care de la bun început s-a referit la problemele sale legale). „Legea spune că persoana îndrituită să constate dacă există dovezi împotriva prim ministrului e Procurorul General și acesta dezbate problema cu procurorul statului, care a declarat recent în Knesset (Parlament, n.m.) că aproximativ jumătate dintre recomandările Poliției se închie cu nimic. Deci, fiți siguri vor fi recomandări, vor fi, de asemenea, semnale care vor indica și vor fi constrângeri aberante, de asemenea. Dar eu sunt sigur că, la sfârșitul zilei, autoritățile vor ajunge la o singură concluzie, la adevărul gol-goluț: nu există nimic”.

Conform presei israeliene, până marți departamentul anti-curupție al Poliției, unitatea Lahav (în traducere, „Flacăra” sau „Limba de foc”) 433, va trebui să facă recomandări Procurorului General Avichai Mandelblit: fie de închidere a dosarului, fie de punere sub acuzare.  

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide