Românul la ușa americanului

Românul la ușa americanului
Publicat: 15/07/2013, 19:47
Actualizat: 29/07/2014, 20:22

Știați că Marea Britanie are o rată mai mare de refuz a intrării în SUA* decât rata României de refuz a vizelor? Noi am ajuns la 17% (scădere istorică anul trecut, de peste 5 procente), englezii sunt la 20,6%. Totuși, noi suntem cei care batem și batem la ușa Visa Waiver și nu ni se deschide.

„Faptul că încă stăm la ușă și solicităm viză nu cred că este un tratament corect”, îmi spunea recent Titus Corlățean, invitat la Gândul LIVE. Auzim de fiecare dată promisiuni șoptite din spatele acestei uși. Și optimism. De câte ori întrebi vreun oficial român sau american despre problema vizelor, dai de optimism. Cum se întâmplă acum cu reforma imigrației.

Pe numele de PR „Border Security, Economic Opportunity and Immigration Modernization Act of 2013″**, pe numele legislativ Legea S.744, aceasta este cea de-a treia reformă istorică promisă de Obama și pentru care el este încă președinte (după reforma din domeniul sănătății – adoptată și cea din domeniul controlului armelor – eșuată).

În urmă cu două săptămâni, când S.744 a trecut de Senat, am văzut același optimism peste tot – de la hispanicii din SUA și chiar până la românii de aici, de acasă, care înjură de obicei în barbă de câte ori văd un militar întors din Afganistan, de câte ori vorbim despre contractele de apărare cu americanii, despre scutul antirachetă etc. Optimismul s-a risipit de mult în State, pentru că sunt semne serioase că legea nu va trece de Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

S.744 este un gigant legislativ de 850 de pagini, menit să rezolve mai ales problema imigranților ilegali din America de Sud aflați în SUA. Nu prin metoda Reagan, care a încercat – fără succes – să rezolve problema printr-o generoasă amnistie. Astfel, actuala lege prevede un parcurs pentru regularizarea și, după o perioadă de 13 ani, naturalizarea a circa 11 milioane de imigranți din Statele Unite. Plus garduri la granița de sud. Aruncați o privire peste acest studiu despre afluxul imigranților, realizat de Department of Homeland Security, pentru a vedea care este adevărata problemă a americanilor în acest domeniu.

Spre finalul legii (subtitlul E, pagina 739, începând cu alineatul 6), stă pitit un proiect pe care l-am găsit cu greu (pentru că nici nu a mai fost pomenit în State), dar la care noi, românii, sperăm de anul trecut și care a fost inclus acum în legea cea mare a imigrației: Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act.

Este un proiect de reformare a Programului Visa Waiver (secțiunea 4.506, pagina 747 și mai departe – Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform), care, în scenariul român, ne-ar fi favorabil. Pe scurt, ar ajusta rata de respingere a vizelor (criteriul de amitere în program, de 3%), dacă statele au un procent mic de oameni care nu respectă durata vizei. Rata ar urma să fie scăzută și, totodată, calculată în funcție de numărul celor care aplică, și nu de cel al aplicațiilor (problema românilor este că ei aplică pentru viză în SUA în repetate rânduri, chiar dacă sunt refuzați de fiecare dată și nu se schimbă nimic din dosarul lor).

Totodată, noua legislație privind Visa Waiver prevede stabilirea unei rate de maximum 3% de depășire (rata de overstay) a perioadei de ședere permise (90 de zile). După calculele Bucureștiului, am reuși să crăpăm ușa vizelor cu o astfel de modificare, pentru că românii au o rată mică de depășire a perioadei de ședere. Am scris mai multe despre acest proiect AICI.

Admiterea în Visa Waiver pe baza acestor criterii, însă, nu devine certă odată cu aceste modificări în lege. Adică poți îndeplini noile condiții, dar decizia finală e tot politică.

Ceea ce am remarcat de anul trecut, când a fost depus JOLT Act, și până acum, când vorbim despre întregul pachet de reformă, este că nu există în SUA nicio discuție despre români. Nici despre bulgari. Singurii care par să aibă o șansă reală să scape în viitorul apropiat de vizele pentru SUA grație legilor dezbătute în Congres sunt polonezii (senatorii care au inițiat JOLT Act au foarte mulți polonezi în circumscripțiile lor). Pe lângă faptul că au o rată de refuz a vizelor de 9,3% (anul fiscal 2012), ei au de ani buni un lobby foarte puternic în SUA. Mai mult, de câteva luni, polonezii au trecut în altă ligă a lobby-ului și au angajat, potrivit New York Times, lobby-iști de top pentru a se asigura că scapă de viză. Și pare-se că vor scăpa.

Cât despre noi, noi ne uităm la ușă și le mai amintim din când în când americanilor că suntem acolo. Și dacă reforma imigrației trece de Camera Reprezentanților cu tot cu partea despre Visa Waiver, am convingerea că tot nu vom scăpa în anii următori de vizele pentru SUA și vom continua să ne hrănim cu optimism și să ne plângem de milă ori să spunem că nici nu ne interesează atât de mult, cum facem și în cazul Schengen.

VOI CÂND CREDEȚI CĂ SCĂPĂM DE VIZELE PENTRU SUA? PENTRU COMENTARII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK – ALINA MATIȘ


*”Adjusted Refusal Rate” – Chiar și după admiterea în Programul Visa Waiver, o țară continuă să fie monitorizată de americani în ceea ce privește intrările și ieșirile din SUA și solicitările de viză depuse din țara membră VWP. Așa se explică faptul că vorbim despre rate de refuz și pentru țări din Visa Waiver

**TEXTUL INTEGRAL AL REFORMEI IMIGRAȚIEI POATE FI GĂSIT AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...