Rusia avertizează că omenirea este în pericol: Este absurd să pedepseşti ţara care are cel mai mare potențial nuclear

Publicat: 07 07. 2022, 09:43

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că încercările Occidentului de a pedepsi o putere nucleară precum Rusia pentru războiul din Ucraina riscă să pună în pericol umanitatea.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, din 24 februarie, a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți oameni se temeau că lumea este în pragul unui război nuclear.

Președintele american Joe Biden spune că președintele rus Vladimir Putin este un criminal de război și a forțat Occidentul să aplice sancțiuni dure Rusiei.

„Ideea de a pedepsi o țară care are unul dintre cele mai mari potențiale nucleare este absurdă. Și poate reprezenta o amenințare la adresa existenței umanității”, a declarat Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Telegram, notează Reuters.

Sursa foto: Profimedia

„Încercările de a folosi curți sau tribunale pentru a investiga acțiunile Rusiei în Ucraina ar fi zadarnice și riscă o devastare globală”

Rusia și Statele Unite controlează aproximativ 90% din focoasele nucleare ale lumii, cu aproximativ 4.000 de focoase fiecare în stocurile lor militare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Medvedev a prezentat Statele Unite ca un imperiu care a vărsat sânge în întreaga lume, invocând uciderea nativilor americani, atacurile nucleare ale SUA asupra Japoniei și o serie de războaie, de la Vietnam până în Afganistan.

„Încercările de a folosi curți sau tribunale pentru a investiga acțiunile Rusiei în Ucraina ar fi”, a spus Medvedev, „zadarnice și riscă o devastare globală”. Ucraina și aliații săi occidentali spun că forțele ruse au comis crime de război.

Putin și-a lansat invazia, numind-o „operațiune militară specială”, pentru a demilitariza Ucraina, pentru a-i elimina pe cei despre care spunea că sunt naționaliști periculoși și pentru a proteja vorbitorii de rusă din acea țară.

Pe de altă parte, Ucraina și aliații săi spun că Rusia a lansat o acaparare de pământ în stil imperial, declanșând cel mai mare conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Duminică, Putin și-a revendicat cea mai mare victorie când forțele ucrainene s-au retras din provincia Lugansk. Forțele ruse au lansat apoi o ofensivă pentru a lua provincia vecină Donețk. Donețk și Luhansk formează Donbasul.

Urmărește cele mai noi informații din a 134-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO