Rodica Ciobanu
27.03.2014
Puterea Gândului

Pungești. Cu jandarmii la arat

Pungești. Cu jandarmii la arat
De patru luni mai bine păzit ca o bază militară, Pungești apare, în viziunea Guvernului, drept capul relelor, locul din care se răspândește scânteia revoltei împotriva exploatării gazelor de șist. De aceea, MAI e dispus la măsuri speciale.

Printr-un comunicat redactat în cea mai curată limbă de lemn, Avocatul Poporului informează cetățenii că s-a sesizat din oficiu și a recomandat Ministerului de Interne să respecte drepturile și libertățile cetățenilor din Pungești, proporțiile între intervenție și  eveniment, precum și procedurile obligatorii la declararea zonelor speciale de siguranță. Aproape patru luni i-au trebuit instituției menite să-i protejeze pe cetățeni de abuzurile autorităților să ajungă la concluzia timidă că instituirea „zonei speciale de siguranță” în comuna vasluiană dovedește „lipsă de proporționalitate”. În acest timp a cercetat și a comunicat cu MAI prin scrisori oficiale, în felul acesta parvenind opiniei publice câteva informații despre intențiile ministerului condus de reevaluatul tuturor guvernărilor, cel mai galonat ofițer de intendență, generalul Gabriel Oprea, față de satul care n-a obosit să protesteze împtriva exploatării gazelor de șist. Pe scurt, jandarmii sunt tot acolo și acolo vor rămâne, „în vederea asigurării unei stări de normalitate și prevenirii eventualelor situații de risc”, trupele  urmând  să fie „redimensionate” și să acționeze pe raza comunei pentru a asigura – ce perfectă mostră din susamintita limbă! – „un climat corespunzător”. Așadar, dacă, toamna, forțele de ordine i-au gonit pe săteni de pe câmp, primăvara, îi păzesc la arat. Dacă la Crăciun, au patrulat și au pus filtre pe ulițele din Siliștea-Pungești, de Paști, înconjoară biserica, deoarece înăuntru și în afara ei se desfășoară o adunare neautorizată (când se strâng trei țărani e semn de revoltă), iar popii din partea locului, care au mers cu crucea la răscoală, sunt, hotărât lucru!, subversivi.

Cum răspunde, totuși, MAI recomandărilor Avocatului Poporului? Nicicum sau, așa cum spune, „înființează o comisie de specialiști”, ca să cerceteze presupusele abuzuri ale poliției. Avocatul Poporului nu precizează dacă se mulțumește cu acest răspuns sau continuă demersurile, având în vedere că principala sa obiecție, referitoare la zona specială de siguranță, rămâne de actualitate, MAI dând de înțeles că are de gând să-nfigă și mai abitir piciorul în pragul Pungeștilor, unde „există intenții de continuare a protestelor” cu ecouri în alte comune.  În caz că decide să nu se resemneze, Avocatul Poporului trebuie să sesizeze guvernul – de la care, cunoscând propaganda premierului Ponta pentru beneficiile fracking-ului și felicitările  adresate jandarmilor după confruntări, nu ne putem aștepta la un răspuns diferit de al MAI – și, apoi, Parlamentului, care, după obicei, va înființa o comisie. Și, astfel, locuitorii din Pungești ar putea fi prizonierii zonei speciale până va termina Chevron de extras gazele de șist, Guvernul fiind capabil să instituie din pix oricâte zone de siguranță este nevoie, ba chiar să inventeze „speciale” noi  prin ordonanță de urgență. Plângerile lor vor fi îngropate într-o comisie, pe cruce fiind lipit un comunicat.

Inchide