LIVE | Război în Ucraina, ziua 145: Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei. Există suspiciuni de trădare din partea unor subalterni

Publicat: 18 07. 2022, 14:00
Actualizat: 18 07. 2022, 14:01
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia

Sunt deja 145 de zile de când armata din Ucraina ține piept trupelor ruse. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor, măsură ce survine în ajunul unei reuniuni a UE care vizează întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Bogdan Aurescu: Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, participă luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), unde va fi prezent și omologul său ucrainean Dmitri Kuleba, fiind prima reuniune după acordarea statutului de candidat Ucrainei.

Bogdan Aurescu a declarat că av avea loc o discuție importantă despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, aceasta fiind prima discuție de acest gen la nivelul miniștrilor de externe după decizia Consiliului European, de la sfârșitul lunii iunie, de a acorda statutul de candidat Ucrainei.

De asemenea, Aurescu a mai spus că va discuta despre cum poate fi ajutată Ucraina să facă reforme în condițiile actuale de război.

„În același timp, astăzi voi prezenta colegilor mei eforturile care au fost întreprinse de Guvernul României și de autoritățile române pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin România. Conform cifrelor pe care le avem, până în acest moment, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România. De asemenea, voi exprima astăzi sprijinul pentru noua tranșă pentru Facilitatea Europeană de Pace și, de asemenea, sprijinul deplin pentru noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Uneori aud voci, în România sau în alte părți, care propagă, cu voie sau fără voie, narațiunile propagandei rusești prin întrebarea „De ce ajutați Ucraina și pe cetățenii ucraineni?”; „De ce nu ajutați România și nu Ucraina?”. Iar răspunsul meu la aceste voci este clar și răspicat: dacă Ucraina eșuează, atunci securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euro-atlantică sunt amenințate. Așadar, este în interesul strategic al României și al tuturor statelor membre europene să sprijinim pe deplin Ucraina pentru a învinge în acest război declanșat de Rusia împotriva vecinului nostru”, a spus Aurescu, citat de Mediafax.

UPDATE ora 13:00 – Un cunoscut jurnalist britanic spune despre Vladimir Putin că este „grav bolnav” și că ”arată ca un hamster”

John Sweeney, un cunoscut jurnalist de investigație britanic, care a acoperit timp de mai mulți ani subiecte care l-au avut ca protagonist pe președintele rus Vladimir Putin, a scris în noua sa carte că, după părerea lui, liderul de la Kremlin arată „grav bolnav”, cu obrajii umflați, care îl fac să semene cu un hamster.

Vladimir Putin | Sursa foto: Profimedia Images
UPDATE ora 12:20 – Şase persoane ucise într-un bombardament rusesc la Toreţk, Donbas

Şase persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc la Toreţk, un oraş din regiunea ucraineană estică Donbas, a anunţat luni serviciul de stat al Ucrainei pentru situaţii de urgenţă.

”O clădire a fost distrusă de un obuz din Toreţk, care a fost bombardat de dimineaţă. Echipele de salvare au recuperat cinci cadavre”, potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, însoţit de fotografii cu dărămăturile.

Trei persoane au fost scoase din dărâmături, dintre care una a murit la spital, se mai arată în comunicatul citat de News.ro.

UPDATE ora 11:40 – Cât va mai dura războiul din Ucraina. Specialiștii militari din Europa: „Nu este vorba doar de lovituri cu rachete…”

Au trecut cinci luni de zile de la începutul războiului din Ucraina și Rusia atacă acum mai puternic în Donbas, unde Vladimir Putin vrea să preia controlul absolut.

Analiștii militari încearcă să preconizeze când va declara Rusia „operațiunea militară specială” din Ucraina ca fiind „încheiată”.

UPDATE ora 09:00 – Rusia se pregăteşte pentru următoarea ofensivă în Ucraina, în faţa noilor arme occidentale

Rusia se pregăteşte pentru următoarea etapă a ofensivei sale în Ucraina, a declarat un oficial militar ucrainean, după ce Moscova a anunţat că forţele sale vor intensifica operaţiunile militare în „toate zonele operaţionale”, transmite Reuters. Rusia pare să regrupeze unităţi pentru o ofensivă spre Sloviansk, un oraş important din punct de vedere simbolic deţinut de Ucraina în regiunea estică Doneţk.

În timp ce livrările occidentale de arme cu rază lungă de acţiune încep să ajute Ucraina pe câmpul de luptă, rachetele şi rachetele ruseşti au lovit oraşele în atacuri care, potrivit Kievului, au ucis zeci de persoane în ultimele zile.

„Nu este vorba doar de lovituri cu rachete din aer şi de pe mare”, a declarat sâmbătă târziu Vadym Skibitskyi, un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene. „Putem vedea bombardamente de-a lungul întregii linii de contact, de-a lungul întregii linii de front. Există o utilizare activă a aviaţiei tactice şi a elicopterelor de atac. „În mod clar, pregătirile sunt acum în curs de desfăşurare pentru următoarea etapă a ofensivei”, a spus el, citat de News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Marina a fost arestată! Jurnalista rusă anti-război a afișat un mesaj cu „Putin este criminal”, în fața Kremlinului

Jurnalista de televiziune rusă Marina Ovsianikova ar fi fost arestată, potrivit declarațiilor avocatului său.

Marina a protestat împotriva războiului din Ucraina și s-a întors recent în Rusia după ce a lucrat la ziarul german Die Welt.

Avocatul jurnalistei, Dmitri Zakhatov, a confirmat arestarea Marinei pentru agenția de presă de stat Ria-Novosti.

Foto: Twitter @nexta_tv

UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis duminică seara pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor, măsură ce survine în ajunul unei reuniuni a UE care vizează întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei, relatează AFP.

„Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe procurorul general” Irina Venediktova şi pe şeful serviciilor de securitate (SBU) Ivan Bakanov, a declarat Zelenski, în timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene.

Decretele au fost publicate pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

Bakanov a fost demis în conformitate cu “articolul 47 al Statutului Disciplinar al Forţelor Armate ale Ucrainei”, care face referire la “neexecutarea (executarea necorespunzătoare) a sarcinilor de serviciu, care duce la victime umane sau la alte consecinţe grave sau la ameninţarea unor astfel de consecinţe”.

UPDATE ora 06:00 – Rusia va bloca vânzarea filialelor din ţară ale băncilor străine, potrivit ministrului de Finanţe

Rusia va bloca vânzarea filialelor din ţară ale băncilor străine, în timp ce băncile ruse din străinătate nu pot funcţiona normal, potrivit ministrul adjunct al Finanţelor Alexei Moiseev, citat de agenţia rusă Interfax, transmite Reuters, citat de News.ro.

”Am discutat despre acest lucru la subcomisia noastră, că nu vom acorda acum, până când situaţia nu se va îmbunătăţi, permisiunea de vânzare a filialelor băncilor străine şi a activelor acestora în Rusia”, a declarat Moiseev la sfârşitul săptămânii trecute.

Banca centrală a Rusiei rezistă apelurilor interne de a prelua conducerea afacerilor locale ale băncilot străine, au declarat pentru Reuters două surse cu cunoştinţe directe despre acest subiect, îngrijorate parţial că acest lucru ar putea determina deponenţii să retragă fonduri.