Război în Ucraina, ziua 48: Mariupol ar putea fi cucerit azi de trupele ruse. Orașul e încercuit complet / Aproape 5 milioane de copii din Ucraina au fost strămutați, arată datele ONU / Primarul din Mariupol spune că au fost uciși peste 10.000 de civili

Publicat: 12/04/2022, 07:00
Actualizat: 12/04/2022, 23:48

Luptele grele din Ucraina au ajuns în ziua cu numărul 48. Aproximativ 4,8 milioane din cei 7,5 milioane de copii din Ucraina au fost strămutați de la începutul războiului, conform ONU. Perioada care urmează este „crucială” pentru Ucraina, spun oficialii occidentali. Președintele Volodimir Zelenski spune că Rusia concentrează zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă în estul Ucrainei. SUA și Marea Britanie spun că analizează informații conform cărora arme chimice au fost folosite de forțele ruse în Mariupol. Viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, spune că forțele ucrainene rezistă împotriva Rusiei în orașul asediat. Cancelarul Austriei a devenit primul lider al UE care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de la începutul războiului. Karl Nehammer descrie discuțiile de la reședința lui Putin drept „directe, deschise și dure”. Premierul indian Narendra Modi spune că le-a cerut în mod repetat lui Putin și lui Zelenski să poarte discuții directe.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 23:35 – Volodimir Zelenski nu vrea să îl primească în Ucraina pe președintele german. „Prezenţa mea la Kiev nu este dorită”

Preşedintele german Walter Steinmeier a declarat, marţi, că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev. De altfel, el a fost criticat pentru relaţiile sale cu Rusia din ultimii ani.

Această călătorie urma să aibă loc împreună cu preşedinţii Poloniei şi celor trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania).

„Eram pregătit să merg, dar se pare, şi a trebuit să iau act, că prezenţa mea la Kiev nu este dorită”, a precizat Walter Steinmeier.

UPDATE ora 23:30 – Un soldat britanic care luptă în Ucraina a anunţat că unitatea sa din Mariupol se va preda ruşilor

Un puşcaş marin britanic care luptă în războiul din Ucraina şi-a anunţat familia şi prietenii că unitatea sa se va preda ruşilor. În ultimele săptămâni, unitatea în care tânărul se află a apărat oraşul Mariupol de bombardamentele ruşilor.

Aiden Aslin, care este din Newark, a luptat în Ucraina de când s-a mutat acolo în 2018. În prezent, el este puşcaş marin în armata ucraineană. Mama sa, Ang Wood, a declarat pentru BBC că fiul său i-a spus că nu are de ales şi că trebuie să se predea.

UPDATE ora 20:40 – Autoritățile de la Varșovia au arestat un spion rus, care strângea informații despre pregătirea militarilor polonezi și ai NATO. Din ce țară provin alți doi agenți reținuți

Autorităţile poloneze au anunţat, marţi, arestarea unui agent rus şi a doi belaruşi care strângeau informaţii despre forţele militare din Polonia şi despre NATO, informează cotidianul Le Figaro.

Principalul suspect este un cetăţean rus care locuieşte în Polonia de 18 ani. De asemenea, au fost arestaţi și doi cetăţeni belaruşi, acuzaţi de complicitate.

UPDATE ora 19:55 – Șase cadavre, descoperite în subsolul unei clădiri de lângă Kiev. Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă

Autoritățile ucrainene au descoperit cadavrele a șase persoane, în subsolul unei clădiri aflate într-o localitate din apropiere de Kiev.

Anunțul a fost făcut marți de către Parchetul General de la Kiev, care mai spune că forțele ruse de ocupație s-au retras din localitatea respectivă la finalul lunii trecute, după cum informează ziare.com.

Potrivit anchetatorilor, se pare că cele șase persoane ar fi fost împușcate.

UPDATE ora 19:45 – Morgile sunt pline în mai multe orașe din regiunea Luhansk. Morții sunt înmormântați în gropi comune, spune un oficial ucrainean

Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, a declarat că morgile din mai multe orașe sunt acum pline pe fondul penei de curent și – în unele locuri – al pierderii complete a energiei electrice.

Haidai a precizat pe contul său de Telegram că în regiunea respectivă se află și cadavre în subsoluri. În perioadele de acalmie ale bombardamentelor, acestea erau colectate de voluntari și îngropate în „noi locuri desemnate”, întrucât accesul la cimitire era imposibil.

Zona din jurul Severodonetsk, care a fost supusă unor bombardamente persistente timp de săptămâni, este cea mai afectată.

UPDATE ora 19:15 – Statele Unite sunt dispuse sa trimită Ucrainei mai multe sisteme sofisticate de armament, care necesită instruire specială

Statele Unite sunt dispuse să ia în considerare posibilitatea de a trimite Ucrainei mai multe sisteme sofisticate de armament care necesită o pregătire suplimentară, potrivit unui oficial de rang înalt din domeniul apărării, potrivit CNN.

„Dacă stabilim, de comun acord cu ucrainenii, că există sisteme suplimentare de care au nevoie și pe care le putem furniza, dar care ar putea necesita o anumită pregătire, atunci suntem cu siguranță dispuși să discutăm cu ei despre asta”, a declarat marți oficialul în cadrul unei ședințe de informare.

Oficialul a spus că faptul că sistemele ar putea necesita mai multă pregătire nu este „prohibitiv”.

UPDATE ora 18:50 – Putin spune că discuțiile de pace cu Ucraina sunt într-un „punct mort”. Războiul nu se va opri prea curând

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, că discuțiile de pace cu Ucraina au ajuns „într-un punct mort”, iar „operațiunea specială” va continua până când toate obiectivele vor fi atinse, potrivit CNN.

„Acum, cerințele de securitate sunt un lucru, iar chestiunile legate de reglementarea relațiilor cu privire la Crimeea, Sevastopol și Donbas sunt scoase din sfera de aplicare a acestor acorduri. Adică ne-am întors din nou la o situație fără ieșire”, a adăugat el, vorbind alături de omologul său bielorus, Alexander Lukașenko în cadrul unei conferințe de presă.

Putin a promis că „nu va opri operațiunile militare” în Ucraina până când Moscova nu va avea succes.

UPDATE ora 17:15 – VIDEO | Rusia a transportat rachete la graniţa cu Finlanda, după ce statul nordic și-a anunțat intenția de a adera la NATO

Rusia a transportat sisteme de rachete spre graniţa cu Finlanda, la doar câteva ore după ce şi-a informat vecinul nordic să nu adere la NATO. Statul nordic își anunțase această intenție, recent, în contextul războiului din Ucraina.

Într-un videclip video de luni seara, se vede cum un sistem de două rachete ruseşti se îndreaptă spre Helsinki. Aceste sisteme de rachete ar putea fi sistemul de apărare de coastă K-300P Bastion-P, realizat pentru a prăbuşi şi a distruge de la nave de suprafaţă până la grupuri de luptă de portavioane, potrivit Adevărul, care citează Daily Mail.

UPDATE ora 16:25 – Japonia a înghețat bunurile a 398 de ruși. Noile sancțiuni împotriva susținătorilor lui Vladimir Putin

Japonia a anunţat, marţi, că a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează atât persoane fizice apropiate lui Vladimir Putin, cât și companii.

Cabinetul nipon a aprobat sancțiuni suplimentare împortiva Rusiei, înghețând activele a 398 de persoane fizice, inclusiv fiicele președintelui Vladimir Putin și soția șefului diplomației de la Kremlin, Serghei Lavrov.

UPDATE ora 15:37 – „Nu mai putem aștepta” – Volodimir Zelenski cere UE să impună sancțiuni tuturor băncilor și petrolului rusesc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni să impună astăzi sancțiuni tuturor băncilor și industriei petroliere din Rusia, spunându-le: „Nu mai putem aștepta”.

Într-un discurs video adresat parlamentului lituanian, liderul ucrainean a cerut sancțiuni pentru toate băncile rusești, îndemnând Europa să „scape de petrolul lor”.

El a continuat spunând că „ei știu că vor rămâne nepedepsiți, deoarece Europa încă preferă cooperarea continuă, comerțul, afacerile ca de obicei”.

„Nu putem aștepta. Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. Trebuie să sancționeze petrolul și toate băncile din Rusia”, a spus Zelenski.

UPDATE ora 15:20 – Vladimir Putin spune că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina sunt „nobile” și vor fi atinse, relatează presa de stat rusă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că obiectivele militare ale țării sale în Ucraina sunt „nobile” și vor fi atinse, potrivit agenției de presă de stat ruse TASS, citată de CNN.

Într-o declarație susținută, marți, la Cosmodromul Vostochny din estul Rusiei, unde s-a întâlnit cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, Putin a spus că „operațiunea specială” din Ucraina este pasul potrivit, deoarece Rusia „nu are altă opțiune”.

Putin a spus că obiectivele „operațiunii militare speciale” sunt de a ajuta oamenii din Donbas și „ia măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei însăși”.

„Evident, nu am avut altă opțiune, așa e. Și nu există nicio îndoială că obiectivele [operațiunii speciale – n.red.] vor fi atinse”, a spus Putin marți.

„Scopul principal este de a ajuta oamenii din Donbas, care au fost forțați să facă acest lucru, deoarece autoritățile de la Kiev, împinse de Occident, au refuzat să respecte acordurile de la Minsk care vizau o soluție pașnică a problemelor”, a adăugat șeful Rusiei.

UPDATE ora 14:25 – Klaus Iohannis: Zi după zi apar dovezi cutremurătoare despre atrocități și orori de neimaginat. Toți cei vinovați trebuie pedepsiți

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj delegației României care va lua parte la competiția sportivă „Invictus Games The Hague”.

Iohannis a făcut trimitere și la situația din Ucraina: „Sunt acte de o cruzime înfiorătoare, de nejustificat, iar justiția internațională trebuie să îi pedepsească pe toți cei vinovați”.

„Am dorit să vă întâlnesc înainte de plecarea dumneavoastră la Jocurile Invictus, care se vor desfășura în curând la Haga, pentru a vă transmite personal aprecierea pentru sacrificiile făcute, pentru exemplul de curaj, demnitate și loialitate față de țară. Competiția la care urmează să participați înseamnă mult mai mult decât o serie de întreceri sportive. Reprezintă o dovadă de tărie și stăruință în fața traumelor fizice și psihice pe care le-ați înfruntat, dar și de încredere că nimic nu poate frânge speranța în viitor. Rănile militarilor noștri – consecințe dure ale războiului – nu pot fi nicicând vindecate, ele încă dor. În ciuda obstacolelor întâmpinate, ați decis să nu renunțați. Puterea dumneavoastră ne inspiră și aveți deplina noastră prețuire, dumneavoastră și toți militarii, pentru sacrificiile făcute în cursul misiunilor încredințate”, le-a transmis președintele.

UPDATE ora 13:53 – Gest incredibil al unui pilot rus: A făcut salutul nazist, chiar pe podium, apoi a început să râdă

Gest incredibil făcut de un pilot rus de karting, în vârstă de 15 ani. S-a bătut pe piept și a ridicat brațul drept înainte, chiar pe podium. După ce a făcut semnul nazist, a început să râdă. (Citește continuarea aici…)

Sursa: captură video Twitter

UPDATE ora 13:44 – Sean Penn vrea să lupte în Ucraina: „O să mă întorc acolo”

Actorul Sean Penn dorește să se alăture forțelor ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei.

Într-un interviu recent, actorul în vârstă de 61 de ani – care a fugit din Ucraina în februarie, în timp ce filma un documentar VICE despre invazia rusă – a declarat că vrea să revină în zona de război.

UPDATE ora 13:30 – Soldații ruși, trimiși la moarte sigură: „Mai au un an de trăit!” Totul după ce au furat obiecte radioactive de la Cernobîl

Soldații ruși care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl au furat obiecte extrem de radioactive.

În urmă cu câteva zile, presa străină a relatat că armata rusă a săpat tranșee în pământul extrem de radioactiv de la Cernobîl, fără echipament de protecție.

UPDATE ora 13:23 – Rușii au transformat teritoriul Ucrainei într-una dintre cele mai minate zone din lume, spune Zelenski

Trupele rusești au lăsat în urma lor un adevărat teren minat pe teritoriul Ucrainei, pe măsură ce s-au retras din nordul țării, ceea ce este o adevărată crimă de război, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie ukrinform.net.

UPDATE ora 12:30 – Mariupol ar putea fi cucerit azi de trupele ruse, conform unei declarații de presă a Brigăzii 36 a marinei Ucrainei. Orașul-port a fost încercuit complet de armata rusă.

UPDATE ora 12:10 – Președintele rus Vladimir Putin a plecat, marți, într-o călătorie de lucru în regiunea Amur din Orientul Îndepărtat Rus, unde se va întâlni cu Aleksandr Lukașenko

Programul șefului statului rus include o vizită la cosmodromul Vostochny, împreună cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko. Președinții vor vizita cosmodromul, după care Putin va oferi premii piloților-cosmonauți și, împreună cu Lukașenka, va discuta cu angajații cosmodromului, conform TASS.

Apoi, liderii vor discuta despre dezvoltarea cooperării bilaterale, situația din Ucraina și opoziția comună la sancțiunile occidentale. Drept urmare, este planificată o conferință de presă la care vor participa atât Vladimir Putin, cât și Aleksandr Lukașenko.

UPDATE ora 12:03 – Soția președintelui Zelenski, despre nenorocirile cu care se confruntă femeile ucrainene: „Când una dintre noi este torturată, violată sau ucisă, cu toții simțim durerea”

„Când una dintre noi este torturată, violată sau ucisă, cu toții simțim durerea”, a spus soția președintelui Zelenski despre nenorocirile cu care se confruntă femeile ucrainene și dezvăluie că nu și-a văzut soțul din prima zi de război, scrie Daily Mail.

UPDATE ora 12:05 – Mai mulți lideri religioși merg în Ucraina în semn de solidaritate cu cei afectați de război

Delegația este formată din călugări, rabini, clerici musulmani, budiști, hinduși și fostul arhiepiscop de Canterbury, Rowan Williams, potrivit BBC. Aceștia se vor întâlni cu refugiații ucraineni veniți din regiunile de est.

UPDATE ora 11:42 – „Dacă sunt civili, ucide-i pe toți, ce naiba”. Înregistrare șocantă cu soldații ruși, în timp ce vorbesc despre violarea unei adolescente

Armata ucraineană susține că a interceptat noi conversații șocante între soldații ruși. Invadatorii vorbesc despre uciderea și violarea civililor ucraineni, potrivit jurnaliștilor Insider.

Sursă foto – caracter ilustrativ: Facebook
UPDATE ora 11:28 – Fanaticii lui Putin. Cine îl promovează pe liderul rus pe Facebook: „Vladimir Putin – Liderul Lumii Libere”

Misterioșii „superfani” ai lui Putin au o misiune clară pe Facebook: să spele imaginea liderului de la Kremlin, care a invadat brutal Ucraina. (Detalii găsești aici….)

UPDATE ora 11:13 – O mamă din Ucraina a fost răpită şi violată în mod repetat, înainte să fie ucisă de ceceni. Vecinii, ameninţaţi cu mitraliere de soldați

Soldații ruși ar fi răpit o mamă ucraineană din casa ei și au violat-o în mod repetat, înainte de a-i tăia gâtul. Potrivit Daily Star, Tetiana Zadorozhniak a fost luată de membrii batalionului Kadyrov – condus de Ramzan Kadyrov – tocmai când se pregătea să-și evacueze casa din Makariv, lângă Kiev.

UPDATE ora 10:42 – OPINIE | Nimic nu mai este ca înainte – de ce este atât de înspăimântător războiul din Ucraina

Europa este un continent bătrân, cu trupul brăzdat de răni, care  decisese, în 1945, să uite pentru totdeauna trecutul și să își lase cicatricile să se vindece. Aproape că nu există niciun stat european care să nu aibă răni cicatrizate sau urme de tăieturi. De la Atlantic până la Urali, de la Marea Mediterană până la Marea Baltică, fiecare națiune de pe hartă are câte o provincie pierdută și câte o parte de populație rămasă ”printre străini”.

UPDATE ora 10:15 – Franța a expulzat 6 spioni ruși care operau în mediul diplomatic

Franţa a expulzat şase spioni ruşi care operau sub acoperirea Ambasadei ruse de la Paris, a scris luni pe Twitter ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin. Acesta a spus că activitățile celor șase diplomați ruși „s-au dovedit contrare intereselor naţionale”.

UPDATE ora 10:00 – Acuzațiile privind armele chimice trebuie verificate „în regim de urgență”, spune ministrul de Externe britanic

„Dacă armele chimice au fost folosite ca parte a invaziei deja barbare și ilegale din Ucraina de către Vladimir Putin, aceasta ar reprezenta o escaladare îngrozitoare și ar echivala cu o crimă de război.

Aceste informații profund tulburătoare trebuie acum verificate de urgență.

Dacă este adevărat, Putin și prietenii săi criminali trebuie trași la răspundere”, a spus el, citat de Sky News.

Oficialii occidentali verifică în prezent afirmațiile conform cărora forțele ruse au folosit un agent chimic într-un atac cu drone asupra orașului asediat Mariupol.

UPDATE ora 09:40 – Vicepremierul Ucrainei, despre femeile prinse de ruși: „Le rad în cap și le pun să se dezbrace…”

În jur de 1.700 de soldați ucraineni și civili au fost luați prizonieri de trupele ruse, conform autorităților citate de Kyiv Independent.

Dintre aceștia 500 sunt femei, a declarat vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk.

„Le obligă să stea în picioare, nu le lasă se stea jos. Le rad pe cap și le obligă să se dezbrace zilnic pentru controale. Le umilesc, le iau demnitatea umană. Știu despre acte de viol, am văzut urme ale bătăilor pe spate”, a spus Irina Vereshchuk, potrivit presei ucrainene. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 09:20 – Cancelarul Austriei a rămas cu o „impresie pesimistă”, în urma discuțiilor cu Putin la Moscova. Nehammer a avertizat civilii din estul Ucrainei să fugă: Rușii pregătesc o ofensivă „foarte dură”

Cancelarul austriac Karl Nehammer, primul lider european care a vizitat Moscova de la începutul conflictului din Ucraina, a spus că discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin i-au dat „o impresie pesimistă”, scrie Deutsche Welle.

Sursă foto: Profimedia

UPDATE ora 09:00 – Peste 10.000 de civili au murit la Mariupol, spune primarul orașuluiPrimarul orașului asediat Mariupol a declarat agenției de presă Associated Press că cel puțin 10.000 de civili au murit în orașul-port, de la începutul războiului.

El a adăugat că în Mariupol mai sunt 120.000 de civili. Au nevoie urgent de alimente, apă și medicamente, a adăugat el.

Boycenko a mai spus că a primit informații despre ruși care strâng cadavre și le depozitează în frigidere dintr-un centru comercial uriaș.

„Au sosit crematorii mobile sub formă de camioane: îl deschizi și există o țeavă înăuntru și aceste cadavre sunt arse”, a spus el.

UPDATE ora 08:36 – Bombă de 500 kg, aruncată din avion pe stadionul din Cernihiv. Orașul din Ucraina, transformat într-o ruină

Armata rusă a transformat Cernihiv într-o ruină. Bombele au lăsat adevărate cratere în toate cartierele și Putin nu a avut milă nici de copii sau bătrâni.

Bombă de 500 kg, aruncată din avion pe stadionul din Cernihiv. Orașul din Ucraina, transformat într-o ruină / foto: Captură

UPDATE ora 07:26 – Batalionul Azov: Rușii au folosit o otravă necunoscută împotriva civililor și soldaților din Mariupol

Batalionul Azov a transmis că, luni seară, forțele ruse au folosit o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva civililor și militarilor ucraineni din Mariupol, care a fost împrăștiată de un vehicul aerian telecomandat.

UPDATE ora 06:00 – 4,8 milioane de copii au fost strămutați de la începutul invaziei din Ucraina

Cifrele arată că 4,8 milioane de copii au fugit acum din Ucraina de când forțele ruse au invadat țara, a anunțat agenția ONU.

Directorul programelor de urgență al UNICEF, Manuel Fontaine, a declarat că numărul copiilor care au fugit din țară este „incredibil”.

„Au fost forțați să lase totul în urmă – casele, școlile și, adesea, membrii familiei lor”, a spus el, la Consiliul de Securitate al ONU.

„Am auzit povești despre eforturile disperate pe care părinții le fac pentru a-și duce copiii în siguranță, iar copiii sunt întristați că nu pot să se întoarcă la școală”.

Sursă foto: Pixabay

UPDATE ora 00:59 – Ce teritorii ar fi dispusă Ucraina să cedeze Rusiei. Răspunsul președintelui Volodimir Zelenski

Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, Zelenski i-a spus realizatorului Scott Pelley că „încă de la începutul războiului, ucrainenii nu au fost dispuși să renunțe la teritorii”, dar că în viață „se întâmplă lucruri”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”