Regimul Putin o ignoră. Boala „medievală” care se răspândește în tranșeele soldaților ruși din Ucraina

Publicat: 20 12. 2023, 16:52
Actualizat: 20 12. 2023, 17:26
Sursa foto: Profimedia Images

Condițiile insalubre în care trăiesc militarii ruși în tranșeele din Ucraina a dus la apariția unei boli periculoase, potrivit serviciilor de informații ucrainene.

În rândurile soldaților a izbucnit o epidemie de febră hemoragică cu sindrom renal (FHSR). Din cauza lipsei proviziilor medicale și a igienei precare, boala se răspândește, potrivit Kyiv Post.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, plângerile soldaților legate de această afecțiune au fost ignorate de comandanți. Mulți ofițeri superiori cred că acesta este un pretext folosit de militari pentru a nu mai lupta.

Citește și: Rușii s-au bucurat că au doborât un avion de luptă „ucrainean”. A fost, de fapt, o eroare de 11 milioane de dolari

În primele sale faze, această boală seamănă cu răceala comună. Ulterior, simptomele se agravează. Apar dureri de cap, febră puternică, mâncărimi sau hemoragii la nivelul ochilor. Mai mult, bolnavii vomită, iar în multe cazuri au rinichii afectați. Persoanele afectate au dureri de spate și dificultăți în a urina.

Febra hemoragică cu sindrom renal este transmisă de șoareci

„Cauza bolilor sunt hantavirusurile, care sunt transportate și transmise de rozătoare. Oamenii se pot infecta cu aceste virusuri și pot dezvolta FHSR după expunerea la urina aerosolizată, excremente sau saliva rozătoarelor infectate sau după expunerea la praf din cuiburile lor. Transmisia poate apărea si atunci când urina infectată sau aceste alte materiale sunt introduse direct în pielea crăpată sau pe membranele mucoase ale ochilor, nasului sau gurii. În plus, persoanele care lucrează cu rozătoare vii pot fi expuse la hantavirusuri prin mușcături de la animale infectate”, transmite MedLife.

Transmiterea de la un om la altul poate avea loc, dar este extrem de rară, potrivit sursei citate. De aceea, probabilitatea să devină o pandemie este redusă.

În funcție de virusul care cauzează FHSR, moartea apare la între 1% și 15% dintre pacienții netratați.

Această boală era frecventă în perioada medievală, când condițiile de igienă erau precare în majoritatea locuințelor.