OSCE va publica miercuri rezultatul anchetei privind încălcarea drepturilor omului, după abuzurile și atrocitățile comise împotriva civililor în Ucraina

Publicat: 13 04. 2022, 01:43
Dezastru umanitar în orașele din Ucraina. Sursa: Profimedia

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va publica miercuri concluziile anchetei sale cu privire la încălcările drepturilor omului, abuzurile și atrocitățile comise de Rusia în războiul din Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Misiunii SUA la OSCE, relatează CNN.

Raportul este produsul unei misiuni de stabilire a faptelor de câteva săptămâni conduse de trei experți aleși de Ucraina dintr-o listă de experți OSCE.

Acea investigație a fost declanșată după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar OSCE — Mecanismul de la Moscova — care este folosit pentru a investiga îngrijorările privind încălcarea drepturilor omului. Raportul a fost transmis membrilor OSCE marți și Ucrainei săptămâna trecută, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit CNN.

Mii de victime civile, descoperite aproape zilnic în gropi comune

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit marți în fața parlamentului lituanian, arătând că sunt descoperite „mii și mii de victime” și „sute de cazuri de tortură brutală” în zonele care au fost ocupate temporar de forțele ruse, relatează The Guardian.

„Noi gropi comune sunt găsite aproape zilnic. Cadavrele continuă să fie găsite în canale de scurgere și pivnițe”, a spus el, potrivit The Guardian.

Oficialii din capitala Ucrainei, Kiev, vor continua să „investigheze crimele de război” comise de armata rusă, a declarat Zelenski parlamentarilor lituanieni.

Morgile sunt pline în mai multe orașe din estul Ucrainei

Morgile sunt pline în mai multe orașe din regiunea Luhansk. Morții sunt înmormântați în gropi comune, spune un oficial ucrainean

Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a declarat că morgile din mai multe orașe sunt acum pline pe fondul penei de curent și – în unele locuri – al pierderii complete a energiei electrice.

Haidai a precizat pe contul său de Telegram că în regiunea respectivă se află și cadavre în subsoluri. În perioadele de acalmie ale bombardamentelor, acestea erau colectate de voluntari și îngropate în „noi locuri desemnate”, întrucât accesul la cimitire era imposibil.

Zona din jurul Severodonetsk, care a fost supusă unor bombardamente persistente timp de săptămâni, este cea mai afectată.