Putin toarnă și mai mult gaz pe foc în „ograda” Europei. Președintele rus ridică prețul amenințărilor: „Se sinucid economic…”

Publicat: 17 05. 2022, 18:42
Actualizat: 17 05. 2022, 18:52

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că politica energetică a Uniunii Europene reprezintă o „sinucidere economică” și că unele dintre țările membre nu vor putea renunța la importurile de petrol din Rusia.

Declarațiile sale vin în contextul în care statele membre ale blocului comunitar propun un embargo asupra petrolului rusesc, discuțiile eșuând însă săptămâna aceasta din cauza opoziției Ungariei, o țară puternic dependentă de importurile de petrol și gaze naturale din Rusia.

„În mod evident, unele state ale UE, în a căror coș energetic procentul de hidrocarburi rusești este deosebit de mare, nu vor putea să facă acest lucru pentru o perioadă lungă de timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat vineri Putin la o întrunire televizată cu șefii sectorului energetic din Rusia, potrivit  Reuters.

Președintele rus a mai spus că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și posibilul embargo asupra petrolului său au dus la o creștere a prețurilor la carburanți.

Vladimir Putin avertizează UE că va plăti cele mai mari prețuri la energie din lume
Putin susține de asemenea că Europa riscă să plătească cele mai ridicate prețuri la energie din lume dacă va renunța la importurile enegetice rusești și că industriile statelor membre vor fi subminate de măsură.

Producția petrolieră a Rusiei, declin fără precedent

Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia se confruntă cu un declin al producției sale petroliere fără precedent de la căderea Uniunii Sovietice din cauza sancțiunilor occidentale care complică vânzarea petrolului rusesc la nivel global.

Inclusiv Putin a admis marți că există „schimbări tectonice” pe piețele petroliere și că nu mai este posibil „să faci afaceri după vechiul model”. El i-a îndemnat pe directorii din sectorul energetic să se adapteze la noile lanțuri de aprovizionare și le-a promis ajutoare de stat.

Vladimir Putin a mai spus că unora dintre țările europene le este imposibil să renunțe rapid la petrolul rusesc, după cum propune UE.

Războiul din Ucraina, dincolo de tragedia umană, a deschis Cutia Pandorei în ceea ce privește dependența unor țări  față de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Valdis Dombrovskis – comisar european pentru Comerț – a precizat  că, în acest context,  statele din Uniunea Europeană și-ar putea modifica planurile naționale de redresare economică în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina. În schimb, modificările în PNRR-uri nu vor fi posibile și la alte capitole.

Accelerarea tranziției energetice spre energia verde

Mai exact, Comisia Europeană ar fi de acord să dea undă verde privind modificarea PNRR-ului (n.r. – Planului Național Penttru Redresare și Reziliență), pentru țările aflate într-o astfel de situație. Comisarul european pentru Comerț a explicat că statele europene au suferit un impact major din cauza prețurilor la energie și că această criză energetică provocată de conflict arată că în Uniunea Europeană este necesară accelerarea tranziției energetice spre energia verde.