Preşedintele Israelului, sătul de minciună şi manipulare

Preşedintele Israelului, sătul de minciună şi manipulare
Publicat: 02/03/2020, 19:44
Actualizat: 02/03/2020, 20:39

Un fals document care scotea din cursă un partid a circulat prin secţiile de votare.

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin (foto), care în arhitectura statului are un rol preponderant ceremonial, a votat astăzi la ora 10.32 în Ierusalim. Ca niciodată, cu lacrimi în ochi, cele câteva cuvinte pe care le-a adresat alegătorilor, n-au fost deloc de complezenţă: “Aceasta este în mod normal o zi de sărbătoare, dar adevărul e că eu nu simt în sărbătoare. Am doar un sentiment profund de ruşine când stau în faţa voastră, camarazi cetăţeni. Noi, pur şi simplu, nu merităm asta. Nu merităm o altă campanie electorală mizerabilă şi murdară precum cea care s-a încheiat şi nu merităm instabilitatea această fără sfârşit. Noi merităm un Guvern care lucrează pentru noi. Deci, vă rog să mergeţi să votaţi. Fiecare vot e cel potrivit. Fiecare vot e vocea voastră. Mergeţi să v-o faceţi auzită. Sper din suflet că ne vom întâlni din nou doar în 2024 sau cel puţin nu doresc să văd o altă campanie electorală, în calitatea mea de preşedinte al ţării atât de dragi nouă, tuturor”.

Liderul Kahol Lavan, Benny Gantz, care votase cu o oră mai devreme acasă, la Rosh Haayin, a declarat, referindu-se tot la campania mizerabilă al cărei subiect a fost: “Sper ca aceasta să fie ziua în care vom aduce schimbarea şi vom începe să trăim unii cu alţii, oprind aruncarea cu noroi, minciuna şi manipulările”.

Conform obiceiului, Benjamin Netanyahu, a stat toată ziua pe meterezele reţelelor de socializare, bătându-se inclusiv cu administratorii Facebook, care i-au şters nişte postări considerate că încalcă legislaţia electorală.

Ultima manevră diabolică atribuită Likud datează de azi-dimineaţă. Pentru că sondajele arătau partidul de extremă dreapta, Otzma Yehudit, al lui Itamar Ben-Gvir sub baremul electoral de patru mandate şi ca alianţa din jurul Likud să nu piardă unul sau două mandate preţioase, şi pentru că făcuse presiuni până aseară ca să-l covingă pe Ben-Gvir să-şi retragă partidul din cursă, ar fi lansat un document falsificat, atribuit BEC-ului israelian, care anunţă toate secţiile de votare că formaţiunea Otzama Yehudit nu mai participă la alegeri. Falsul a fost depistat la timp, poliţia anchetează cazul.

Ministrul şi oficiali din Sănătate au asigurat alegătorii, pe tot parcursul zilei, că nu există nici un pericol de contaminare cu coronavirus şi se poate vota în siguranţă. (În Israel au fost recunoscuţi până în prezent zece “pozitivi”, însă mulţi cred că adevăratul număr va fi făcut public după încheierea scrutinului). Din păcate, cei care au votat la secţiile special amenajate pentru carantinaţi au fost nevoiţi să aştepte în medie de 90 de minute până să ajungă la urne. Partide religioase au distribuit vreo o sută de mii de talismane alti-corona, până când au fost oprite).

La ora 16, votaseră 47 la sută dintre cei 6.453.255 de alegători, cu 2,7 la sută mai mulţi decât la anticipatele din septembrie. E cel mai mare procent din 1996 încoace. O explicaţie ar fi că numeroşi israelieni şi-au anulat călătoriile în străinătate, o alta că în aşezările arabe se votează frenetic.

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, în timpul votului
Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, în timpul votului

 

FOTO: Facebook.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase