Ramona Nicole și sindromul nevestei

Ramona Nicole și sindromul nevestei
Publicat: 26/08/2013, 18:50
Actualizat: 06/07/2016, 12:44

Ramona Nicole Mănesco, așa cum franțuzit o recomandă adresa dumneaei de email din cv-ul public, continuă o lungă cazuistică pe care femeile ajunse în politica mare au împământenit-o în România. Simptomele sunt, aproape mereu, aceleași: lipsă de pregătire și de competențe în domeniul de care ajung să se ocupe, aspect fizic plăcut, cazier curat, statut de nevastă, de amantă sau de fiică. Întotdeauna, calificarea lor se face la locul de muncă.

În cinstea femeilor politician din România, trebuie spus că acest profil general este din punct de vedere calitativ mult peste cel al bărbatului politician român. În cinstea doamnei Mănescu, trebuie spus că pleacă în cursă cu onorabilul statut de nevastă, iar nu de amantă.

Trebuie spus din start că această viziune misogină asupra lumii politice nu stă în ochii privitorului, ci în cei ai creatorilor acestei lumi politice: bărbații politicieni, care promovează aproape exclusiv astfel de femei în politica românească. De la Elena Udrea sau Raluca Turcan, la Cătălina Ștefănescu sau Daciana Sârbu, de la Elena Băsescu la Alina Gorghiu, majoritatea femeilor din politică se încadrează în acest profil.

La întrebarea „Ce vă recomandă?”, pe care cei mai mulți și-au pus-o privind la Ramona Mănescu primind mandatul de ministru al Transporturilor, răspunsul nu este atât de simplu ca în „B.D la munte și la mare” – vocea și talentul. E drept că Ramona Nicole „descifrează misterele” Bruxelles-ului din fotoliul de europarlamentar, de aproape 6 ani, și a descifrat câteva mistere și pe la Palatul Victoria, dintr-un post de subsecretar de stat în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu, după cum singură s-a prezentat. Dar vocea și talentul ei nu au nici în clin, nici în mânecă cu șoselele, cu CFR-ul sau cu transporturile în general.

Ramona Nicole pare să știe aceste lucruri. „Eu sunt un soldat disciplinat în rândurile PNL”, a spus dumneaei. Atunci de ce tocmai ea să fie regina șoselelor, doamna de fier a căilor furate române? PNL mai are soldăței care, de bine de rău, au mai dat cu nasul prin domeniu, ba chiar au deținut funcții de secretar de stat la Transporturi. „Când ești foarte bine conectat, când ai o imagine foarte bună…”, a zburat porumbelul Ramonei la un post tv de casă al PNL.

Talentul pentru Transporturi al Ramonei Nicole rezidă în conexiunile ei. La Bruxelles, nu știm cu cine se trage de șireturi. Ultimele dumneaei preocupări europarlamentare au vizat strategii de dezvoltare pentru Alpi sau coeziunea socială. S-a ocupat însă și de chestiuni tangențiale Transporturilor: proceduri de bune practici în licitațiile publice din mai multe domenii, inclusiv transporturi sau strategia de dezvoltare a Dunării.

Conexiunile de la București ale Ramonei Nicole sunt însă mult mai clare: este soția primarului sectorului 6, Rareș Mănescu, bunul prieten și acerbul susținător al liderului liberal Crin Antonescu. În spatele cuplului Mănescu, ițele se întind, ca în orice partid, către niște oameni cu mulți bani, unii mai apropiați de Monaco decât de București, care își aleg cu grijă căluții politici pe care pariază și partidele ale căror vistierii le umplu.

Ramona Nicole știe că acesta este, în prezent, statutul ei: „Mă bucur că sunt soția lui Rareș Mănescu”. Probabil că nu la fel de bucuroși sunt cei care își toacă nervii zilnic pe căile de transport ale României, când o aud pe doamna Mănescu că habar nu are cu ce se ocupă ministerul ei și că visează populist o autostradă București-Brașov, făcându-l să lăcrimeze de râs pe la fel de nepriceputul într-ale transporturilor Dan Șova, ministrul în a cărui ogradă se află autostrăzile.

Dar – și asta este o altă trăsătură a femeii-politician de România, Ramona Nicole Mănesco pare dornică să se califice la locul de muncă, în ciuda faptului că acum se rățoiește când e întrebată câți kilometri de șosea are România.

Pentru unii, ascensiunea Ramonei Nicole amintește de cea a Elenei Udrea în PDL. Pare doar o extensie politică a bărbatului său și a partenerilor săi de afaceri. Dacă Udrea a reușit să se transforme, în câțiva ani, din nevastă de milionar-sponsor de partid, cu un aspect de apreciat în cluburile de manele sau în speluncile de striptease, într-o respectabilă doamnă ministru și o redutabilă și influentă combinatoare politică, Ramona Nicole nu are de făcut însă un salt atât de mare, nici la competențe, nici la stil vestimentar. La fel ca Elena Udrea, ea ar trebui însă să se califice rapid la locul de muncă, așa cum fosta fată de la pagina 5 a Cotroceniului a ajuns să cunoască cum se învârt fondurile europene, turismul și propriile combinații politice.

În pleiada de fii și fiice, de amante și neveste, de cumetri și finuți din politica românească, Crin Antonescu a mizat pe cartea cea mai sigură, care îi știrbește cel mai puțin imaginea mototolită de alde Relu, Nini sau Silaghi. Doamna Mănescu nu e prima și nici ultima nevastă cu funcție din politica românească și nu bate la ochi în păienjenișul nepotismului din politica românească. După lungul șir de penali și dubioși care s-au perindat sau au aspirat la șefia Transporturilor, Ramona Mănescu vine cu o imagine bună, ba chiar îi dă un aer nemeritat de înțelept liderului liberal.

Suferă de sindromul nevestei și de incompetență în domeniu. Dar câți dintre miniștrii bărbați ai României, din ultimii 20 de ani, nu au pornit la drum cu carii mult mai puturoase? Câte știa despre Poliție Radu Stroe sau câte cunoștea despre Armată Mircea Dușa, ce habar aveau Dan Șova despre autostrăzi sau Cristian David despre orice, când au fost parașutați în fotoliile de ministru? Până la urmă, ce îl recomandă pe autorul acestei nominalizări, Crin Antonescu, la funcția pe care o deține și la cea la care aspiră?

Să nu se mire însă nimeni, și cu atât mai puțin Crin Antonescu sau Victor Ponta, atunci când, drept întindere de mână, Traian Băsescu îi trasează școlărește teme pentru acasă noii doamne de la Transporturi, spunându-i de ce să aibă grijă când va pune mâna pe pix, la minister, ba chiar și ce să mai spună pe la televiziuni, despre DNA. Poate că nu la fel de ușor le-ar fi luat în tărbacă Băsescu pe o Monica Macovei, Renate Weber, Ecaterina Andronescu sau Maria Grapini.

În politică, nimeni nu ia în serios un om nepregătit și cu atât mai puțin o femeie nepregătită, dacă tot arsenalul ei se bazează pe cel cu care împarte casa.

PENTRU COMENTARII ȘI ÎNTREBĂRI, VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK ANDREI LUCA POPESCU

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Top 3 mașini ieftine recuperate de bancă. TÂRGUL AUTO din august: Mașini la 4.000 de...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...