Unde a fluturat Tudose mândria națională când a venit premierul Japoniei

Unde a fluturat Tudose mândria națională când a venit premierul Japoniei
Publicat: 16/01/2018, 19:52

„Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”, spunea Mihai Tudose, în urmă cu câteva zile, într-un interviu televizat, când a venit vorba despre autonomia secuiască invocată de formațiunile minorității maghiare.

O declarație care a născut multe reacții negative atât de la București, cât și de la Budapesta. Mai mult, emblema de pe ambasada României la Budapesta a fost schimbată de o grupare cu steagul secuiesc.

Mihai Tudose a avut nevoie de șase zile să spună că a fost greșit înțeles și era vorba despre mandatele autorităților care permit așa ceva, când spunea despre ce va flutura.

La câteva ore de la declarație, Tudose pierdea sprijinul politic al PSD, unul dintre reproșuri fiind legat tocmai de ieșirile sale publice.

Așa că a fluturat mandatul în ședința CEx.

Iar în final, marți, și mândria națională.

Venit în vizită istorică la București, prima de acest fel de la Marea Unire, premierul Japoniei, Shinzo Abe, nu a mai avut un omolog cu care să se întâlnească la Palatul Victoria, așa că a anulat vizita de la Guvern. Nici pe aeroport nu a fost așteptat de un vicepremier, așa cum era pregătit, ci de un secretar de stat.

„Este un semnal de respect în a trimite pe cineva cu o funcție apropiată a celui care se află în vizită în statul respectiv. Din păcate, (ceea ce s-a întâmplat – n.r.) e un gest care se alătură multor altora și nu aș putea să spun exact din ce zonă a necunoașterii regulilor diplomatice vine. Japonezii, tradițional, sunt extrem de atenți la detaliile procedurale, protocolare, sunt formaliști din foarte multe puncte de vedere. Dacă pentru alte state un astfel de gest ar putea să treacă neobservat, așa cum îi știu pe japonezi, la ei nu va trece neobservat”, a explicat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Mihai Tudose a anunțat încă de luni seara că nu va asigura interimatul și atribuțiile vor fi preluate de vicepremierul Paul Stănescu. Drept urmare, nu a mai rămas câteva ore în plus ca să onoreze vizita oficialului nipon și să arate cât contează imaginea României în plan extern.

Ce a rămas în urma sa?

„Premierul Japoniei a călătorit 8.700 de kilometri pentru a efectua o vizită istorică în România, dar a descoperit că omologul său român nu mai era în funcție pentru a-l întâmpina. Shinzo Abe este primul șef de guvern din Japonia care efectuează o vizită la București. Dar momentul este nefericit: vizita intervine după ce premierul României, Mihai Tudose, și-a dat demisia luni seară deoarece a pierdut susținerea propriului partid”, observă Euronews într-un material intitulat: „Este cineva? Vizita lui Shinzo Abe în România intervine în cel mai prost moment”.

Chestionat asupra deciziei premierul japonez de a refuza să se întâlnească cu oficialii Guvernului României, Liviu Dragnea a răspuns ironic: „Este o decizie corectă a premierului japonez. E corectă, nu e nimic de reproșat”, explicând că premierul s-a întâlnit totuși cu șeful statului Klaus Iohannis, iar vicepremierul nipon cu omologul său.

„Știu mai multe țări în care s-a mai schimbat Guvernul…”, spunea Dragnea.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Bubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 12!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Avertisment teribil făcut de Alexandru Rafila! Situația se complică peste noapte în România! Se întâmplă...
Bill Gates a dat lovitura vieții. Totul s-a „copt” în plină pandemie. Toată planeta vuiește
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...